Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Το μνημείο του Κοπέρνικου στην Βαρσοβία


Ένα τεράστιο άγαλμα και το μοντέλο του ηλιακού συστήματος τιμούν τον Πολωνό που διατύπωσε ότι η Γη γυρίζει γύρω από τον ήλιο.



Ο Νικόλαος Κοπέρνικος και η Μαρία Κιουρί είναι δύο από τους μεγαλύτερους επιστήμονες της Πολωνίας. Δυστυχώς όμως και οι δύο συχνά αποδίδονται σε άλλες χώρες. Αυτό δεν αρέσει στην Πολωνία και, ως εκ τούτου, προσπαθεί να διορθώσει την εσφαλμένη αντίληψη δημιουργώντας αγάλματα και μουσεία προς τιμή τους. Ένα τέτοιο είναι και το μνημείο του Κοπέρνικου μπροστά στην Ακαδημία Επιστημών της Βαρσοβίας.


Ο αναγεννησιακός μαθηματικός και αστρονόμος Κοπέρνικος -γεννημένος στο Τορν της Πρωσίας (σημερινό Τόρουν της Πολωνίας)- είναι μια σημαντική προσωπικότητα που βοήθησε την ανθρωπότητα να κατανοήσει το σύμπαν. Αυτός είχε την ιδέα ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο. Αυτή θεωρία του ερχόταν σε αντίθεση με το σύστημα του Πτολεμαίου, το οποίο ήταν διαδεδομένο για περισσότερα από χίλια χρόνια και δήλωνε ότι η Γη ήταν στο επίκεντρο του ηλιακού συστήματος. Όμως, το πιο σημαντικό για την εποχή εκείνη ήταν ότι η θεωρία του Κοπέρνικου ερχόταν σε αντίθεση με τις πεποιθήσεις της Εκκλησίας.



Αρχικά, κανείς δεν πίστεψε τον ισχυρισμό του. Όμως, με την πάροδο των χρόνων, η θεωρεία του αποδείχτηκε αληθινή.



Ο Κοπέρνικος πέθανε προτού η θεωρία του γίνει δεκτή. Το Μνημείο του Κοπέρνικου στη Βαρσοβία περιλαμβάνει ένα τεράστιο άγαλμά του, καθισμένο σε μια καρέκλα, που κοιτάει το χάλκινο μοντέλο του ηλιακού του συστήματος, που κυριαρχεί στην πλατεία μπροστά από την Ακαδημία Επιστημών. Το άγαλμα βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην εκκλησία όπου βρίσκεται η καρδιά του Σοπέν, έναν ακόμη Πολωνό που πολλοί μπερδεύονται και τον θεωρούν Γάλλος.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου