Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se7, Vol 319 (-6)


 
 
Η αιματοβαμμένη «Βίλα 13» στην Πάτρα με τη σκοτεινή ιστορία -Πολλοί εκτελέστηκαν εκεί στην Κατοχή, ήταν φυλακή
 

Η εγκαταλειμμένη Βίλα Λυμπερόπουλου βρίσκεται στην Πάτρα,  ακριβώς απέναντι απο το πρώην Στρατιωτικό Νοσοκομείο 409, επί της οδού Γηροκομείου.
Χτίστηκε το 1898 και πήρε το όνομά της από τον Πατρινό αρχιμανδρίτη και Αθανάσιο Λυμπερόπουλο. Μετά τον θάνατο του Αρχιμανδρίτη το 1937 η περιουσία του, μεταξύ της οποίας και η βίλα, κληροδοτήθηκε στο  ίδρυμα «Αρτος Ζωής» με έδρα την Αθήνα.
Κατά την περίοδο της Κατοχής, πάνω από 200 νεαρά κυρίως άτομα φυλακίστηκαν στην βίλα, ενώ  αρκετοί από αυτούς εκτελέστηκαν. Κανείς από τους φυλακισμένους δεν κατάφερε να δραπετεύσει. Η έπαυλη Λυμπερόπουλου ονομάζεται από πολλούς βίλα «13», λόγω των ιστοριών με στοιχεία μεταφυσικής που έχουν ακουστεί.
Το κτίριο παραμένει εγκαταλειμμένο και ετοιμόρροπο. Στο οικόπεδο δίπλα ακριβώς στην βίλα βρίσκεται και το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας. Στις 4 Δεκεμβρίου του 1943 εκτελέστηκαν απο τους Γερμανούς σε παρακείμενο κτήμα 63 νέοι.
Το 1990 το Δημοτικό Συμβούλιο της Πόλης αποφάσισε την τροποποίηση του Σχεδίου Πόλεως και τον χαρακτηρισμό του κληροδοτήματος Λυμπερόπουλου ως κοινόχρηστου Πάρκου Εθνικής Αντίστασης, με διατήρηση των δυο κτισμάτων που υπάρχουν. 
 
 
Το Γεφύρι της Βίνιανης στην Ευρυτανία από ψηλά
 

Πέτρινο μονότοξο γεφύρι το οποίο γεφυρώνει τον ποταμό Μέγδοβα. Μέχρι και την κατασκευή της σιδερένιας γέφυρας τύπου bailey στο Παρκιό, το γεφύρι αυτό ήταν το μοναδικό πέρασμα του ποταμού Μέγδοβα. Το Γεφύρι της Βίνιανης βρίσκεται γεωγραφικά ανάμεσα από τα χωριά της Παλιάς Βίνιανης, της Νέας Βίνιανης από την οποία απέχει μόλις 3 χιλιόμετρα και του χωριού Στένωμα. Το πότε χτίστηκε το γεφύρι δεν μπορεί να το πει κανείς με βεβαιότητα καθώς δεν υπάρχουν γραπτές αναφορές, το μόνο που μπορούμε να συμπεράνουμε από τα γραπτά είναι ότι το έχει χτιστεί περίπου την ίδια χρονική περίοδο με το γεφύρι του Μανώλη οπότε το τοποθετούμε το δεύτερο μισό του 17ου αιώνα.
 
 
Η Παναγία του Κολοκοτρώνη. Το άγνωστο περίκλειστο εκκλησάκι τάμα του Γέρου του Μωριά
 

Ποιο συγκεκριμένα  αυτό το εκκλησάκι που φτιάχτηκε για να εκπληρώσει ένα τάμα του Γέρου του Μωριά σήμερα βρίσκεται περίκλειστο για λόγους προστασίας του εντός νεώτερου κτίσματος γνωστό ως το Μοναστήρι του Κολοκοτρώνη.
Το εν λόγο εκκλησάκι - μοναστήρι βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Μεγαλόπολης στον δρόμο που οδηγεί προς την πανέμορφη και εξίσου ιστορική Καρύταινα.
Βορειοανατολικά του χωριού Νέα Εκκλησούλα, στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, και σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων είναι χτισμένη η Αγία Μονή, το «μοναστήρι του Κολοκοτρώνη», όπως είναι επίσης γνωστό, γιατί αυτός είχε φροντίσει για την ανοικοδόμησή του τα έτη 1822 έως 1825 μετά την καταστροφή του από τους Τούρκους.
Ως προσδιοριστικό επίθετο έχει το «Μερζέ» από το εγκαταλελειμμένο σήμερα χωριό Μερζέ, που μετονομάστηκε το 1927 σε Εκκλησούλα.
Ολόκληρο το οικοδόμημα της μονής είναι λιθόκτιστο σε σχήμα παραλληλόγραμμο. Πάνω από τη θολωτή της είσοδο είναι επιγραφή με το όνομα του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη και αριστερά εντοιχισμένες πλάκες και αρχιτεκτονικά μέλη που μεταφέρθηκαν από το αρχαίο θέατρο της Μεγαλόπολης.
Το καθολικό, μαυρισμένο από τις καταστροφές, ανήκει στον τύπο της μονόκλιτης βασιλικής και είναι αγιογραφημένο από λαϊκό ζωγράφο του 18ου αιώνα. Είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και εορτάζει στις 15 Αυγούστου.
Στην περίοδο της δεύτερης Τουρκοκρατίας, από το 1715 έως το 1821, η σημαντικότερη μαρτυρία που έχουμε είναι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Αφηγείται ο Γέρος στα απομνημονεύματά του: «Μια φορά επήγα εις το πανηγύρι της Αγίας Μονής. Αυτό το μοναστήρι ήταν μεγάλο και εχαλάσθη εις την πρώτη Τουρκιά. Όταν επέρασα, ήτον μια μάνδρα χαλασμένη και σκεπασμένη εκκλησιά με κλάδους δένδρων. Τότε έταξα ότι: Παναγιά μου, βοήθησέ μας να ελευθερώσωμεν την Πατρίδα μας από τον Τύραννο και να σε φκιάσω καθώς ήσουν και πρώτα. Με εβοήθησε, και εις τον δεύτερον χρόνον της επαναστάσεώς μας επλήρωσα το τάμα μου και την έφκιασα».
Ο Κολοκοτρώνης πραγματοποίησε το τάμα του το έτος 1823. Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της ανοικοδόμησης ήταν η κατασκευή της ιδιαίτερης δυτικής όψης της Μονής, εκεί όπου στο θύρωμα της εισόδου βρίσκεται η μαρμάρινη πλάκα με τη σκαλισμένη επιγραφή «εόδωρος κοΛοκοτροΝις 1804». Είναι συγκινητικό ότι ως ημερομηνία ανοικοδόμησης δεν γράφτηκε το έτος πραγματοποίησης του τάματος, αλλά το έτος κατά το οποίο ο Κολοκοτρώνης έκανε το τάμα του. Η μικρή ανακρίβεια ανάμεσα στην αφήγηση του Κολοκοτρώνη για το έτος 1803 και το «1804» που αναγράφεται στην πλάκα, δεν μειώνει τη συμβολισμό της αναγραφής. 
 
 
Τα «κάστρα της Ωριάς»: Όλα τα κάστρα της Ελλάδας σε έναν χάρτη
 

Η Ελλάδα είναι γεμάτη προορισμούς ιστορικού ενδιαφέροντος, και μεταξύ αυτών δεσπόζουν αμέτρητα κάστρα, από διάφορες περιόδους της ιστορίας- με το καθένα από αυτά να έχει να διηγηθεί τη δική του, ξεχωριστή ιστορία. Μοναδικός οδηγός για αυτά είναι η ιστοσελίδα του Καστρολόγου (kastra.eu), όπου μπορεί να βρει κανείς λεπτομερείς περιγραφές, φωτογραφίες και στοιχεία για όλα τους- ένας πραγματικός διαδικτυακός θησαυρός για όποιον θέλει να δώσει στα ταξίδια του χαρακτήρα ιστορικής περιήγησης.
Τον χάρτη μπορείτε να βρείτε εδώ
 
 
Ο πρώτος Αμερικανός που συμμετείχε στην επανάσταση. Φόρεσε φουστανέλα, έμαθε ελληνικά και πολέμησε στην πρώτη γραμμή
 

Ο Τζορτζ Τζάρβις υπήρξε ο πρώτος Αμερικανός φιλέλληνας που συμμετείχε στην επανάσταση του 1821. Άφησε την πατρίδα του για να λάβει μέρος στην επανάσταση του 1821 και επέδειξε αξιοθαύμαστη ανιδιοτέλεια. - στο: mixanitouxronou.gr
 
 
Οι πρώτοι εορτασμοί της 25ης Μαρτίου
 

Παραμένει άγνωστο στο ευρύ κοινό το γεγονός ότι έναν χρόνο νωρίτερα από την καθιέρωση του επίσημου εορτασμού, δηλαδή το 1837, με πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων Δημητρίου Καλλιφρονά και του νομάρχη εορτάστηκε η 25η Μαρτίου. Επιλέχθηκε δε, να στηθεί η πρώτη αψίδα (καμάρα), η οποία στολίστηκε με κλαδιά μύρτου και δάφνης και διάφορες επιγραφές, έξω από το σπίτι του Κολοκοτρώνη. Αυτονόητη επιλογή. Για όλους το σπίτι όπου κατοικούσε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης λειτουργούσε ως εμβληματικό τοπόσημο και παρέπεμπε στις πολύχρονες θυσίες του ελληνικού λαού. - στο: taathinaika.gr
 
 
Το υπαίθριο Μουσείο της Πανεπιστημίου: Τα μυστικά των κτιρίων της Τριλογίας, Βιβλιοθήκη, Πανεπιστήμιο, Ακαδημία
 

Οταν η Αρχιτεκτονική συναντά την Ιστορία. Γιατί οι δημιουργοί των πρώτων δημοσίων κτιρίων του νεοσύστατου ελληνικού κράτους αναζήτησαν αναφορές στην Αρχαιότητα. -  στο: iefimerida.gr
 

Τενερίφη 1977, η μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία της ιστορίας
 

Μια αλυσίδα τραγικών συμπτώσεων και η εφιαλτική τους κατάληξη στο αεροδρόμιο "Los Rodeos" της Τενερίφης. Τα δυο Boeing 747 της KLM και της Pan Am, η βόμβα στην Γκραν Κανάρια, η ξαφνική ομίχλη, η κρίσιμη παρεμβολή στην επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου, η σύγκρουση, τα 583 θύματα, οι 61 επιζώντες, οι έρευνες, το πόρισμα, οι αλλαγές. - στο: news247.gr


Η μεγαλύτερη σε διάρκεια ομιλία αποδοχής στην ιστορία των Όσκαρ
 
 
Όταν η Γκριρ Γκάρσον ανέβηκε για να πάρει το βραβείο της, μίλησε για εφτά ολόκληρα λεπτά - στο: lifo.gr
 
 
Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου