Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Το πρώτο απολίθωμα δεινοσαύρου ονομάστηκε πριν ακόμα πούμε την λέξη "δεινόσαυρος"

Καλλιτεχνική απεικόνιση του μεγαλόσαυρου του Μπάκλαντ

Η ανακάλυψη του πρώτου απολιθώματος δεινοσαύρου πιστώνεται στον φυσιοδίφη Robert Plot το 1677. Όμως, εκείνη την εποχή, ο Plot πίστευε ότι ανήκε σε κάποιον γιγαντιαίο άνθρωπο. Όλα αυτά, μέχρι που ο θεολόγος Ουίλιαμ Μπάκλαντ (William Buckland), ο πρώτος καθηγητής γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, κατάλαβε ότι ήταν κάτι άλλο.



Δείτε ακόμη:
Ο ζωολόγος που προσπάθησε να φάει κάθε είδους ζώου στον πλανήτη

Λέγεται ότι ο Μπάκλαντ είχε πολύχρωμη προσωπικότητα και δίδασκε σαν "φραγκισκανός ιεροκήρυκας". Κάποτε, ένας μαθητής του ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος, ο Μπάκλαντ βημάτιζε μέσα στην αίθουσα διαλέξεων, με ένα κρανίο ύαινας στα χέρια του, το οποίο έβαζε στο πρόσωπο των μαθητών φωνάζοντας, "Ποιος κυβερνάει τον κόσμο;". Η απάντηση ήταν "το στομάχι".

Ο Ουίλιαμ Μπάκλαντ

Ο Μπάκλαντ ήταν επίσης ο ανεπίσημος επιμελητής του μουσείου της πανεπιστημιούπολης και ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο για να βρει δείγματα για τις συλλογές του. Σε ένα από αυτά τα ταξίδια, βρήκε ένα βασικό εύρημα που είχε γίνει στην Αγγλία το 1815. Ήταν τα οστά ενός ζώου που θα αποδεικνυόταν ότι είναι τα ίδια που είχε ανακαλύψει ο Robert Plot πάνω από εκατό χρόνια πριν. Το 1824, μελετώντας τα οστά των δοντιών, της γνάθου και των άκρων, ο Μπάκλαντ κατέληξε ότι πρέπει να προέρχονται από κάποια σαρκοφάγα σαύρα που είχε εξαφανιστεί. Ονόμασε αυτήν την αρχαία σαύρα "Megalosaurus" (Μεγαλόσαυρος), δηλαδή "μεγάλη σαύρα", αν και δεν κατάλαβε ότι ήταν δείγμα δεινοσαύρου. Ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούμε το όνομα Megalosaurus, οπότε ο Μπάκλαντ είναι ο πρώτος που ονόμασε ένα είδος δεινοσαύρου.

Εν ολίγοις, το πρώτο είδος δεινοσαύρου ονομάστηκε προτού καν να γνωρίζουμε τι είναι οι δεινόσαυροι και πριν καν εμφανιστεί η λέξη "δεινόσαυρος".

Από τότε, σχεδόν 200 χρόνια πριν, το έργο του Μπάκλαντ απέφερε τη συναρπαστική έρευνα για τους δεινόσαυρους.

Η Μάρι Ανν Μαντέλ - πηγή

Το 1822, η Μάρι Ανν Μαντέλ (Mary Ann Mantell), σύζυγος του μαιευτήρα, γεωλόγου και παλαιοντολόγου Γκίντεον Μαντέλ (Gideon Mantell), ενώ έκανε την βόλτα της στο Σάσεξ της Αγγλίας, ανακάλυψε απολιθωμένα οστά. Περαιτέρω έρευνα έδειξε ότι τα οστά ήταν παρόμοια με τον σκελετό ενός ιγκουάνα. Έτσι, το "απολιθωμένο ερπετό" ονομάστηκε εύστοχα "Iguanodon" (Ιγκουανόδοντας). Αυτός ήταν ο δεύτερος δεινόσαυρος που απέκτησε όνομα.

Ο Ρίτσαρντ Όουεν - πηγή

Το 1842, ο Βρετανός βιολόγος, ανατόμος και παλαιοντολόγος Ρίτσαρντ Όουεν (Sir Richard Owen) ονόμασε την οικογένεια των απολιθωμάτων "Dinosauria", δηλαδή "τρομερή σαύρα". Έτσι, δημιουργήθηκε το όνομα "δεινόσαυρος". Το 1881, ο Όουεν ίδρυσε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, το οποίο εξακολουθεί να είναι παγκοσμίως γνωστό για τη συλλογή οστών και τις εκθέσεις δεινοσαύρων.

από: curiosity

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου