Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Ο ζωολόγος που προσπάθησε να φάει κάθε είδους ζώου στον πλανήτη

Ο William Buckland - πηγή

Η βικτοριανή εποχή φέρνει στο νου εικόνες μιας κοινωνίας δεσμευμένη σε έναν αυστηρό κώδικα συμπεριφοράς και εθιμοτυπίας -θυμηθείτε τους σωλήνες που ίσιωναν τα αγγούρια... Σε ένα βαθμό, αυτό είναι αλήθεια. Είναι επίσης αλήθεια ότι η βικτοριανή εποχή ήταν μια εποχή μεγάλης πνευματικής περιέργειας, καινοτομίας και εξερεύνησης. Υπήρχαν άνθρωποι που ενδιαφέρθηκαν για κάποια πολύ παράξενα πράγματα. Ορισμένα από αυτά ήταν η νηστεία, η ταλαιπωρία, τα τατουάζ, αλλά και να βάζουν αρσενικό σε καλλυντικά. Ως κοινωνία, οι άνθρωποι εκείνης της εποχής εκτιμούσαν την κοινωνική τάξη, αλλά και την εκκεντρότητα



Ο Άγγλος θεολόγος και ηγούμενος του Ουεστμίνστερ, Ουίλιαμ Μποάκλάντ (William Buckland), γεννήθηκε το 1784. Ήταν επίσης γεωλόγος και δάσκαλος. Εκπαιδεύτηκε στην Οξφόρδη όπου αργότερα έγινε κοσμήτορας και λέκτορας. Ενώ ήταν κοσμήτορας διατηρούσε ένα ασυνήθιστο θηριοτροφείο με φίδια, αετούς και μαϊμούδες. Ο Μποάκλάντ ήταν ένας ασυνήθιστος δάσκαλος. Έκανε ερωτήσεις στους μαθητές του φωνάζοντας, ενώ έτρεχε προς αυτούς και τους έβαζε ένα κρανίο ύαινας στα πρόσωπά τους. Κάποτε ρώτησε έναν σπουδαστή του, "Ποιος κυβερνάει τον κόσμο;". Ο μαθητής απάντησε ότι δεν ήξερε. Η απάντηση του Μποάκλάντ ήταν, "Το στομάχι, κύριε, κυβερνά τον κόσμο! Το μεγαλύτερο τρώει το μικρότερο και το μικρότερο, το ακόμα πιο μικρό!".

Ο Buckland στα 1883 πηγή

Υποστηρίζοντας αυτή την ιδέα, ο Μποάκλάντ ήταν μέλος της British Society for the Acclimatization of Animals (Βρετανική Κοινωνία για την Προσαρμογή των Ζώων), ένας οργανισμός που ασχολούνταν με την εισαγωγή νέων ειδών ζώων στη χώρα για να διαπιστώσει αν μπορούσαν να μπορούν να ζήσουν στο βρετανικό οικοσύστημα και να αξιολογηθούν αν μπορούσαν να γίνουν πηγή τροφίμων. Λόγω αυτού λοιπόν, αποφάσισε να φάει ένα ζώο από όλα τα είδη ζώων που υπάρχουν.

Και όντως, έφαγε πολλά ζώα. Ένα από τα αγαπημένα του φαγητά ήταν τα ποντίκια σε τοστ -τα οποία πρόσφερε τακτικά σε διάφορες γιορτές που διοργάνωνε για μέλη της Εταιρείας. Έφαγε επίσης σκαντζόχοιρο, φώκαινες (είδος θαλάσσιου θηλαστικού), πάνθηρα, στρουθοκαμήλους, ακόμη και κουτάβια.

Τα μέλη της εταιρίας έτρωγαν επίσης διάφορα ζώα όπως θαλάσσιους γυμνοσάλιαγκες, καγκουρό και κρακίνες (ένα μεγάλο πουλί που απαντάται στα τροπικά δάση της Νότιας Αμερικής). Όπως ανέφερε ο ίδιος, το χειρότερο πράγμα που έφαγε ποτέ ήταν ο τυφλοπόντικας και οι γαλάζιες κρεατόμυγες.

Υπάρχει μια διαβόητη ιστορία σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες του Μποάκλάντ. Συνέβη κατά την επίσκεψη στο σπίτι του Λόρδου Harcourt, του Αρχιεπισκόπου του Γιόρκ, έξω από την Οξφόρδη. Ο Λόρδος είχε μια κρυστάλλινη προθήκη που περιείχε ένα ασημένιο μενταγιόν. Μέσα στο μενταγιόν υπήρχε ένα κομμάτι της μουμιοποιημένης καρδιάς του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΣτ'. Μόλις ο Μποάκλάντ είδε το μενταγιόν, έφαγε το περιεχόμενό του.

Ο Francis Trevelyan Buckland - πηγή

Ο Μποάκλάντ πέρασε το ενδιαφέρον του για τα ζώα και τις περίεργες διατροφικές συνήθειές του στον γιο του, τον Φράνσις. Δεν ήταν οι μόνοι όμως με αυτό το ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Εκτός από την Society for the Acclimatization of Animals που ανήκε στο Buckland, υπήρχαν και άλλες ομάδες που είχαν παρόμοια ενδιαφέροντα. Ο Κάρολος Δαρβίνος, ο οποίος ήταν φίλος του Φράνσις, ανήκε σε μια άλλη ομάδα, την Glutton Club, ενώ ήταν ακόμη στο πανεπιστήμιο. Τα μέλη και αυτής της ομάδας επιδίωκαν να τρώνε "περίεργο κρέας", όπως γεράκια και άλλα πουλιά, πριν τα παρατήσουν λόγω μιας κουκουβάγιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου