Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Ουίλιαμ Λέοναρντ Πίκαρντ, ο "Acid King" που κάποτε παρήγαγε το 90% του LSD παγκοσμίως

 
Όταν τον Νοέμβριο του 2000 η DEA συνέλαβε τον Ουίλιαμ Πίκαρντ, λέγεται ότι οι πράκτορες κατάσχεσαν στο εργαστήριο του αρκετό ναρκωτικό για 400 εκατομμύρια δόσεις.
 
 

Στις 6 Νοεμβρίου του 2000, η τροχαία αυτοκινητοδρόμων του Κάνσας σταμάτησε ένα αυτοκίνητο για έναν συνηθισμένο έλεγχο. Όταν το αυτοκίνητο σταμάτησε, ο οδηγός του, ο 58χρονος Γουίλιαμ Λέοναρντ Πίκαρντ (William Leonard Pickard), έφυγε τρέχοντας από το σημείο αφήνοντας πίσω του ναρκωτικά και άλλα σύνεργα. Την επόμενη μέρα, η αστυνομία τον συνέλαβε και κάνοντας ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη κατάσχεση LSD στην ιστορία των ΗΠΑ.

Τα πρώτα χρόνια του Πίκαρντ
Ο Πίκαρντ γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου του 1945 από πλούσιους γονείς. Ο πατέρας του ήταν δικηγόρος και η μητριά του ερευνήτρια ασθενειών που οφείλονται σε μύκητες. Ήταν καλός μαθητής και αθλητής και κέρδισε μια υποτροφία στο Πρίνστον.

Αν και αρίστευσε στο γυμνάσιο, δεν τα πήγε το ίδιο καλά και στο κολέγιο, οπότε τα παράτησε μετά το πρώτο εξάμηνο και αργότερα βρήκε δουλειά στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ως αναπληρωτής διευθυντής του Ερευνητικού Προγράμματος Πολιτικής για τα Ναρκωτικά (Drug Policy Research Program). Για τρία χρόνια εργάστηκε στο Τμήμα Βακτηριολογίας και Ανοσολογίας, αλλά δεν είναι σαφές τι έκανε μετά το 1974. Κάπου μεταξύ της εποχής που εγκατέλειψε το κολέγιο και που ξεκίνησε να εργάζεται στο UCLA, γνώρισε τα ναρκωτικά και πιστεύεται ότι, για κάποιο χρονικό διάστημα, ασχολήθηκε με αυτά.

Η πρώτη εμπλοκή του με τον Νόμο ήταν λόγω του LSD
Υπάρχουν αναφορές που λένε ότι ο Πίκαρντ έμαθε να παρασκευάζει MDA και, κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1970, μετέφερε τις γνώσεις του στο LSD. Κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα πού ξεκίνησε την επιχείρησή του, αλλά στις 28 Δεκεμβρίου του 1988, όταν κάποιοι γείτονες ανέφεραν μια μυρωδιά χημικής ουσίας που προερχόταν από ένα βιομηχανικό πάρκο, συνελήφθη στο Mountain View της Καλιφόρνια.

Οι ομοσπονδιακοί που κατέφτασαν βρήκαν τον Πίκαρντ μέσα σε ένα κτίριο με 200.000 δόσεις LSD. Το τρέιλερ στο οποίο παρασκεύαζε το ναρκωτικό διέθετε εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας και μπορούσε να παράγει το ναρκωτικό σε τζελ και ταμπλέτες.

Συνελήφθη και καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια σε ομοσπονδιακή φυλακή. Αυτά τα πέντε χρόνια, έγινε Βουδιστής, αλλά μετά την αποφυλάκισή του επέστρεψε στην "τέχνη" του.

Ο πληροφοριοδότης που τρύπωσε στην επιχείρηση του Πίκαρντ
 
 
Για να αποφύγει άλλη σύλληψη, ο Πίκαρντ δεν έμεινε ποτέ σε μια περιοχή για περισσότερα από μερικά χρόνια. Στη δεκαετία του 1990, μετέφερε το εργαστήριό του πολλές φορές. Ξεκινώντας από το Όρεγκον, μετακόμισε στο Άσπεν του Κολοράντο και στο Σάντα Φε του Νέου Μεξικού.

Απαιτούσε από τους διανομείς του να αλλάζουν τα μεγάλα χαρτονομίσματα και ποτέ δεν είχε πάνω του μεγάλα χρηματικά ποσά. Επίσης, δεν ενημέρωνε ποτέ πού βρισκόταν το εργαστήριό του και έστελνε το προϊόν του απευθείας στους πελάτες του ή τους έβαζε να τα παραλάβουν σε κάποια κοντινή πόλη.

Τον Φεβρουάριο του 1998, κάποιος σύστησε τον Πίκαρντ και τον συνεργάτη του, Κλάιντ Άπερσον (Clyde Apperson), στον Γκόρντον Τοντ Σκίνερ (Gordon Todd Skinner) -υποτίθεται η συνάντηση έγινε στο σπίτι του μουσικού γνωστού ως ο κύριος τραγουδοποιός, κιθαρίστας και τραγουδιστής του ροκ συγκροτήματος Grateful Dead, Jerry Garcia. Από την πρώτη τους συνάντηση μέχρι και την διαβόητη σύλληψη του Πίκαρντ το 2000, οι τρεις τους συνεργάστηκε στενά. Δεν ήξεραν, ωστόσο, ότι ο Σκίνερ συνεργαζόταν με τους Ομοσπονδιακούς.

Ενώ ο Πίκαρντ και ο Άπερσον έλειπαν, ο Σκίνερ μετέφερε το εργαστήριο που βρισκόταν κοντά σε ένα σιλό πυραύλων Atlas E στο Κάνσας και, με την επιστροφή του, οι τρεις τους άρχισαν να σχεδιάζουν την μεταφορά και του υπόλοιπου σε κάποια νέα τοποθεσία.

Η σύλληψη και η δίκη του Πίκαρντ
 

Ενώ ο Πίκαρντ έλειπε, ο Σκίνερ έδωσε εμπιστευτικές πληροφορίες στους Ομοσπονδιακούς πράκτορες και έβαλε την DEA στο εργαστήριο για να αναζητήσει αποδεικτικά στοιχεία που θα χρησιμοποιούνταν ώστε να εξασφαλίσουν ένταλμα έρευνας, προτού ο Πίκαρντ επέστρεφε στο σιλό λίγες μέρες αργότερα.

Όταν επέστρεψαν, οι Πίκαρντ και Άπερσον άρχισαν να μεταφέρουν το εργαστήριο από το σιλό με δύο οχήματα. Για να αποφύγουν τις υποψίες, η DEA επιστράτευσε την τροχαία του Κάνσας υποτίθεται για να τους σταματήσει για έναν τυπικό έλεγχο. Εκείνοι όμως κατάλαβαν αμέσως ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Ο Πίκαρντ έφυγε τρέχοντας και κατάφερε να διαφύγει της σύλληψης για μια ολόκληρη μέρα.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, αποκαλύφθηκε ότι το εργαστήριο παρήγαγε σχεδόν ένα κιλό LSD κάθε πέντε εβδομάδες, το οποίο εκτιμήθηκε ότι άξιζε 40 εκατομμύρια δολάρια στον δρόμο. Ο Πίκαρντ υποστήριξε ότι πουλούσε μόνο σε χονδρέμπορους, γεγονός που μείωσε σημαντικά την αξία του προϊόντος του. Ο ίδιος υπολόγισε ότι η αξία ήταν μικρότερη από 3 εκατομμύρια δολάρια σε κόστος χονδρικής.

Οι Πίκαρντ και ο Άπερσον κρίθηκαν ένοχοι για συνωμοσία για την παρασκευή, διανομή και πώληση δέκα γραμμαρίων ή και περισσότερο LSD. Ο Άπερσον καταδικάστηκε σε 30 χρόνια κάθειρξη ενώ ο Πίκαρντ δις ισόβια και μεταφέρθηκε αμέσως σε σωφρονιστικό κατάστημα των ΗΠΑ.

Ενώ βρισκόταν στη φυλακή, επέστρεψε στις ακαδημαϊκές του προσπάθειες. Έμαθε για τις πολιτικές ελευθερίες, το δικαστικό σύστημα και άλλα ναρκωτικά. Επίσης, δίδαξε σε έναν συγκρατούμενο του ανάγνωση και δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο "The Rose of Paracelsus".

Σε μεταγενέστερες συνεντεύξεις και γραπτές εργασίες, ο Πίκαρντ υποστήριξε την πεποίθηση ότι το τέλος της επιχείρησής του ήταν ο μοναδικός λόγος που σημειώθηκε πτώση στις πωλήσεις LSD. Υποστήριξε ότι το ναρκωτικό ήταν ήδη σε πτώση λόγω της ζήτησης για MDMA και άλλων ναρκωτικών και ότι οι πωλήσεις LSD δεν είχαν ποτέ μια κεντρική επιχείρηση.

Στις 27 Ιουλίου του 2020, του δόθηκε χάρη και το δικαστήριο τον αποφυλάκισε λόγω ηλικίας και της ιατρικής του κατάστασης που αποτελούσε παράγοντα κινδύνου λόγω της εξάπλωσης του COVID-19. Μαζί του αποφυλακίστηκε και ο Άπερσον.

Σήμερα, ο Πίκαρντ συνεχίζει να γράφει και να ερευνά για τις επιπτώσεις των ψυχεδελικών.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου