Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Ο "Καθ' Ομολογίαν Δολοφόνος" που ισχυρίστηκε ότι σκότωσε 600 γυναίκες

Η αφίσα της σειράς ντοκιμαντέρ του Netflix - πηγή

Και η δολοφονημένη Τάμι Τζο Αλεξάντερ που παρέμεινε αγνώστου ταυτότητας επί τρεις δεκαετίες.



Καθώς οι ομολογίες του κατά συρροή δολοφόνου Χένρι Λι Λούκας (Henry Lee Lucas) άρχισαν να εκτυλίσσονται, η αστυνομία άρχισε να σκέφτεται σοβαρά ότι δεν ήταν υπεύθυνος για τα περισσότερα από τα υποτιθέμενα εγκλήματά του. Συμπεριλαμβανομένης και της Τάμι Τζο Αλεξάντερ (Tammy Jo Alexander) το 1979.

Στις 10 Νοεμβρίου του 1979, ένας αγρότης ανακάλυψε το σώμα μιας έφηβης σε ένα χωράφι καλαμποκιών στην κωμόπολη Caledonia της Νέας Υόρκης. Το σώμα βρέθηκε με ένα τραύμα στο κεφάλι από πυροβολισμό και ένα ακόμη στην πλάτη. Το θύμα δεν είχε ταυτότητα, αλλά τα ρούχα της ήταν ανέγγιχτα. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1983, συνελήφθη στο Τέξας κάποιος Χένρι Λι Λούκας. Όντας ύποπτος για μια υπόθεση δολοφονίας τοπικά -που δεν είχε καμία σχέση με την Αλεξάντερ-, μετά από λίγες μέρες, ο Λούκας ομολόγησε ότι σκότωσε το υποτιθέμενο θύμα του. Όμως, αφού ομολόγησε τη μια δολοφονία, ομολόγησε και άλλη, και άλλη, και πάει λέγοντας. Σύντομα, οι Texas Rangers "καθάρισαν" περισσότερες από 200 υποθέσεις με βάση τις ομολογίες του Λούκας.

Μία από τις ομολογίες του αφορούσε την υπόθεση της Τάμι Αλεξάντερ, η οποία παρέμεινε αγνώστων λοιπών στοιχείων μέχρι τον Ιανουάριο του 2015. Καθώς οι ομολογίες του Λούκας γινόντουσαν όλο και πιο παράλογες, η αστυνομία άρχισε να μην πιστεύει ότι ήταν υπεύθυνος για τα περισσότερα από τα εικαζόμενα εγκλήματά του, συμπεριλαμβανομένης και της δολοφονίας της Αλεξάντερ.

Ενώ η Τάμι ήταν πράγματι νεκρή και ο Λούκας ήταν πράγματι ένοχος για μερικές δολοφονίες, ένα ερώτημα βασάνιζε την αστυνομία: Ποιος την σκότωσε πραγματικά;

Η Τάμι Τζο Αλεξάντερ

Αφίσα που έψαχνε πληροφορίες σχετικά με τη δολοφονία της Τάμι Αλεξάντερ.

Η Τάμι ήταν είχε μια στενάχωρη παιδική ηλικία, που έζησε μεταξύ ανάδοχων οικογενειών, το σπίτι της γιαγιάς της και με μια πολύ προβληματική μητέρα στη γενέτειρά της το Brooksville της Φλόριντα. Σύμφωνα με την New York Daily News, η Αλεξάντερ, όταν ήταν μόλις 15 χρονών, ήταν έμπειρη στο να κάνει ώτο στοπ. Ενώ δούλευε ως σερβιτόρα σε ένα καφέ στάσης φορτηγών, συχνά διένυε αποστάσεις με φορτηγατζήδες μεγάλων αποστάσεων.

"Τραβούσε τους ανθρώπους", δήλωσε η φίλη της από το σχολείο Laurel Nowell, αναφέροντας την δραστήρια προσωπικότητά της και το χαμόγελό της.

Το 1978, η Nowell και η Αλεξάντερ το έσκασαν μαζί. Οι 15χρονες κατόρθωσαν να φτάσουν μέχρι το Λος Άντζελες, αλλά τελικά οι γονείς της Nowell τις γύρισαν και τις δύο πίσω. Η Nowell έμαθε από την αδερφή της Αλεξάντερ, την Pamela Dyson, ότι, το 1979, η Τάμι το έσκασε ξανά. Αυτή την φορά όμως, δεν γύρισε ποτέ. Η Dyson πίστεψε ότι η Τάμι το έσκασε για να ξεφύγει από τη μίζερη ζωή της. Αργότερα, η Dyson περιέγραψε τη μητέρα της ως "φωνακλού και τσούλα". Σύμφωνα με τον φίλο της Αλεξάντερ στο σχολείο, η Τάμι έφυγε από το Brooksville για πάντα την άνοιξη του 1979. Αυτό ήταν μόλις λίγους μήνες πριν βρεθεί νεκρή στα 16 της, σε ένα χωράφι καλαμποκιού, πάνω από 1.000 μίλια μακριά από το σπίτι.

Η ανακάλυψη του σώματός της

Σκίτσο της "Caledonia Jane Doe" πριν αναγνωριστεί επισήμως

Τον Νοέμβριο του 1979, το σώμα μιας νεαρής γυναίκας βρέθηκε στην κωμόπολη Caledonia της Νέας Υόρκης, περίπου 23 μίλια νοτιοδυτικά του Ρότσεστερ. Βρέθηκε φορώντας ένα καρό πουκάμισο, σκούρο κοτλέ παντελόνι και ένα κόκκινο αντιανεμικό με μια ετικέτα που έγραφε "Auto Sports Products, Inc". Είχε δολοφονηθεί με ένα 38αρι. Ο δολοφόνος, την πυροβόλησε μία φορά στο κεφάλι, την τράβηξε στο χωράφι από το δρόμο και την πυροβόλησε ξανά στην πλάτη. Δεν είχε όμως πάνω της τίποτα για να ταυτοποιηθεί. Οι ντετέκτιβ πάλεψαν πολύ για να μάθουν ποια ήταν. Για χρόνια, ήταν γνωστή ως "Caledonia Jane Doe", και στη συνέχεια απλά ως "Cali Doe". Οι αρχές συνέχισαν να ερευνούν την υπόθεσή της.

Το πτώμα της έδινε κάποιες ενδείξεις στην αστυνομία. Από τις γραμμές μαυρίσματος του μαγιό της, οι αρχές μπορούσαν να πουν ότι είχε ταξιδέψει στην φθινοπωρινή Νέα Υόρκη από κάπου με ζεστό κλίμα. Εξέτασαν τη γύρη στο σώμα της για να διαπιστώσουν ότι πιθανώς μεγάλωσε σε ένα μέρος όπως η Νότια Καλιφόρνια ή η Φλόριντα. Ωστόσο, από το μπρελόκ στην ζώνη της πωλούνταν σε στάσεις στον αυτοκινητόδρομο της Νέας Υόρκης, ήταν σαφές ότι ταξίδεψε πρόσφατα στην περιοχή. Όταν η αστυνομία έψαξε στην περιοχή, έμαθαν ότι το μυστηριώδες κορίτσι είχε σταματήσει για φαγητό στις 8:30 μ.μ. το προηγούμενο βράδυ στην κοντινή Lima. Είχε για παρέα έναν άγνωστο άντρα. Μάρτυρες περιέγραψαν τον άγνωστο ως λευκό, με ύψος 172 με 175 εκατοστά, με σγουρά μαλλιά και γυαλιά.

Σκίτσο του αγνώστου που είδαν να ταξιδεύει με την Τάμι Αλεξάντερ πριν από την δολοφονία της

Η Marge Bradford, η σερβιτόρα τους εκείνη τη νύχτα, αναρωτήθηκε, "Γιατί να αγοράσεις σε κάποιον φαγητό και να τον σκοτώσεις 45 λεπτά αργότερα και να τον πετάξεις σε ένα χωράφι;". Η αστυνομία είχε την ίδια απορία και έλπιζε να βρει τον υπεύθυνο για αυτό το φρικτό έγκλημα. Όμως, για τα επόμενα 35 χρόνια, λίγα ανακαλύφθηκαν για την "Cali Doe".

Τελικά, το 2015, το θύμα αναγνωρίστηκε ως η Τάμι Τσο Αλεξάντερ -χάρη στην αδελφή της, έναν φίλο από το σχολείο και μια online κοινότητα ερασιτεχνών ντετέκτιβ. Μόλις η αστυνομία επιβεβαίωσε την ταυτότητα του θύματος με τεστ DNA, ο επόμενος στόχος ήταν να βρουν ποιος την σκότωσε. Ενώ ο επιβεβαιωμένος κατά συρροή δολοφόνος Χένρι Λι Λούκας είχε ομολογήσει το 1984 την δολοφονία της, οι αστυνομία είχε έναν πολύ καλό λόγο να τον αμφισβητήσει.

Ο "Καθ' Ομολογίαν Δολοφόνος"

Ο Χένρι Λι Λούκας στην φυλακή της πολιτείας Williamson το 1979.

Ενώ δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Χένρι Λι Λούκας ήταν δολοφόνος -μάλιστα το 1960 είχε σκοτώσει και τη μητέρα του- παραμένει ασαφές ποιος ήταν ο αληθινός αριθμός θυμάτων του λόγω της αναξιόπιστης φύσης των ομολογιών του.

Μετά τη σύλληψή του το 1983, ο Λούκας ισχυρίστηκε ότι σκότωσε περισσότερους από 600 ανθρώπους, μαζί με τον συνεργάτη του, Ottis Toole. Αρχικά, πολλές από τις ομολογίες του Λούκας φαινόταν αξιόπιστες, και αυτό γιατί φάνηκε να γνωρίζει συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τις υποθέσεις, κάτι που κανείς άλλος δεν ήξερε. Τελικά όμως, οι ομολογίες έγιναν πολύ καλές για να είναι αληθινές. Η αστυνομία άρχισε να θεωρεί ότι ο Λούκας δεν ήταν ο δράστης πίσω από όλες τις δολοφονίες που υποστήριζε. Ίσως, προσπαθούσε απλά να φτιάξει το όνομά του.

Όλα άρχισαν να ξετυλίγονται όταν η αστυνομία παρατήρησε ότι οι "λεπτομέρειες" που προσέφερε ο Λούκας μπορούσαν να βρεθούν στις φωτογραφίες από τις σκηνές των εγκλημάτων που του έδειχναν κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων. Οι αρχές άρχισαν να διαχωρίζουν τους ισχυρισμούς του και κατέληξαν σε ένα τρομακτικό συμπέρασμα. Παρά το γεγονός ότι οι Texas Rangers είχαν "εκκαθαρίσει" 213 υποθέσεις με βάση τις ομολογίες του, περισσότερα στοιχεία άρχισαν να υποδεικνύουν ότι ο Λούκας δεν είχε διαπράξει πολλά από τα εικαζόμενα εγκλήματα. Με βάση στοιχεία, όπως τα χιλιόμετρα στο αυτοκίνητό του και αξιόπιστες πηγές που εξηγούσαν το που πραγματικά βρισκόταν, οι ανακριτές έπρεπε να αγνοήσουν εκατοντάδες από τις ομολογίες του. Και σαν να μην έφτανε αυτό, αποκαλύφθηκε αργότερα ότι ορισμένα μέλη των αρχών που είχαν ανατεθεί στον Λούκας τον έδιναν κρυφά μαρτυρίες και του έκαναν ερωτήσεις καθ' υπόδειξη.

Σήμερα, είναι γενικά αποδεκτό ότι ο Λούκας διέπραξε πολύ λιγότερες από 600 δολοφονίες, παρόλο που οι ειδικοί εξακολουθούν να μην μπορούν να καθορίσουν τον ακριβή αριθμό. Ένας κατήγορος τον Λούκας δήλωσε ότι πίστευε ότι ο δολοφόνος είχε σκοτώσει από τρία έως δωδεκάδα άτομα.

Μπορεί η Τάμι Αλεξάντερ να είναι ένα από αυτά;

Ο Χένρι Λι Λούκας συνοδευόμενος από την αστυνομία.

Ίσως να μη μάθουμε ποτέ ποιος σκότωσε την Τάμι Αλεξάντερ. Η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη μέχρι και σήμερα. Ενώ ο Χένρι Λι Λούκας ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία, δεν υπάρχει τρόπος για την αστυνομία να επιβεβαιώσει αν λέει την αλήθεια. Μέχρι σήμερα, η μόνη "απόδειξη" που τον συνδέει με το έγκλημα ήταν η ομολογία του -η οποία αργότερα αποφασίστηκε ότι δεν είναι αξιόπιστη. Και, φυσικά, το ίδιο θα μπορούσε να λεχθεί και για δεκάδες άλλες δολοφονίες που υποτίθεται ότι είχε διαπράξει.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο άντρας που είχαν δει να τρώει με την Αλεξάντερ λίγο πριν από το θάνατό της είχε μια ασαφή ομοιότητα με τον Λούκας. Υποθετικά, θα μπορούσε να είναι αυτός που φορούσε γυαλιά για μεταμφίεση. Θα μπορούσε όμως να ήταν και κάποιος που έμοιαζε μ' αυτόν.

Ένας πρώην σερίφης που διερεύνησε την υπόθεση πιστεύει ότι ο δολοφόνος της πιθανότατα ήταν ο σαδιστής δολοφόνος Κρίστοφερ Ουάιλντερ (Christopher Wilder), ο οποίος απήγαγε και βίασε 12 γυναίκες και δολοφόνησε 8. Δεδομένου ότι ο Ουάιλντερ ήταν οδηγός αυτοκινήτων αγώνων, ήταν γνωστό ότι πολλοί που ασχολούνταν με αυτό το χόμπι αγόραζαν προϊόντα "Auto Sports Products", την ίδια μάρκα που βρέθηκε στο μπουφάν που φορούσε η Αλεξάντερ όταν πέθανε. Όμως, ο Ουάιλντερ σκοτώθηκε ενώ μάλωνε με έναν αστυνομικό το 1984. Οπότε πέθανε πριν καν τον ρωτήσουν για την "Cali Doe".

Το 2016, ελέγχθηκαν δείγματα DNA από τρεις διαφορετικούς άνδρες έναντι ενός ανδρικού γενετικού δείγματος που βρέθηκε στα ρούχα της Τάμι. Αν και όλοι οι άνδρες είχαν γνωρίσει την Αλεξάντερ και θεωρούνταν "πρόσωπα ενδιαφέροντος", το δείγμα από τα ρούχα δεν ταίριαζε με κανέναν.

Ακόμα και σήμερα, οι ερευνητές εξακολουθούν να λαμβάνουν χιλιάδες πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση, χωρίς όμως σαφής απαντήσεις για το ποιος σκότωσε την έφηβη. Όμως, η αδερφή της εξακολουθεί να ελπίζει ότι κάποια στιγμή θα βρεθεί ο πραγματικός δολοφόνος.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου