Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Ένα τεχνητό νησί στις Φιλιππίνες σχεδιασμένο για να μοιάζει με τεράστιο θωρηκτό


Ακριβώς έξω από τις ακτές των Φιλιππίνων, υπάρχει ένα τσιμεντένιο νησί, γνωστό ως Fort Drum, ή νησί El Fraile, που μοιάζει με τεράστιο πολεμικό πλοίο. Σήμερα, είναι ένα εγκαταλελειμμένο στρατιωτικό φυλάκιο που είναι ακόμα εξοπλισμένο με τα -σκουριασμένα πλέον- όπλα του.
 
 

Μετά τον Ισπανοαμερικανικό Πόλεμο (μια σύγκρουση το 1898 μεταξύ Ισπανίας και ΗΠΑ, ως αποτέλεσμα της παρέμβασης των ΗΠΑ στην κουβανική επανάσταση. Οι επιθέσεις των ΗΠΑ στις κτήσεις της Ισπανίας που βρίσκονταν στο Ειρηνικό, οδήγησαν στη συμμετοχή στη Φιλιππινέζικη Επανάσταση και τελικά στον Φιλιππινοαμερικανικό πόλεμο), οι ΗΠΑ έπρεπε να ενισχύσουν την άμυνά τους γύρω από πολλές από τις πρόσφατα αποκτηθείσες περιοχές, όπως ο κόλπος της Μανίλα. Γι' αυτό το λόγο, αποφασίστηκε ότι, αντί να σταθμεύουν πολύτιμες ναυτικές δυνάμεις στο λιμάνι, έπρεπε να εγκατασταθεί μια μόνιμη αμυντική πλατφόρμα στον μικροσκοπικό βράχο γνωστό ως νησί El Fraile.
 
Το νησί El Fraile πριν από την κατασκευή του Fort Drum, 1909 - πηγή
 
Το νησί ισοπεδώθηκε, ξαναχτίστηκε σχεδόν από την αρχή με μπετόν, απέκτησε το σχήμα ενός τεράστιου θωρηκτού και, για να ολοκληρωθεί η εμφάνιση, τοποθετήθηκαν δύο τεράστιες πυροβολαρχίες. Αρχικά, κατασκευάστηκε και ένας ξύλινος στρατώνας, αλλά αφαιρέθηκε ώστε τα περιστρεφόμενα πυροβόλα να έχουν μεγαλύτερο εύρος κίνησης. Το ψεύτικο πλοίο ήταν μια επιβλητική σιλουέτα για τους εχθρούς.
 
Οι προσωρινοί ξύλινοι στρατώνες στο κατάστρωμα του οχυρού, κοντά στον πύργο ελέγχου - πηγή

Ένα από τα 14 ιντσών πυροβόλα του Fort Drum
 
Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το νησί καταλήφθηκε από τις ιαπωνικές δυνάμεις και κρατήθηκε μέχρι το 1945 όταν τα αμερικανικά στρατεύματα κινήθηκαν για να ανακαταλάβουν τη Μανίλα. Αφού ασφάλισαν τα στρατεύματα έξω από το οχυρό, οι Αμερικανοί, ξεκινώντας μια φωτιά που έκαιγε για μέρες, πυρπόλησαν το φρούριο, εξαλείφοντας τα εναπομείναντα εχθρικά στρατεύματα.
 

Μετά την ανακατάληψη της Μανίλα, το κατεστραμμένο Fort Drum εγκαταλείφθηκε, αφήνοντας την καμένη βάση και τα πανύψηλα πυροβόλα του να σκουριάζουν σαν ένα πλοίο-φάντασμα.
 
Το Fort Drum το 1983 - πηγή
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου