Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Γιατί οι πινακίδες κυκλοφορίας έχουν διαφορετικά σχήματα;


Οι οδικές πινακίδες αποτελούν κρίσιμο στοιχείο για τη διατήρηση της καλής κυκλοφορίας των αυτοκινήτων αλλά και της ασφάλειας των επιβατών τους. Οι πινακίδες έχουν διαφορετικά σχήματα -από τρίγωνες μέχρι και οκτάγωνες- και χρώματα για να υποδηλώσουν διαφορετικές έννοιες.
 
 
 
Όταν το 1923 η πολιτεία του Μισισιπή θέλησε να καθιερώσει ένα ομοιόμορφο πρότυπο για τις πινακίδες, ασχολήθηκε με την λευκή, τετράγωνη πινακίδα για το "STOP" που χρησιμοποιούσε τότε. Οι αξιωματούχοι του τμήματος αυτοκινητόδρομων πρότειναν οι πινακίδες να χρησιμοποιούν διάφορα σχήματα για να υποδηλώσουν το επίπεδο του κινδύνου που ελλόχευε μπροστά. Για παράδειγμα, μια πινακίδα προτεραιότητας θα μπορούσε να είναι τρίγωνη, ένα STOP θα μπορούσε να είναι οκτάγωνο και αν η πινακίδα είχε πληροφοριακό χαρακτήρα θα μπορούσε να είναι ένα απλό τετράγωνο. 

Το σύστημα, το οποίο βασίζεται στην πεποίθηση ότι ο εγκέφαλός μας θα αναγνωρίσει πιο περίπλοκα σχήματα ως κάτι που αξίζει να προσέξουμε, άντεξε. Τα απλά σχήματα, όπως μια ορθογώνια πινακίδα, δεν ελλοχεύουν επείγουσα ανάγκη, σε αντίθεση με μια πινακίδα STOP.
 
Επίσης, οι πινακίδες τυποποιήθηκαν ως προς το χρώμα. Μια κίτρινη, τριγωνική πινακίδα δείχνει σχεδόν πάντα μια προειδοποίηση, όπως η συγχώνευση της κυκλοφορίας ή μια προστιθέμενη λωρίδα, ενώ οι ρυθμιστικές πινακίδες είναι συνήθως κάποιο πολύπλοκο σχήμα με κόκκινο χρώμα.

Το σχήμα των πινακίδων, σε συνδυασμό με τα χρώματα, επιτρέπουν την γρήγορη κατανόησή τους. Είτε ο εγκέφαλός μας αναγνωρίζει, κατά κανόνα, πιο περίπλοκες πινακίδες, ή επειδή απλώς μάθαμε μέσω της συνεχής θέας των πινακίδων, το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Πάντως, μια κυκλική πινακίδα "STOP" δε θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου