Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Ισημερία: η πορεία του Ήλιου μεταξύ δυο ηλιοστασίων

φωτογραφία: Tunç Tezel

Σήμερα, 23 Σεπτεμβρίου, έχουμε την φθινοπωρινή ισημερία, μια μέρα δηλαδή που η μέρα και η νύχτα έχουν ίση διάρκεια.



Από αύριο, και κάθε μέρα μετά, μέχρι την επόμενη ισημερία, η νύχτα θα είναι μεγαλύτερη από την ημέρα στο Βόρειο Ημισφαίριο, ενώ στο Νότιο θα είναι μεγαλύτερη η μέρα από τη νύχτα. Η ισημερία συμβαίνει δύο φορές το χρόνο, την άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν οι ημέρες και οι νύχτες είναι ίσες.

Η πιο πάνω φωτογραφία είναι μια σύνθεση φωτογραφιών του Ήλιου, τραβηγμένες σε συγκεκριμένες ημέρες μεταξύ ηλιοστασίου-ισημερίας-ηλιοστασίου. Η σύνθεση είναι του Tunç Tezel ο οποίος τράβηξε τις φωτογραφίες στην Προύσα της Τουρκίας.

Η κάτω σειρά του Ήλιου τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια του χειμερινού ηλιοστασίου στο Βόρειο ημισφαίριο, τον Δεκέμβριο του 2007, όταν ο Ήλιος δεν μπορούσε να ανέβει πολύ στον ουρανό, ούτε όμως και να παραμείνει πάνω από τον ορίζοντα για πολύ. Σε αυτή την έλλειψη Ήλιου οφείλεται ο χειμώνας. Η επάνω σειρά τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια του θερινού ηλιοστασίου στο Βόρειο ημισφαίριο το 2008, όταν ο Ήλιος ανέβηκε ψηλότερα στον ουρανό και παρέμεινε πάνω από τον ορίζοντα για περισσότερο από 12 ώρες. Αυτό προκαλεί το καλοκαίρι. Η μεσαία σειρά τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια της εαρινής ισημερίας, τον Μάρτιο του 2008, αλλά είναι στην ίδια ζώνη ηλιοφάνειας που βλέπουμε και σήμερα, 23 Σεπτεμβρίου, στην φθινοπωρινή ισημερία.

από: apod

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου