Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Απομεινάρια πολεμικού υλικού στο Ανατολικό Μέτωπο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Ένα πολυβόλο Pulemet Maksima Obrazets Model 1910 του Κόκκινου Στρατού

Οι ποσότητες από όπλα, κράνη, βόμβες και άλλο πολεμικό υλικό που έχει απομείνει είναι τεράστιες, ακόμα και σήμερα, μετά από τόσα χρόνια.



Όπως είναι γνωστό, το Ανατολικό Μέτωπο ήταν ένα γιγάντιο πεδίο μάχης κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το πολεμικό υλικό που έχει απομείνει εκεί είναι τεράστιο. Οι εικόνες που θα δείτε είναι από τη σελίδα στο Facebook The Ghosts of the Eastern Front Battlefield (Φαντάσματα του Ανατολικού Μετώπου).



Όμως, το να σκάβει και να ψάχνει κανείς πεδία μαχών είναι κάτι που προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις.


Γερμανικό περίστροφο Λούγκερ

Στη Μεγάλη Βρετανία υπήρχε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμά που προκάλεσε οργή στον ακαδημαϊκό κόσμο και όχι μόνο. Το Channel 5 είχε κατηγορηθεί ότι "δε σεβάστηκε" τους νεκρούς του πολέμου, όταν αποφάσισε να προβάλει μια αμφιλεγόμενη σειρά η οποία έχει ήδη απαγορευτεί επειδή είναι προσβλητική.

Το Mosin-Nagant, το ρωσικό τυφέκιο των ελεύθερων σκοπευτών, ο τρόμος των Ναζί

Το γερμανικό υποπολυβόλο MP40

Η σειρά Nazi War Diggers είχε ακυρωθεί από το κανάλι του National Geographic το 2014, όταν οι αρχαιολόγοι έθαψαν το φρικτό περιεχόμενό του. Η σειρά ακολουθεί δύο φανατικούς με ανιχνευτές μέταλλου, ένα Πολωνό κυνηγό κειμηλίων και έναν Αμερικανό έμπορο στρατιωτικών αντικών καθώς σκάβουν πεδία μάχης στην Ανατολική Ευρώπη.

Σοβιετική μάσκα αερίων

Πρωσικός σιδηρούς σταυρός

Σύμφωνα με το Clearstory, τη λονδρέζικη εταιρία παραγωγής που είναι υπεύθυνη για τη σειρά, είχε σκοπό να "ανακτήσει αντικείμενα των πεδίων... και να θάψει τους νεκρούς με τιμή". Όμως, αξιόλογοι αρχαιολόγοι εξοργίστηκαν με τον τρόπο προσέγγισης των ανασκαφών. Σε ένα βίντεο που είχε προβληθεί στη σελίδα του National Geographic έδειχνε τους παρουσιαστές της σειράς να αφαιρούν τμήματα ανθρώπινου σώματος από έναν τάφο στη Λετονία. Σε κάποιο σημείο, οι άνδρες μπέρδεψαν ένα πόδι με χέρι, αφού το έβγαλαν από το έδαφος.

Κινητά μαγειρεία, σ' αυτά παρασκευαζόταν το φαγητό στο πεδίο της μάχης

Τηλεφωνικό καλώδιο

Παρ' όλα αυτά, όποια και αν είναι η άποψή σας για την ανάκτηση τέτοιων αντικειμένων-κειμηλίων, είναι πάντα συναρπαστικό να βλέπουμε πόσα ακόμα υπάρχουν εκεί έξω, στα πεδία μαχών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Γερμανικές βόμβες

από: warhistoryonline.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου