Όποτε πέφτω πάνω σε κάποιο ενδιαφέρον τρόπο φωτογράφησης προσπαθώ και εγώ με τη σειρά μου -επειδή δεν έχω την κατάλληλη φωτογραφική μηχανή- να τον προσομοιάσω στο Adobe Photoshop.
Σήμερα λοιπόν, θα δούμε πώς μιμούμαστε τις υπέρυθρες (infrared) φωτογραφίες.
Υπέρυθρος είναι -χωρίς να μπούμε σε επιστημονικούς όρους- ο μεγαλύτερος από το μήκος κύματος του ορατού φάσματος και εμείς, οι άνθρωποι, δεν μπορούμε να το δούμε. Ωστόσο, ακόμη κι αν δεν μπορούμε να δούμε το υπέρυθρο φως, οι περισσότερες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές μπορούν -και με τη χρήση ενός υπέρυθρου φίλτρου- η υπέρυθρη φωτογραφία μπορεί να φέρει αυτό το φως, στο ορατό δικό μας φάσμα, να το καταγράψει και να δημιουργήσει εικόνες που έχουν πραγματικά μοναδική, μυστηριώδη και απόκοσμη ματιά.
Από τα διάφορα αντικείμενα στον κόσμο που αντανακλούν καλύτερα το υπέρυθρο φως, τα καλύτερα αποτελέσματα τα έχουμε στα πράσινα δέντρα και γενικότερα σε καθετί πράσινο.
Αυτή είναι η αρχική εικόνα που θα χρησιμοποιήσω εγώ (εγώ θα την έχω πειράξει λίγο και με το ψευτο-HDR εφέ)
και αυτό το τελικό αποτέλεσμα.
Πάμε λοιπόν!
Πρόγραμμα: Adobe Photoshop CS3 (αγγλική έκδοση)
Βήμα 01
Ανοίγουμε την φωτογραφία στο photoshop δημιουργούμε ένα αντίγραφο του layer με δεξί κλικ -> Duplicate Layer. Το ονομάζουμε «infraded» (καλά είναι όταν δουλεύουμε στο photoshop να ονομάζουμε το κάθε layer, για να μη χανόμαστε).
Βήμα 02
Πάμε στα Channels (δίπλα στην παλέτα με τα Layer) και επιλέγουμε μόνο το Green με κλικ πάνω του.
Είμαστε ακόμα στα Channels. Πάμε στο menu Filter και από το Blur επιλέγουμε το Gaussian blur. Εκεί επιλέξτε στο Radius το ποσό των pixels που πιστεύετε πως ταιριάζει στην φωτογραφία σας. Εγώ στο παράδειγμα χρησιμοποίησα 20 pixels.
Βήμα 03
Πάμε στα layer πάλι και με επιλεγμένο το «infrared» layer αλλάζουμε το blend mode από Normal σε Screen.
Βήμα 04
Από το κουμπί New Adjustment Layer στο κάτω μέρος της παλέτας των Layer επιλέγουμε το Channel Mixer.
Ανοίγει ένα παράθυρο διαλόγου. Με το Monochrome επιλεγμένο δίνουμε τις εξής τιμές:
Red -50%
Green 200%
Blue -50%
Έπειτα αλλάζουμε το Opacity του layer «infrared». Εγώ στο παράδειγμα έδωσα την τιμή 30.
Βήμα 05
Πατώντας στο εικονίδιο «create a new layer» στο τέλος της παλέτας των layer, δίπλα από τον κάδο, δημιουργούμε ένα νέο layer και το ονομάζουμε «Grain». Προσέχουμε να είναι πάνω από το layer Channel Mixer. Στην παλέτα των εργαλείων μας, ορίζουμε το προεπιλεγμένο χρώμα του φόντου και του προσκηνίου και με Ctrl+Backaspace το βάφουμε Άσπρο.
Πάμε στο menu Filter -> Add noise και δίνουμε Amount 5%, στο Distribution κλικ στο Uniform και προσέχουμε να είναι τσεκαρισμένο το Monochromatic.
Αλλάζουμε το Blend Mode του layer «Grain» σε Multiply. Αν πιστεύεται πως προσθέσατε πολύ grain στην εικόνα, μειώστε το opacity.
Βήμα 06
Δημιουργήστε ακόμα ένα αντίγραφο του background, ονομάστε το «colorized» και μεταφέρετε το κάτω από το layer «Grain». Αλλάξτε το blend mode σε Overlay και χαμηλώστε το opacity στο 50%.
Έτοιμοι!
Ελπίζω και να σας άρεσε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου