Σε όλη τη Μοντάνα των ΗΠΑ, υπάρχουν σκουριασμένα αυτοκίνητα διάσπαρτα κατά μήκος των όχθεων και των πυθμένων των ποταμών, απομεινάρια μιας εποχής, τότε που οι άνθρωποι προσπαθούσαν να τιθασεύσουν τα ποτάμια και να σταματήσουν τη διάβρωση του εδάφους που προκαλούσαν.
Αυτά τα αυτοκίνητα -που τα είχαν εγκαταλείψει οι ιδιοκτήτες τους- είναι απομεινάρια από ένα πείραμα για τον έλεγχο της διάβρωσης, του 1950. Τα αυτοκίνητα παίρνονταν από τις αυλές και τα χωράφια που σκούριαζαν και αφού τους αφαιρούσαν τους κινητήρες και τα λοιπά εξαρτήματα τα έριχναν στα ποτάμια, ελπίζοντας να σταθεροποιήσουν τις κοίτες τους. Κάποια από αυτά έμεναν σταθερά στον πυθμένα και στις όχθες, ενώ όσα δεν... τα κατάφερναν, παρασύρονταν από το ποτάμι και δημιούργησαν ένα περίεργο θέαμα.
Αυτή η μέθοδος ενσωμάτωσης των αυτοκινήτων στις όχθες και τους πυθμένες των ρεμάτων και των ποταμών για να σταματήσει η διάβρωση έγινε γνωστή ως "Detroit Riprap".
Αν και η πρακτική αυτή δεν περιορίζεται μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή, της δόθηκε αυτό το παράξενο όνομα με το Ντιτρόιτ στον τίτλο, προς τιμήν της πατρίδας της παραγωγής αυτοκινήτων, του Motor City. Για ένα διάστημα, ήταν δημοφιλής τρόπος χρησιμοποίησης για τα άχρηστα αυτοκίνητα, καθώς τα αμαξώματα ήταν πιο φτηνά από ότι τα υλικά κατασκευής που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή μπαζωμάτων, αλλά τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, με τα υπολείμματα λαδιών, το χρώμα, το πετρέλαιο και τη σκουριά τους, δεν είναι ασφαλή για το περιβάλλον. Η πρακτική είναι πλέον σπάνια.
Σήμερα, τα σκουριασμένα αυτοκίνητα φαίνονται στον ποταμό Flathead και άλλα ρεύματα. Μερικά έχουν βγει πλήρως στην επιφάνεια, ενώ άλλων μόνο κάποια μέρη τους. Με την πάροδο του χρόνου, ο ποταμός εναπόθεσε άμμο και λάσπη πάνω στα αυτοκίνητα και κάποια τα έχει θάψει εντελώς, ενώ ταυτόχρονα έχουν αποκαλυφθεί άλλα που αρχικά είχαν θαφτεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου