Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

Μερικοί άντρες που είχαν τις περισσότερες συζύγους στην ιστορία


Συνήθως, σε όλο τον κόσμο, ο γάμος είναι μεταξύ δύο ανθρώπων. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνδρες παντρεύτηκαν σκόπιμα περισσότερες από μία γυναίκες. Και σε ακόμη λιγότερες περιπτώσεις, οι άνδρες παντρεύτηκαν πολλές περισσότερες από μία γυναίκες, ταυτόχρονα. Δείτε μερικούς άνδρες στην ιστορία που είχαν πολλές, πάρα πολλές συζύγους.



Τζόζεφ Σμιθ


Ο Τζόζεφ Σμιθ, ο ιδρυτής του Μορμονισμού και των Αγίων των Τελευταίων Ημερών (Latter Day Saint, LDS), δημοσίευσε το βιβλίο των Μορμόνων σε ηλικία 24 ετών. Κατά τη διάρκεια της ζωής του παντρεύτηκε πάνω από 30 γυναίκες, μερικές από τις οποίες ήταν ήδη παντρεμένες με άλλους άνδρες και πολλές από τις οποίες ήταν πολύ νεότερες από τον Σμιθ.
Ωστόσο, η πρώτη του σύζυγος, η Έμμα, δεν γνώριζε την πολυγαμία του Σμιθ, ίσως όχι στην πλήρη έκτασή της. Αποδέχθηκε -προσωρινά- το γάμο του Σμιθ με 4 γυναίκες που έφερε στο σπίτι τους, αλλά σύντομα τις έκανε να φύγουν.
Ο Σμιθ σκοτώθηκε ενώ ήταν στη φυλακή, έχοντας κατηγορηθεί για προδοσία το 1844. Μετά το θάνατό του, εφημερίδες που δεν πρόσκεινταν στους Μορμόνες τον απεικόνισαν ως θρησκευτικό φανατικό, ενώ οι Μορμόνοι τον θυμούνται ως μάρτυρα.


Μπρίγκαμ Γιανγκ


Ο Μπρίγκαμ Γιανγκ ήταν πρόεδρος της εκκλησίας των Μορμόνων, στην περίπτωση του, της LDS, της Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών.
Ίδρυσε το Σολτ Λέικ Σίτι στη Γιούτα και ήταν ο πρώτος κυβερνήτης της Γιούτα. Παντρεύτηκε συνολικά 55 γυναίκες, τις οποίες έκανε να ακολουθήσουν τον μορμονισμό.
Όταν πέθανε το 1877, είχε 56 παιδιά, 46 από τα οποία ήταν ήδη ενήλικες. Από τις συζύγους του, 23 επέζησαν, 10 τον είχαν ήδη χωρίσει και 19 είχαν ήδη πεθάνει, ενώ άγνωστο είναι τι συνέβη με 4 εξ αυτών. Υπάρχει πανεπιστήμιο που φέρει το όνομά του και ανήκει εξ ολοκλήρου στην LDS.


Φαθ Αλί Σαχ Κατζάρ


Ο δεύτερος Σάχης του Ιράν, κυβέρνησε από το 1797 μέχρι το 1834. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, παντρεύτηκε περίπου 158 γυναίκες, αν και έχει αναφερθεί ότι είχε περισσότερες από 1.000.
Ωστόσο, ένα βιβλίο που δημοσιεύθηκε το 1874, αμφισβήτησε τη δήλωσή του ότι είχε μόνο 4 πραγματικές συζύγους, αλλά 800 με 1000 γυναίκες στο χαρέμι του. Ανακριβείς είναι και οι λεπτομέρειες για τους απογόνους του. Ανάλογα με τον αριθμό, μπορεί να είχε 56 με 130 γιους και 46 με 150 κόρες.
Ο λόγος αυτής της απόκλισης είναι επειδή δεν επιβίωσαν όλα αυτά τα παιδιά στην παιδική τους ηλικία. οι 160 σύζυγοι αναφέρονται ονομαστικά στο βιβλίο Tarikh-e Azodi του Soltan Ahmad Mirza Azod-ed-Dowleh.


Βασιλιάς Σολομών (εικόνα στην αρχή)
Ίσως ο πιο γνωστός πολύγαμος όλων. Πιστεύεται ότι είχε περίπου 700 συζύγους και άλλες 300 παλλακίδες, ή ερωμένες. Σύμφωνα με τη Βίβλο, ανάμεσα στις συζύγους του ήταν μια κόρη ενός Φαραώ και άλλες πριγκίπισσες, καθώς και γυναίκες από άλλες φυλές.
Η μόνη σύζυγος που αναφέρεται ονομαστικά στη Βίβλο είναι η Νααμά η Αμμωνίτισσα, η οποία ήταν η μητέρα του κληρονόμου του Σολομώντα, Ροβοάμ. Ωστόσο, ο Σολομών έγινε αποδέκτης της αποδοκιμασίας του Θεού όταν επέτρεψε στις ξένες σύζυγούς του να λατρεύουν τους θεούς τους και όταν "του άλλαξαν την καρδιά του" για να κάνει και αυτός το ίδιο.
Πιστεύεται επίσης ότι είχε σχέση με την εξίσου διάσημη βασίλισσα του Σαβά. Σύμφωνα με την παράδοση της Αιθιοπίας, από τη σχέση αυτή, ο Σολομών απέκτησε έναν γιο που έγινε ο βασιλιάς Μενελίκ Α'.
Ένας από τους λόγους για τους οποίους ο βασιλιάς Σολομών είχε τόσες πολλές συζύγους ίσως ήταν αποτέλεσμα της επιθετικής εξωτερικής πολιτικής του. Στην αρχαιότητα, δεν ήταν ασυνήθιστο για έναν βασιλιά να δίνει μια κόρη του σε έναν άλλο βασιλιά, ως μέρος των όρων μιας συνθήκης. Ως αποτέλεσμα, κάθε φορά επισφραγίζονταν μια συμφωνία, ο Σολομών ίσως αποκτούσε και μια νέα σύζυγο.
Ο Σολομών δεν αναφέρεται μόνο στην Βίβλο, αλλά επίσης και στο εβραϊκό Ταλμούδ και στο μουσουλμανικό Κοράνι. Οι συμβατικές ημερομηνίες για τη βασιλεία του ως βασιλιά του Ισραήλ είναι περίπου από το 970 έως το 931 π.Χ.


Αρκετοί άλλοι γνωστοί άνδρες είχαν πολλές συζύγους τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του Σαουδάραβα επιχειρηματία Saleh al-Sayeri, ο οποίος φέρεται ότι έχει παντρευτεί 58 γυναίκες και έχει ξοδέψει πάνω από 1,6 εκατομμύρια δολάρια σε γάμους και επακόλουθα διαζύγια.

Επίσης, ο Acentus Akuku από την Κένυα, αναφέρθηκε ότι είχε πάνω από 100 συζύγους και ο γεννημένος στη Νιγηρία Mohammed Bello Abubakar παντρεύτηκε συνολικά 120 γυναίκες και απέκτησε πάνω από 200 παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου