Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Ερμής και το ροζ σφάλμα


"150 χρόνια ελληνικού γραμματόσημου" από τη συλλογή του Ταχυδρομικού και Φιλοτελικού Μουσείου, στο Ζάππειο.



Προτού εκδοθούν τα πρώτα γραμματόσημα στη χώρα μας, μόνο αν ήσουν πλούσιος μπορούσες να στείλεις γράμμα. Τα δεδομένα άλλαξαν το 1836, όταν η κυβέρνηση με νόμο έθεσε και την παράμετρο της απόστασης για τον υπολογισμό των τελών και όταν το πρώτο ελληνικό γραμματόσημο έκανε την παρθενική του εμφάνιση την 1η Οκτωβρίου του 1861. Ποιος άλλος θα μπορούσε να απεικονιζόταν από τον "αγγελιαφόρο τον θεών", Ερμή...

150 χρόνια μετά, το Ταχυδρομικό και Φιλοτελικό Μουσείο ανοίγει τη συλλογή του για πρώτη φορά στην ιστορία του, την 1η Οκτωβρίου, με την έκθεση "150 Χρόνια Ελληνικού Γραμματοσήμου" στο Ζάππειο, πουαφηγείται την ιστορία του γραμματοσήμου, με σπάνια ντοκουμέντα από γραμματόσημα, δοκίμια, χρωματικές κλίμακες, μακέτες, εκτυπωτικές πλάκες και ζωγραφικούς πίνακες.

Παγκοσμίως, το πρώτο γραμματόσημο, το αποκαλούμενο "Μαύρη Πένα" ("Penny Black"), κυκλοφόρησε στις 6 Μαΐου 1840 στη Μεγάλη Βρετανία. Έπειτα από πενταετή αναβολή για διάφορους λόγους, ο νόμος "περί γραμματοσήμου" ψηφίστηκε στη χώρα μας στις 21 Μαΐου 1860 και η κυβέρνηση απευθύνθηκε στον χαράκτη Αλμπερ Μπαρ και τον γιο του Ζαν Ζακ Μπαρ, που είχε σχεδιάσει το 1849 τα πρώτα γαλλικά γραμματόσημα με την προτομή της θεάς Δήμητρας. Ο Μπαρ σχεδίασε την κεφαλή του Ερμή και "το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό, αφού κατάφερε να δώσει στο δημιούργημά του απαράμιλλη καλαισθησία και εικαστική αρμονία" σημειώνουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Στη συνέχεια ο Μπαρ τύπωσε μια μικρή ποσότητα γραμματοσήμων στο Παρίσι και την απέστειλε στην Ελλάδα μαζί με τις επτά πλάκες, επτά αξιών.

Η παρισινή έκδοση θεωρείται μέχρι σήμερα η πιο επιτυχημένη από όλες τις μετέπειτα. Όταν, αμέσως μετά, έγινε η εκτύπωση στην Αθήνα, υπήρξε ανεπιτυχής και γι' αυτό ονομάζονται κακέκτυπες προσωρινές εκδόσεις Αθηνών. Στη συνέχεια οι εκτυπώσεις βελτιώθηκαν, ενώ το 1871 κυκλοφόρησε το διασημότερο ελληνικό γραμματόσημο, το Solferino, που θεωρείται σφάλμα χρώματος, αφού τυπώθηκε σε χρώμα λιλά ροζ αντί του ορθού κίτρινου ή ροζ σαρκόχρωμου.


ΜΑΥΡΗ ΠΕΝΑ
Φιλοτεχνημένο από τον Άγγλο Ρόουλαντ Χιλ, με την προτομή της βασίλισσας Βικτωρίας σε μαύρο φόντο, το πρώτο γραμματόσημο έμελλε να αποκτήσει συλλεκτική αξία, πολύ μεγαλύτερη της μίας πένας που ήταν τότε το αντίτιμο για την αποστολή γράμματος.

πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου