Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017
Κυριακή 30 Ιουλίου 2017
Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: SE2/ EP31
Οδύσσεια του Διαστήματος είναι ο ελληνικός τίτλος μιας Γαλλο-Ιαπωνικής σειράς κινουμένων σχεδίων του 1981. Η σειρά των 26 ημίωρων επεισοδίων αποτελούσε μεταφορά της Οδύσσειας του Ομήρου στον 31ο αιώνα.
Οι βασικοί χαρακτήρες ήταν ο Οδυσσέας (κεντρικός χαρακτήρας, κυβερνήτης του διαστημικού σκάφους Οδύσσεια), ο Τηλέμαχος (γιος του Οδυσσέα και δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία, η Τεμίς (ανθρωπόμορφη εξωγήινη από το λευκό πλανήτη Ζοτρά), ο Νουμαγιός (μεγαλύτερος αδερφός της Τεμίς, ο Νονό (μικρός ρομποτικός σύντροφος του Τηλέμαχου. Αρέσκεται να τρώει βίδες και καρφιά, είναι ικανότατος στις μηχανολογικές επισκευές και διαθέτει τεράστια φυσική δύναμη), κ.ά.
Στην Ελλάδα προβλήθηκε από την ΕΡΤ1 από το 1983 έως το 1985 (οι παλιοί θα το θυμούνται σίγουρα!). - πηγή
Σάββατο 29 Ιουλίου 2017
Τα γιαπωνέζικα Netsuke
Τα netsuke είναι μικροσκοπικά γλυπτά που εφευρέθηκαν τον 17ο αιώνα στην Ιαπωνία για μια πρακτική λειτουργία και αναπτύχθηκαν με τον καιρό από την χρήση τους σε αντικείμενα με μεγάλη καλλιτεχνική αξία και έκφραση εξαιρετικής δεξιοτεχνίας.
Διάσημοι μυθιστοριογράφοι αναφέρονται στο συμβολισμό στα έργα τους και για το αν το κάνουν σκόπιμα
La Mort et le Fossoyeur (Ο θάνατος και ο νεκροθάφτης, 1895) του Carlos Schwabe, μια οπτική συλλογή συμβολιστικών μοτίβων: ο άγγελος του Θανάτου, το παρθένο χιόνι και οι δραματικές θέσεις των χαρακτήρων - πηγή
Το 1963, ο 16χρόνος Μπρους ΜακΆλιστερ είχε βαρεθεί το κυνήγι συμβολισμών στο μάθημα των αγγλικών. Αντί να διαπληκτιστεί με τον καθηγητή του, πήγε κατευθείαν στην πηγή: έστειλε ένα ερωτηματολόγιο τεσσάρων ερωτήσεων σε 150 μυθιστοριογράφους, ρωτώντας αν οι ίδιοι έχουν σκόπιμα συμβολισμούς στα έργα τους. 75 από αυτούς απάντησαν.
Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017
Τα λεπτομερή ορύγματα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου του Andy Belsey
Τα τελευταία επτά χρόνια, ο Andy Belsey έχει δημιουργήσει μοντέλα ορυγμάτων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου με απίστευτη λεπτομέρεια. Με τη χρήση αντικειμένων καθημερινής χρήσης καταφέρνει με έξυπνους τρόπους να αναδημιουργήσει ρεαλιστικά την εμφάνιση και την αίσθηση των ορυγμάτων.
Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017
Η φεμινιστική καταβολή των Cocktail Party
Κοκτέιλ όπως εμφανίζονται στο The New and Improved Illustrated Bartenders’ Manual; Or: How to Mix Drinks of the Present Style του Harry Johnson, 1888
Τα καλά κοκτέιλ έχουν και καλές ιστορίες. Υπάρχουν μύθοι για τη δημιουργία του Sazerac, του Ramos Gin Fizz, ακόμη και του Manhattan. Αλλά ποια είναι ιστορία καταγωγής των κοκτέιλ πάρτι; Οι πηγές διαφωνούν.
Τρίτη 25 Ιουλίου 2017
Sator Square: μια αρχαία καρκινική γραφή σε ένα δισδιάστατο τετράγωνο
Το Sator Square - πηγή
Η καρκινική γραφή -παλίνδρομο (palindrome), όπως το ονομάζουν στις Ευρωπαϊκές γλώσσες- είναι οποιαδήποτε ακολουθία γραμμάτων, αριθμών ή χαρακτήρων που διαβάζεται το ίδιο από διαφορετικές κατευθύνσεις. Για παράδειγμα, τα ονόματα "ΑΝΝΑ" ή "ΣΑΒΒΑΣ", αλλά και πόλεις όπως "ΣΕΡΡΕΣ" και η λέξη "άλλα" ή "αλλά". Η γνωστότερη καρκινική επιγραφή είναι το "Νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν" (σε ελεύθερη μετάφραση στα νέα ελληνικά: πλύνε τις αμαρτίες, όχι μόνο το πρόσωπό σου) η οποία χαρασσόταν συχνά σε πηγές.
Εγκαταλελειμμένο κτήριο ή μινιατούρα;
Ο φωτογράφος Felix Hernandez φωτογράφισε την εικόνα που βλέπουμε πιο πάνω σε ένα εγκαταλελειμμένο πανδοχείο δίπλα στη θάλασσα και της έδωσε τον τίτλο "No one cares" (Κανείς δε νοιάζεται).
Λάθος! Δεν βρήκε τυχαία σε κάποιον περίπατό του αυτό το κτήριο αλλά το δημιούργησε ο ίδιος και το φωτογράφισε πάνω σε ένα τραπέζι.
Κυριακή 23 Ιουλίου 2017
Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: SE2/ EP30
Η 30η Φεβρουαρίου δεν υπάρχει στο Γρηγοριανό ημερολόγιο. Πολλές φορές χρησιμοποιείται ειρωνικά για να δείξουμε ότι κάτι δεν πρόκειται να γίνει.
Αν και τυπικά η ημερομηνία αυτή δεν υπάρχει ούτε στο Γρηγοριανό ούτε στο Ιουλιανό ημερολόγιο, εμφανίστηκε μία και μοναδική φορά στη Σουηδία το 1712. Το 1700 αποφασίστηκε η σταδιακή μετατροπή του ημερολογίου από το Ιουλιανό στο Γρηγοριανό. Καθώς η σταδιακή αυτή μετατροπή δημιουργούσε αρκετά προβλήματα, το 1712 ο βασιλιάς Κάρολος ο ΙΒ' αποφάσισε να επαναφέρει το Ιουλιανό ημερολόγιο. Τον χρόνο αυτό, ο οποίος ήταν δίσεκτος, προστέθηκε μία επιπλέον εμβόλιμη ημέρα, η 30ή Φεβρουαρίου. Η σουηδική αυτή ημερομηνία αντιστοιχεί στην 11η Μαρτίου του Γρηγοριανού ημερολογίου και στην 29η Φεβρουαρίου του Ιουλιανού. - πηγή
Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017
Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017
Οι πιο διάσημες θεάσεις ΑΤΙΑ της Ιστορίας
Η ανακοίνωση της 8ης Ιουλίου του 1947 στην Roswell Daily Record, της "σύλληψης" ενός "ιπτάμενου δίσκου" - πηγή
Τα UFO -ή ΑΤΙΑ (Άγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα), επί το ελληνικό- δεν είναι ένα -σχετικά- πρόσφατο φαινόμενο. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι έχουν περιγράψει αδιευκρίνιστα ιπτάμενα αντικείμενα εδώ και χιλιετίες, με απεικονίσεις αντικειμένων -σαν δίσκους- και ασυνήθιστα αντικείμενα που βρέθηκαν σε έργα τέχνης και στη λογοτεχνία αρχαίων πολιτισμών, από τους Σουμέριους και τους Αιγυπτίους, μέχρι του Έλληνες και τους Ρωμαίους.
Φωτογραφίες ενός τοπίου σε διαφορετικές ώρες της ημέρας
Εδώ και χρόνια ο καλλιτέχνης και φωτογράφος Fong Qi Wei κόβει φωτογραφίες και δημιουργεί εικόνες που δείχνουν το πέρασμα του χρόνου. Γνωστές ως φωτογραφίες "time slice", κάθε εικόνα συνδυάζει πολλές φωτογραφίες τραβηγμένες διαφορετικές ώρες της ημέρας και παράγεται μια και μόνο, συνεκτική σύνθεση.
Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017
Ο κρατούμενος που ζωγράφισε τη φρίκη του Νταχάου
Το απόγευμα 26ης Απριλίου του 1945, 6.887 κρατούμενοι συγκεντρώθηκαν στην περιοχή πριν ξεκινήσουν μια "πορεία θανάτου"
Τα σκίτσα και οι πίνακες του Georg Tauber είναι πλέον θέμα μιας έκθεσης στο μέρος που ήταν κρατούμενος από το 1940 μέχρι το 1945.
Λε Ντουκ Το, ο μοναδικός άνθρωπος που αρνήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης
Ο Λε Ντουκ Το με τον Χένρυ Κίσινγκερ - πηγή
Μέχρι σήμερα έχουν απονεμηθεί σχεδόν 100 Βραβεία Νόμπελ Ειρήνης από το 1901. Το βραβείο δίνεται "στο πρόσωπο που είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αδελφοποίηση των εθνών, στην κατάργηση ή τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων και στη διεξαγωγή και προώθηση ειρηνευτικών διαδικασιών". Μέχρι σήμερα, μόνο ένας έχει αρνηθεί αυτή την τιμή, ο Λε Ντουκ Το, ένας πολιτικός και διπλωμάτης από το Βόρειο Βιετνάμ.
Τρίτη 18 Ιουλίου 2017
Η ιστορία των αμερικανικών διαστημικών στυλό αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων και του ρωσικού μολυβιού
Ίσως και να έχετε ακουστά την ιστορία για το πώς η αμερικανική κυβέρνηση δαπάνησε εκατομμύρια στην έρευνα και ανάπτυξη ενός στυλό που θα δούλευε στο διάστημα, ενώ οι Ρώσοι απλά χρησιμοποιούσαν ένα μολύβι (με το θέμα είχα ασχοληθεί και παλαιότερα).
Πρόκειται για μια διασκεδαστική ιστορία για την εφευρετικότητα και την επινοητικότητα, αλλά είναι πέρα για πέρα αναληθής.
Μια βαλίτσα-δείγμα πώλησης φώτων νέον από τα 1930
Στην πιο πάνω φωτογραφία βλέπουμε μια βαλίτσα που ήταν δείγμα για την πώληση φώτων νέον από τα 1930.
Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017
Τι σημαίνει το όνομα των γνωστών παγωτών Häagen-Dazs;
Και ποιος δεν ξέρει τα παγωτά Häagen-Dazs -έστω και αν δεν έχει φάει ποτέ του. Τι να σημαίνει όμως το όνομα;
Κυριακή 16 Ιουλίου 2017
Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: SE2/ EP29
Στα λατινικά η λέξη Φεβρουάριος (februarius) προέρχεται από το ουσιαστικό februum, που σημαίνει καθαρμός, κάθαρση, λόγω των θρησκευτικών εορτών εξαγνισμού και καθαρμού (Februa ή Februatio) που τελούνταν στη Ρώμη στη διάρκεια του μήνα. Στην Ελλάδα έχει πάρει και διάφορες άλλες ονομασίες σχετικές τη μικρή του διάρκεια: Μικρός, Κουτσός, Φλιάρης, Γκουζούκης και Κούντουρον (< ποντιακά κοντή+ ουρά).
Το Φλεβάρης προέρχεται από τις «φλέβες», δηλαδή τα υπόγεια νερά που αναβλύζουν στη διάρκειά του από τις πολλές βροχές, ενώ η γιορτή του Αγίου Τρύφωνα την 1η του μήνα του έδωσε και το όνομα «Αϊ-Τρύφωνας».
Η προσθήκη μιας επί πλέον ημέρας των δίσεκτων ετών ξεκίνησε το 44 π.Χ. όταν ο Ιούλιος Καίσαρ άλλαξε το ρωμαϊκό ημερολόγιο με τη βοήθεια του Έλληνα αστρονόμου Σωσιγένη από την Αλεξάνδρεια. Ο Σωσιγένης, βασισμένος στους υπολογισμούς του πατέρα της αστρονομίας Ίππαρχου (ο οποίος έναν αιώνα νωρίτερα είχε προσδιορίσει ότι το ηλιακό ή τροπικό έτος έχει διάρκεια ίση με 365,242 ημέρες), θέσπισε ένα ημερολόγιο του οποίου τα έτη είχαν 365 ημέρες, ενώ σε κάθε τέταρτο έτος πρόσθεταν ακόμη μία ημέρα, μετά την «έκτη προ των καλενδών του Μαρτίου», που ονομαζόταν «bis sextus». Έτσι η ημέρα αυτή, επειδή μετριόταν δύο φορές, ονομάζεται ακόμη και σήμερα «δις έκτη» και το έτος που την περιέχει «δίσεκτο».
Η παρανόηση του λαού ότι τα δίσεκτα έτη είναι «γρουσούζικα» ίσως να προέρχεται από τη λανθασμένη αντίληψη της ετυμολογίας και της ορθογραφίας του πρώτου συνθετικού της λέξης «δίσεκτο». Δηλαδή αντί του σωστού «δις» (που σημαίνει δύο φορές) να εννοείται λανθασμένα το αχώριστο προθεματικό μόριο «δυς» που έχει την έννοια της δυστυχίας, «της δυσκολίας, της κακής καταστάσεως ή του απευκταίου αποτελέσματος». Αρχικά, πάντως, ο Φεβρουάριος είχε 29 ημέρες στα κοινά και 30 ημέρες στα δίσεκτα έτη, το 4 π.Χ. όμως ο αυτοκράτορας Οκταβιανός Αύγουστος που αφαίρεσε μία ημέρα, την οποία πρόσθεσε στο μήνα Αύγουστο που έφερε το όνομά του. - πηγή
Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017
Μερικά από τα μεγαλύτερα σε διάρκεια πειράματα
Όταν, το 1596, ο Φλαμανδός χαρτογράφος και γεωγράφος Αβραάμ Ορτέλιους -ο οποίος αναγνωρίζεται γενικά ως ο δημιουργός του πρώτου σύγχρονου άτλαντα, του Theatrum Orbis Terrarum (Θέατρο του Κόσμου)- κοίταξε έναν χάρτη στον οποίο δούλευε, σημείωσε κάτι περίεργο: Οι ακτές των ηπείρων έμοιαζαν σαν κάποτε να είχαν συναρμολογηθεί. Ο Ορτέλιος σημείωσε στο ημερολόγιό του ότι "τα θραύσματα της ρήξης αποκαλύπτουν τον εαυτό τους". Θα περνούσαν πάνω από 300 χρόνια και μια μάχη στην επιστήμη πριν ο Ορτέλιος αποδειχθεί σωστός.
Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017
Η μοναδική φωτογραφία του Κονκόρντ εν πτήση
Στην φωτογραφία πιο πάνω βλέπουμε ένα υπερηχητικό επιβατηγό αεροπλάνο, το Κονκόρντ. Είναι η μοναδική που το δείχνει εν πτήση, την ώρα που πετάει με 2 Mach, δηλαδή 2.450,088 χλμ/ώρα! Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Adrian Meredith από ένα μαχητικό Tornado της RAF τον Απρίλιο του 1985. Τα δυο αεροσκάφη βρέθηκαν μαζί μόνο για 4 λεπτά πάνω από τη θάλασσα της Ιρλανδίας και αυτό γιατί το Tornado έμενε γρήγορα από καύσιμα στην προσπάθεια του πιλότου να διατηρηθεί μαζί με το Κονκόρντ στα 2 Mach.
Το μουσικό κρεβάτι ενός τιτλούχου
Το 1882 ο Sadiq Muhammad Khan Abbasi IV, Nawāb του Bahawalpur (Nawāb: τιμητικός τίτλος σε ημιαυτόνομους μουσουλμάνους ηγέτες πριγκιπικών κρατών στη Νότια Ασία, Bahawalpur: πριγκιπικό κράτος της Βρετανικής Ινδίας και αργότερα, το Πακιστάν, που υπήρξε από το 1802 έως το 1955), ανέθεσε -ανώνυμα- στο La Maison Christofle του Παρισιού, ένα κρεβάτι από ξύλο τριανταφυλλιάς καλυμμένο με περίπου 1/3 τόνου ασημιού.
Το Κογιότ και το "μπιπ - μπιπ" σε Street Art
Ο street artist E.LEE παρουσίασε πρόσφατα ένα έργο του στην πόλη του, το Σικάγο, στο Soho House του West Loop.
Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017
Τα μυστικά αστεία που κρύβονται στο Οι Περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων
W. Butcher & Sons, Alice in Wonderland, Λονδίνο, 1905-1908
Δεν πιστεύω να υπάρχει άνθρωπος που να μην ξέρει τις Περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων. Πριν όμως γίνει ταινία της Disney, αρκετές δεκάδες άλλες ταινίες και τηλεοπτικές προσαρμογές, βόλτα στην Disneyland, βιντεοπαιχνίδι, manga, αλλά ακόμα και πριν τυπωθεί το ίδιο το μυθιστόρημα, ήταν μια ιστορία για την ψυχαγωγία μερικών μικρών κοριτσιών μια απογευματινή βαρκάδα στον Τάμεση.
Τρίτη 11 Ιουλίου 2017
Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017
Κυριακή 9 Ιουλίου 2017
Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: SE2/ EP28
Το Ντόμινο είναι ένας είδος παιχνιδιού στο οποίο, κάθε ορθογώνιο πλακάκι χωρίζεται στα δυο με μια οριζόντια γραμμή. Σε κάθε τμήμα υπάρχει σημειωμένος ένας αριθμός (ονομάζονται pips, nips, ή dobs) ή είναι κενό. Η πλάτη κάθε πλακιδίου είναι είτε κενές ή έχουν κάποιο κοινό σχέδιο (όπως οι τράπουλες). Το παραδοσιακό σινο-ευρωπαϊκό σετ ντόμινο αποτελείται από 28 πλακίδια, με όλους τους συνδυασμούς κουκίδων μεταξύ του 0 και του 6.
Η παλαιότερη αναφορά στο ντόμινο προέρχεται από τη δυναστεία Σονγκ στην Κίνα. Τα σύγχρονα ντόμινο εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Ιταλία κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα, αλλά είναι άγνωστο το πώς εξελίχθηκε το κινέζικο ντόμινο στο σύγχρονο παιχνίδι. Ίσως, το έφεραν οι Ιταλοί ιεραπόστολοι από την Κίνα στην Ευρώπη.
Η λέξη "ντόμινο" προέρχεται πιθανότατα από την ομοιότητα των πλακιδίων με την γνωστή αποκριάτικη φορεσιά του Βενετσιάνικου Καρναβαλιού. - πηγή
Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017
Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017
Οι γυναίκες πίσω από 10 από τους χειρότερους ανθρώπους στην Ιστορία
Το "πίσω από κάθε μεγάλο άνδρα, κρύβεται μια σπουδαία γυναίκα" όλοι το έχουμε ακουστά ή/ και το έχουμε πει.
Η φράση ισχύει και για τους κακούς. Από τη μακρόχρονη σύντροφό του Χίτλερ μέχρι "συζύγους δικτατόρων", κάθε μία από τις κυρίες που θα δείτε πιο κάτω, είτε πρόθυμα ή άθελά τους, ήταν μαζί τους.
Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017
Ποιο είναι το πρώτο καταγεγραμμένο όνομα στην Ιστορία;
30.000 χρόνια πριν, η γραφή δεν είχε ανακαλυφτεί ακόμα, οπότε δεν μπορούσε κάποιος να χαράξει το όνομά του σε κάποιον βράχο. Αντ' αυτού, έβαζαν το χέρι τους σε σκόνη και άφηναν μια σιλουέτα -όπως αυτή στην φωτογραφία πιο πάνω.
Για 30, 40 αιώνες σε όλη την Ευρώπη, την Ασία, την Αμερική και την Αυστραλία, έτσι άφηναν το σημάδι τους οι άνθρωποι -άντρες γυναίκες και παιδιά-, οι κυνηγοί και οι νομάδες, οι αγρότες και οι πολεμιστές.
Κάθε ένα από αυτά τα χέρια ανήκε σε ένα άτομο, πιθανώς με κάποιο όνομα και ιστορία. Αλλά χωρίς γραφή, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τις ιστορίες αυτών των ανθρώπων. Τους λέμε κυνηγούς-συλλέκτες, ανθρώπους των σπηλαίων, νεολιθικές φυλές. Τους σκεφτόμαστε σε ομάδες, ποτέ μόνους. Δεκάδες χιλιάδες γενιές έχουν περάσει και εμείς δεν μπορούμε να κατονομάσουμε ούτε ένα άτομο πριν από το 3200 π.Χ.. Τότε, στη Μεσοποταμία, εμφανίζεται η γραφή. Έτσι για πρώτη φορά μπορούμε να μάθουμε το όνομα κάποιου. Αυτόν τον πρώτο.
Οπότε, ποιος ήταν; Ποιος ήταν αυτός ο πρώτος άνθρωπος στην Ιστορία που ξέρουμε το όνομά του;
Τρίτη 4 Ιουλίου 2017
Κυριακή 2 Ιουλίου 2017
Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: SE2/ EP27
Ως Κλαμπ 27 (αγγλ. Club 27) φέρεται το πάνθεο των θρυλικών καλλιτεχνών της μουσικής, που απεβίωσαν στο άνθος της ηλικίας των 27 ετών. Η Τζάνις Τζόπλιν, o Τζιμ Μόρισον, o Κερτ Κομπέιν, αλλά και άλλοι πολλοί είναι μέλη του Κλαμπ 27. Ο όρος έγινε ευρύτερα γνωστός μετά την απώλεια το Κερτ Κομπέιν το 1994, και έκτοτε καθιερώθηκε. Στα ελληνικά θα μπορούσαμε να το μεταφράσουμε ως «Το κλαμπ των εικοσιεπτάχρονων» ή «Οι αθάνατοι νέοι». Όλη η λίστα με τους καλλιτέχνες εδώ. Δείτε και αυτό το infographic.