Μια ματιά στο εργαστήριο όπου ο Έντισον και οι υπάλληλοί του έφεραν την επανάσταση στον κόσμο.
Αν και ο Τόμας Έντισον αναφέρεται συνήθως ως "ο Μάγος του Μένλο Παρκ", η φαντασία και το καινοτόμο πνεύμα αγρίεψαν πραγματικά στο West Orange του Νιου Τζέρσι.
Όταν το 1884, πέθανε η πρώτη σύζυγος του Έντισον, Μαίρη, εκείνος εγκατέλειψε το Μένλο Παρκ και μετακόμισε στο West Orange για να επεκτείνει τις δραστηριότητές του. Είχε ήδη κάνει εκτεταμένα πειράματα με τον ηλεκτρικό λαμπτήρα και έψαχνε και άλλους δρόμους για την εφεύρεση. Αγόρασε λοιπόν περίπου πέντε τετράγωνα στο κέντρο του West Orange, δημιουργώντας μια πανεπιστημιούπολη δημιουργικότητας που θα απασχολούσε εκατοντάδες εξειδικευμένους άνδρες και γυναίκες ως κατασκευαστές, ηλεκτρολόγους, μηχανικούς, ακόμη και πυροσβέστες. Όταν το συγκρότημα άνοιξε το 1887 έγινε το κέντρο της χώρας για την τεχνολογική πρόοδο. Στο εργαστήριο, ο Έντισον εφηύρε συσκευές όπως ο φωνόγραφος, έδωσε κίνησε στην κάμερα εικόνας και προσπάθησε να βρει μια οργανική, βιώσιμη εναλλακτική λύση του καουτσούκ.
Επίσης, το συγκρότημα φιλοξένησε την Black Maria, το πρώτο κινηματογραφικό στούντιο που δημιουργήθηκε ποτέ. Αυτό το κουτί με παράξενο σχήμα, το οποίο οι υπάλληλοι πίστευαν ότι μοιάζει με άμαξα της αστυνομίας, είχε παράθυρα στο επάνω μέρος για να περνάει το φως στο εσωτερικό του όπου βρισκόντουσαν ηθοποιοί και έπαιζαν. Η Maria βρισκόταν σε μια κυκλική ξύλινη πίστα, ώστε να μπορεί να περιστραφεί για να κυνηγάει το φως του ήλιου καθώς η μέρα προχωρούσε. Η αρχική Black Maria έπεσε σε άθλια κατάσταση και τελικά διαλύθηκε, αλλά το 1954 δόθηκε ένα ακριβές αντίγραφό της, το οποίο σήμερα βρίσκεται στη θέση της.
Σήμερα, η κάποτε εκτεταμένη πανεπιστημιούπολη του Έντισον είναι μόνο μια μικρή χούφτα μέρη, ανοιχτά στο κοινό. Εκείνα τα χρόνια, η εργασία με βαριά χημικά και πρωτόγονο ηλεκτρισμό, μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνα αποτελέσματα. Το 1914, μια έκρηξη σε ένα κτίριο επιθεώρησης ταινιών εξαπλώθηκε σε ολόκληρο το μέρος. Αυτό κατέστρεψε πολλά από τα εργαστήρια του Έντισον, ο οποίος, ενώ παρακολουθούσε τη φωτιά, παρατήρησε ότι, "αν και [του κόστισε] πολλά χρήματα, σίγουρα ήταν μια ωραία φωτιά".
Ευτυχώς, γλύτωσαν η βιβλιοθήκη του, το κύριο εργαστήριο και πολλά από τα σημαντικότερα κτήρια και η πρόοδος συνεχίστηκε. Το 1931, ο Έντισον πέθανε από επιπλοκές που σχετίζονται με τον διαβήτη. Το φέρετρό του, πριν ταφεί στο σπίτι του το "Glenmont", το οποίο είχε αγοράσει το 1886 για την δεύτερη σύζυγό του Mina Miller Edison, τοποθετήθηκε στην βιβλιοθήκη του. Το χρονόμετρο δίπλα στην είσοδο του εργαστηρίου έχει οριστεί να δείχνει την ακριβή ώρα που ο Έντισον έφυγε για την τελευταία φορά από το εργαστήριο.
Μετά τον θάνατό του, η οικογένειά του άφησε τα πάντα όπως ακριβώς ήταν την ημέρα που πέθανε ώστε να το επισκέπτονται και να το εκτιμήσουν οι επόμενες γενιές. Μετά από δεκαετίες εναλλαγής ιδιοκτησίας, μεταξύ κρατικών και τοπικών ιστορικών ιδρυμάτων, η Εθνική Υπηρεσία Πάρκων έφτασε στην πανεπιστημιούπολη το 2009 και μαζί με τον Glenmont, τα μετέτρεψαν σε Εθνικό Ιστορικό Πάρκο.
Μήνυμα από τον Έντισον με το οποίο απαγόρευε το κάπνισμα στους υπαλλήλους του
Το πρωτότυπο του σπιτιού από τσιμέντο του Έντισον
Με πάνω από 300.000 αυθεντικά αντικείμενα στη συλλογή και εκατοντάδες αρχειακές φωτογραφίες, το εργαστήριο του Έντισον φαίνεται ακριβώς όπως ήταν στην ακμή του.
από: atlas obscura
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου