Όλοι γνωρίζουν τα Ανάκτορα του Μπάκινγκχαμ, αλλά τι γίνεται με τις άλλες βασιλικές κατοικίες στην Βρετανία;
Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας είναι διάσημα για τις πολυτελείς κατοικίες τους και η Βασίλισσα Ελισάβετ δεν αποτελεί εξαίρεση, με τα Ανάκτορα του Μπάκινγκχαμ να αποτελούν την πιο διάσημη κατοικία στον κόσμο.
Όμως πόσα γνωρίζετε για τις υπόλοιπες ιδιοκτησίες της οικογένειας; Η Βασίλισσα έχει πολλές κατοικίες και οι περισσότεροι από τους συγγενείς της έχουν επίσης πάνω από μία. Υπάρχουν επίσης παραμελημένα και ιστορικά μέρη, πολλά από τα οποία βρίσκονται ψηλά στη λίστα με τα πιο διάσημα κτίρια του κόσμου.
Ανακαλύψτε παρακάτω είκοσι από τα πιο διάσημα παλάτια στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ανάκτορα του Μπάκινγκχαμ (φωτογραφία πάνω)
Τοποθεσία: Πόλη του Γουέστμινστερ, Λονδίνο
Ιστορία: Χτισμένο το 1702 για τον Δούκα του Μπάκινγκχαμ, τα Ανάκτορα του Μπάκινγκχαμ, ήταν η επίσημη Λονδρέζικη κατοικία της Βρετανικής μοναρχίας από την ανάρρηση στο θρόνο της Βασίλισσας Βικτωρίας το 1837. Τωρινοί κάτοικοι είναι η Βασίλισσα, ο Πρίγκιπας Φίλιππος και οι οικογένειες των νεαρότερων γιων της, ο Δούκας του Γιορκ και ο Κόμης του Ουέσεξ.
Το Κάστρο του Γουίνδσορ
Τοποθεσία: Γουίνδσορ, Μπέρκσαϊρ
Ιστορία: Το Κάστρο του Γουίνδσορ αρχικά χτίστηκε από τον Γουίλιαμ τον Κατακτητή λίγο μετά τη Νορμανδική Κατάκτηση το 1066 και από την εποχή του Ερρίκου του 1ου (γύρω στα 1100) χρησιμοποιείται ως επίσημη κατοικία για μία σειρά από μονάρχες. Είναι το μεγαλύτερο σε χρονική διάρκεια κατοικημένο παλάτι στην Ευρώπη.
Clarence House
Τοποθεσία: Πόλη του Γουέστμινστερ, Λονδίνο
Ιστορία: Είναι η επίσημη κατοικία του Πρίγκιπα Κάρολου, του Γουίλιαμ και του Χάρι και αν και δεν είναι ένα παλάτι, είναι ένα ευρύτερο μέρος του μεγάλου παλατιού του Αγίου Ιακώβου. Ήταν παραγγελία του Γουίλιαμ του 4ου (που ήταν επίσης γνωστός ως Δούκας του Κλάρενς πριν γίνει βασιλιάς το 1830) το 1852 αφού είχε παραπονεθεί πως είχε βρει το βασικό κατάλυμα στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου πολύ στριμωγμένο.
Το Παλάτι του Κένσινγκτον
Τοποθεσία: Royal Borough του Κένσινγκτον και του Τσέλσι, Λονδίνο
Ιστορία: Το αυθεντικό κτίριο των αρχών του 17ου αιώνα χτίστηκε για τον Κόμη του Νότινγκχαμ και αργότερα βελτιώθηκε από τον μεγάλο αρχιτέκτονα Κρίστοφερ Ρεν. Επί 70 χρόνια ήταν μία αγαπημένη κατοικία του μονάρχη, μέχρι που ο Γεώργιος ο 2ος πέθανε σ' αυτό το 1760. Πλέον είναι η επίσημη κατοικία του Δούκα και της Δούκισσας του Γκλούτσεστερ, του Δούκα και της Δούκισσας του Κέντ, και του Πρίγκιπα και της Πριγκίπισσας Μίκαελ του Κέντ, ενώ ήταν η επίσημη κατοικία της Πριγκίπισσας Νταϊάνα, της Βασιλομήτωρ και της Πριγκίπισσας Αλίκης μέχρι τους θανάτους τους, το 1997, 2002 και 2004 αντίστοιχα. Επίσης χρησιμοποιείται ανεπίσημα από τον Πρίγκιπα Χάρι.
Κάστρο του Μπαλμόραλ
Τοποθεσία: Royal Deeside, Άμπερντινσάιρ, Σκωτία
Ιστορία: Η ιδιοκτησία του Μπαλμόραλ ήταν αρχικά ένα σπίτι χτισμένο από τον Σερ Γουίλιαμ Ντράμοντ το 1390. Σήμερα είναι πιο γνωστό ως το καλοκαιρινό καταφύγιο της Βασίλισσας Ελισάβετ και του Δούκα του Εδιμβούργου, και η πρόσφατη ιστορία του ως βασιλική κατοικία φτάνει τότε που η Βασίλισσα Βικτωρία και ο Πρίγκιπας Αλβέρτος το νοίκιασαν πρώτοι το 1848.
Το Παλάτι του Αγίου Ιακώβου
Τοποθεσία: Πόλη του Γουέστμινστερ, Λονδίνο
Ιστορία: Το παλάτι παραγγέλθηκε από τον Ερρίκο τον 8o στην τοποθεσία όπου πριν βρισκόταν ένα λεπροκομείο που γκρεμίσηκε το 1532. Ο Κάρολος ο 1ος κοιμήθηκε το τελευταίο του βράδυ εκεί πριν εκτελεστεί το 1649, και μετά έγινε στρατώνας κατά την διακυβέρνηση του Όλιβερ Κρόμγουελ. Λειτουργεί ως παλάτι ακόμα σήμερα και είναι το επίσημο σπίτι της Πριγκίπισσας Άννας και της Πριγκίπισσας Αλεξάνδρας.
Πύργος του Λονδίνου
Τοποθεσία: Borough of Tower Hamlets, Λονδίνο
Ιστορία: Μία από τις πιο ιστορικές και μυθικές τοποθεσίες, ο Πύργος του Λονδίνου χτίστηκε από τον Γουίλιαμ τον Κατακτητή λίγο μετά τη Νορμανδική Κατάκτηση το 1066. Έχει χρησιμοποιηθεί ως θηριοτροφείο, οπλοστάσιο, θησαυροφυλάκιο και πιο γνωστά ως φυλακή. Είναι το τωρινό μέρος όπου φυλάσσονται τα Διαμάντια του Στέμματος του Μεγάλης Βρετανίας. Δεν έχει χρησιμοποιηθεί ως βασιλική κατοικία από την αρχή της περιόδου των Τούντορ τον 15ο αιώνα.
Ανάκτορο Χάμπτον Κορτ
Τοποθεσία: Ανατολικό Μόλεσεϊ, Ευρύτερο Λονδίνο
Ιστορία: Αρχικά χτισμένο για τον αγαπημένο αυλικό του Βασιλιά Ερρίκου του 8ου, τον Καρδινάλιο Γόλσεϊ, το κάστρο έγινε αγαπημένη κατοικία για τον ίδιο τον Βασιλιά, όταν ο Γόλσεϊ έχασε τη συμπάθεια του το 1529. O Ερρίκος επέκτεινε το παλάτι για να διαμορφώσει το χιλίων ατόμων χωρητικότητας στάδιο, και κυρίως τοποθέτησε πολλές μεγάλες κουζίνες για να ικανοποιεί την αδυναμία του στα τσιμπούσια. Πλέον χρησιμοποιείται για μουσικές συναυλίες και μία ετήσια έκθεση ανθοκομικής, και είναι ένα από τα μόνο δύο παλάτια που χρησιμοποιούσε ο Ερρίκος και διασώζεται ακόμα.
Sandringham House
Τοποθεσία: Σάντρινγκχαμ, Νόρφολκ
Ιστορία: Τα 20.000 εκτάρια της ζώνης του Σάντρινγκχαμ είναι ιδιοκτησία της Βασιλικής Οικογένειας και βρίσκεται σε μία Περιοχή Εξωπραγματικής Φυσικής Ομορφιάς στην ανατολική ακτή της Αγγλίας. Αγοράστηκε από τη Βασίλισσα Βικτώρια το 1862 για το γιο της, τον μέλλοντα Εδουάρδο τον 7ο, αλλά καταστράφτηκε και ξαναχτίστηκε το 1865 όταν θεώρησε πως ήταν πολύ μικρό για τις ανάγκες του.
To Παλάτι του Holyroodhouse
Τοποθεσία: Εδιμβούργο, Σκωτία
Ιστορία: Επίσης γνωστό ως Holyrood Palace, είναι η επίσημη κατοικία του μονάρχη της Σκωτίας. Το αβαείο του Holyrood ιδρύθηκε από τον Βασιλιά των Σκοτσέζων, Δαβίδ τον Πρώτο το 1128, ενώ το Παλάτι του Holyrood είναι η βασική κατοικία των Βασιλέων και Βασιλισσών των Σκοτσέζων από τον 15ο αιώνα. Η Βασίλισσα Ελισάβετ περνάει μία εβδομάδα το χρόνο εκεί, διοργανώνοντας επίσημα ραντεβού στην αρχή κάθε καλοκαιριού.
Το παλάτι του Γουέστμινστερ
Τοποθεσία: Πόλη του Γουέστμινστερ, Λονδίνο
Ιστορία: Επίσης γνωστό ως η Έδρα του Κοινοβουλίου, το πολιτικό κέντρο του Ενωμένου Βασιλείου είναι στην πραγματικότητα ένα βασιλικό παλάτι. Χρησιμοποιήθηκε ως βασική κατοικία των Βασιλέων της Αγγλίας μέχρι που μία μεγάλη φωτιά κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του οικοδομήματος το 1512. Επίσης έπεσε θύμα φωτιάς το 1834 και χτυπήθηκε από βόμβες σε 14 διαφορετικές περιπτώσεις κατά την διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Το Clock Tower, πιο γνωστό ως Big Ben, θεωρείτε από πολλούς να είναι το μεγαλύτερο μνημείο της Αγγλίας.
Highgrove House
Τοποθεσία: Ντόουτον, Γκλουτσεστερσάιρ
Ιστορία: Το Highgrove είναι μία εξοχική ιδιοκτησία που χτίστηκε το 1798 και αποκτήθηκε από τον Πρίγκιπα Κάρολο της Κορνουάλης το 1980. Πλέον είναι το σπίτι του για τα «Σαββατοκύριακα», ενώ από το 1985 χρησιμοποιείται για βιολογική καλλιέργεια.
Osborne House
Τοποθεσία: East Cowes, Isle of Wight
Ιστορία: Το Osborne House που βρίσκεται μόλις στο νότο της Αγγλίας και στο Isle of Wight, ήταν το καλοκαιρινό εξοχικό καταφύγιο της Βασίλισσας Βικτωρία και του Πρίγκιπα Αλβέρτου. Χτισμένο το 1847, ο Αλβέρτος το σχεδίασε ο ίδιος σε στυλ παλατιού της Ιταλικής Αναγέννησης. Το ανάκτορο αποτέλεσε πλεόνασμα όταν η Βικτόρια πέθανε εκεί το 1901, όταν και δόθηκε στην πολιτεία.
The Royal Pavilion
Τοποθεσία: Μπράιτον, Ανατολικό Σάσεξ
Ιστορία: Χτισμένο ως ένα παραθαλάσσιο καταφύγιο για τον Γεώργιο, Πρίγκιπα της Ουαλίας (που σταδιακά έγινε Πρίγκιπας και αργότερα Βασιλιάς Γεώργιος ο 4ος) το 1782, το Royal Pavilion είναι χτισμένο με ένα ξεχωριστό ινδο-σαρακηνικό στυλ που κυριαρχούσε στην Ινδία τον 19ο αιώνα. Ο Πρίγκιπα αποφάσισε να καθιερώσει μία βάση στο δημοφιλές Μπράιτον, όταν ανέπτυξε μία αδυναμία για καλό φαγητό, παιχνίδια, θέατρο και έντονη ζωή, και ο γιατρός του τον είχε συμβουλέψει πως το θαλασσινό νερό θα έκανε καλό στο πρόβλημα των νεφρών του.
Το Κάστρο του Εδιμβούργου
Τοποθεσία: Εδιμβούργο, Σκωτία
Ιστορία: Το οχυρό του κάστρου βρίσκεται στην κορυφή του ηφαιστειογενούς Castle Rock και κυριαρχεί στον ορίζοντα της σκοτσέζικης πρωτεύουσας. Πιστεύετε πως έχει κατοικηθεί από ανθρώπους από τον 9ο κιόλας αιώνα. Το κάστρο ήταν μία βασιλική κατοικία από την εποχή του 12ου αιώνα και τον Βασιλιά Δαβίδ τον Πρώτο της Σκωτίας, και συνέχισε να χρησιμοποιείται ως τέτοια μέχρι το «Union of the Crowns», την ένωση των Αγγλικών και Σκοτσέζικων στεμμάτων το 1603.
Το Ανάκτορο του Σόμερσετ
Τοποθεσία: The Strand, Πόλη του Γουέστμινστερ, Λονδίνο
Ιστορία: Το Somerset House κτίστηκε το 1549, λίγο αργότερα από τότε που ο φιλάσθενο γιος του Ερρίκου του 8ου, Εδουάρδος ο 6ος πήρε τον θρόνο. Μιας και ο Βασιλιάς ήταν άρρωστος και δεν είχε καταφέρει να φτάσει στην ωριμότητα ακόμα, ο Δούκας του Σόμερσετ διορίστηκε ως Lord Protector του και έκτισε το ανάκτορο ως την προσωπική του κατοικία. Αφού το Σόμερσετ ολοκληρώθηκε το 1552, πέρασε στα βασιλικά χέρια και τελικά έγινε κατοικία της Ελισάβετ της Πρώτης πριν την άνοδό της στην εξουσία το 1558, όπως και τις Βασίλισσες του Ιάκωβου του Πρώτου, του Κάρολου του Πρώτου και του Κάρολου του Δεύτερου.
Banqueting House (Το Παλάτι του Γουάιτχολ)
Τοποθεσία: Πόλη του Γουέστμινστερ, Λονδίνο
Ιστορία: Είναι το μοναδικό εναπομείναν μέρος του Παλατιού του Γουάτιχολ, που ήταν η βασική κατοικία των Άγγλων μοναρχών ανάμεσα στα 1530 και 1698 όταν και καταστράφηκε από φωτιά. Το ανάκτορο ολοκληρώθηκε το 1622, 27 χρόνια πριν ο Βασιλιάς Κάρολος ο 1ος εκτελεστεί έξω από αυτό το 1649.
Το Παλάτι του Κιου
Τοποθεσία: Κήποι του Κιου, Κιου, Ευρύτερο Λονδίνο
Ιστορία: Έχουν υπάρξει τουλάχιστον τέσσερα παλάτια σ' αυτή την τοποθεσία και τουλάχιστον τρία από αυτά ήταν γνωστά ως Το Παλάτι του Kew. To τωρινό κτίσμα που φέρει το όνομα ήταν αρχικά μία σεμνή έπαυλη ονόματι Dutch House που στεκόταν απέναντι από το προηγούμενο παλάτι. Χτίστηκε το 1631 και χρησιμοποιήθηκε αδιάλειπτα ως βασιλική κατοικία από το 1728 μέχρι το 1898. Το Kew είναι διάσημο ως η τοποθεσία των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων.
Το Κάστρο του Στίρλινγκ
Τοποθεσία: Στίρλινγκ, Στίρλινγκσαϊαρ, Σκωτία
Ιστορία: Το Κάστρο του Στίρλινγκ είναι ένα από τα μεγαλύτερα και από ιστορικής άποψης πιο σημαντικά κάστρα στην Σκωτία. Πολλοί Σκοτσέζοι Βασιλείς και Βασίλισσες στέφθηκαν εκεί, συμπεριλαμβανομένης και της Μαρίας, της Βασίλισσας των Σκοτσέζων το 1543. Έχουν γίνει τουλάχιστον οκτώ πολιορκίες στο κάστρο, συμπεριλαμβάνοντας πολλές που έγιναν κατά την διάρκεια των πολέμων της Σκοτσέζικης Ανεξαρτησίας. Η τελευταία από αυτές ήταν το 1746, όταν ο Πρίγκιπας Bonnie Charlie προσπάθησε ανεπιτυχώς να καταλάβει το κάστρο.
Το Κάστρο του Μέι
Τοποθεσία: Θέρσο, Κέιθνες, Σκωτία
Ιστορία: Χτισμένο ανάμεσα στα 1566 και 1572, το Κάστρο του Μέι ήταν ερημωμένο μέχρι το 1952 όταν πέρασε στα χέρια της Βασίλισσας Ελισάβετ, της Βασιλομήτωρ -χήρας του Γεωργίου του 6ου και της Ελισάβετ- που ξεκίνησε να το ανακατασκευάζει για να το χρησιμοποιεί ως σπίτι διακοπών. Το καλοκαίρι ανοίγει για το κοινό, με εξαίρεση ένα δεκαήμερο στα τέλη του Ιουλίου, όταν ο Πρίγκιπας της Ουαλίας και η Δούκισσα της Κορνουάλης (γνωστή στη Σκωτία ως Ο Δούκας και η Δούκισσα του Ρόθσεϊ) συνήθως μένουν στο Μέι.
πηγή: gr.msn.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου