Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Προλήψεις αναφερόμενες σε ανθρώπινα μέλη vol. 2


Συνέχεια σήμερα με το δεύτερο μέρος για τις προλήψεις που έχουμε σαν λαός, όσων αφορά μέρη του σώματος μας. Δείτε το πρώτο μέρος εδώ.



Αυτιά
Κάτι ανάλογο με τα μάτια ισχύει και με τα αυτιά.
Ο βόμβος στα αυτιά θεωρείται οιωνός για τα μελλούμενα. Στο δεξί είναι καλός οιωνός ενώ στο αριστερό κακός.
Επίσης, ο βόμβος θεωρείται και κακολογία. Αν κάποιος που βουίζει το αυτί του ρωτήσει κάποιον ποιο βουίζει και αυτός το βρει, αυτό σημαίνει ή πως θα ακούσει απ’ αυτόν κάτι ή πως αυτός τον κακολογεί.

Μύτη
Αν έχετε φαγούρα στη μύτη είναι οιωνός στεναχώριας αλλά και άφιξη ενοχλητικού προσώπου.
Το φτάρνισμα πιστεύεται πως αποδεικνύει την αλήθεια των όσων λέγονται εκείνη τη στιγμή αλλά και επανάληψη γεγονότος παρόμοιου με εκείνη τη στιγμή.
Επίσης το φτάρνισμα πιστεύεται πως υποδηλώνει κάποια αναφορά που γίνεται σ’ αυτόν που φταρνίζεται. Για να βρει το όνομα αυτού που τον αναφέρει, γίνεται κάτι ανάλογο με το νομάτισμα στο μάτι.
Το νομάτισμα γίνεται και με άλλο τρόπο. Τρίβοντας τα φρύδια του και λέγοντας ταυτόχρονα ονόματα γνωστών και συγγενών. Η πρώτη τρίχα που θα πέσει «υποδεικνύει» το άτομο.
Το φτάρνισμα συνήθως προέρχεται από κάποιο κρυολόγημα. Απ’ αυτή λοιπόν τη φυσική αντίδραση προέρχεται και η ευχή «με τις υγείες σου».

Μάγουλα
Η φαγούρα στα μάγουλα πιστεύεται πως προμηνύει λύπη ή στεναχώρια. Αν κάποιος έχει κάποια ελιά στην παρειά ή γενικότερα στο σώμα του, αυτό σημαίνει πως θα γίνει ελεήμων.

Στόμα
Το χασμουρητό -και ας προέρχεται από κόπωση ή αδιαθεσία- προοιωνίζει κακό, γι’ αυτό και το σταύρωμα τους στόματος κάποιου που χασμουριέται.
Το πολύ γέλιο θεωρείται κακός οιωνός, εξόν και η φράση «θα μας βγουν ξινά τα τόσα γέλια» ή «σε καλό μας τα τόσα γέλια».
Το σφύριγμα τη νύχτα θεωρείται κακός οιωνός, κυρίως λόγω της ανησυχίας που προκαλεί στους άλλους. Όποιος σφυρίζει θα πάθει κακό από νυκτόβιο ζώο.
Κανείς δεν πρέπει να αφήνει την τελευταία του μπουκιά, γιατί είναι απρεπές και σπάταλο (ειδικά σήμερα!). Όποιος λοιπόν είναι παντρεμένος και κάνει κάτι τέτοιο θα τον παρατήσει η σύζυγος του, ενώ αν κάποιος άλλος φάει την μπουκιά του θα του πάρει τις δυνάμεις του.

Δόντια
Τα πυκνά δόντια γι’ άλλους προμηνύουν πλούτο και τα αραιά φτώχια, ενώ γι’ άλλους το αντίθετο.
Τα δόντια που βγάζουμε από τα μικρά παιδιά, τα ρίχνουμε σε σκεπή. Αυτό γιατί έτσι θα το πάρει ή καμία κουρούνα ή κανένα ποντίκι και θα του φέρουν άλλο πιο σταθερό, όπως έλεγε και το ποίημα, «να κοκαλένιο και δος μου σιδερένιο». Σε αντίθεση περίπτωση, αν το πετάξουμε στο έδαφος, πέρα από ασέβεια για ένα ανθρώπινο μέλος, υπάρχει φόβος μην το πατήσει κανένας σκύλος και το παιδί αποκτήσει σκυλόδοντο.

Γλώσσα
Αν κάποιος δαγκώσει τη γλώσσα του σημαίνει πως τον κακολογούν. Αν κάποιος «δαγκώσει τη γλώσσα» του την ώρα που μιλάει για δυσάρεστα πράγματα θα τα αποτρέψει. Έτσι με αυτόν τρόπο σταματάει να μιλάει και έτσι θα σταματήσουν τα κακά μελλούμενα.

Λαιμός
Αν καίει ο λαιμός κάποιου και ερεθιστεί χωρίς λόγο, τότε τον κακολογούν.
Ο λόξυγκας προέρχεται από κακολογιά. Αν αυτός που υποφέρει από λόξυγκα αναφέρει ονόματα γνωστών του τότε, κάποια στιγμή, θα σταματήσει ο λόξυγκας, γιατί θα «βρει» αυτόν που τον κακολογεί.

Τρίχες
Αν γεννηθεί κάποιο μωρό και οι τρίχες στο κεφάλι του δεν χωρίζονται στην κορυφή (που είναι το φυσιολογικό) αλλά πίσω και χαμηλά, πιστεύεται πως η μητέρα του δεν θα γεννήσει άλλο παιδί.
Αν οι τρίχες στο κεφάλι βρέφους κάνουν δυο στροφές τότε θα παντρευτεί δυο φορές.
Καλά είναι οι κομμένες τρίχες να μην πετιούνται στο έδαφος, αλλά να θάβονται.
Όταν κάποια γυναίκα χτενίζεται, τις τρίχες που της πέφτουν δεν πρέπει να τις ρίξει στη φωτιά, γιατί θα χηρεύσει.

Εγκέφαλος
Αν μεταξύ δυο ατόμων που σκέφτονται το ίδιο πράγμα, το αναφέρει πρώτος ο ένας, τότε αυτός θα ζήσει περισσότερο από τον άλλο.

Παλάμη
Όποιος έχει τις δυο γραμμές στην παλάμη του πιο παράλληλες από κάποιον άλλο τότε αυτός θα ζήσει πιο ευτυχισμένα από τον άλλο.
Η φαγούρα στα χέρια προμηνύει κέρδος ή λήψη χρημάτων.

Δάχτυλα
Αν το μεγάλο δάχτυλο κάποιου διπλώνει και ακουμπάει τον καρπό του τότε αυτός θα παντρευτεί δυο φορές.
Αν κάποιος έχει τα χέρια του τεντωμένα και τα δάχτυλα του κάμπτονται τότε θα είναι εύσπλαχνος και ελεήμων. Αν όχι θα είναι ευθύς και άκαμπτος.
Αν κάποιου τα δάχτυλα των ποδιών πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο τότε αυτός θα αποκτήσει πολλά αγαθά.

Νύχια
Όταν για κάποιον πιστεύεται πως έχει διαπράξει κλοπή ή έχει κρύψει κάτι απολεσθέν αλλά είναι αθώος, οφείλει να δώσει ένα κομμάτι από τα νύχια του όταν του ζητηθεί. Έτσι αποδεικνύει την αθωότητα του. Ενδεχόμενη άρνηση σημαίνει πως φοβάται μην χάσει το νύχι του και δεν το έχει στην ώρα της κρίσης του στον άλλο κόσμο. Έτσι και αυτός αφού το κόψει το πετάει πίσω από τους ώμους του, δείχνοντας πως δεν φοβάται -θα έχει τα νύχια του- και θα τα παρουσιάσει στον θυρωρό του Άδη.
Κάποιοι πιστεύουν πως τα νύχια δεν πρέπει να τα ρίχνουμε κάτω, γιατί θα γίνουν φίδια.
Επίσης δε πρέπει να καίμε τα νύχια μας.
Δεν πρέπει να κόβουμε τα νύχια μας όταν έχουμε λάβει αντίδωρο, γιατί έτσι πετάμε και μέρος του σώματος Του Κυρίου. Θα πρέπει να τα έχουμε κόψει από πριν. Έτσι πάμε και καθαροί στην εκκλησία.
Τα πρώτα κομμένα νυχάκια του μωρού η μητέρα πρέπει να τα βάζει στο πορτοφόλι του πατέρα γιατί θα φέρουν ευτυχία και το πορτοφόλι θα ‘ναι πάντα γεμάτο.
Αν κάποιου τα νύχια μεγαλώνουν πολύ γρήγορα τότε θα φτωχύνει.
Όποιος έχει στίγματα στα νύχια του δεν θα έχει ευτυχείς δοσοληψίες.

Πλευρά
Όποιος κοιμάται πάνω στα αριστερά πλευρά του, δε θα αποκτήσει παιδιά. Αυτό στηρίζεται στο ότι αριστερά βρίσκεται η καρδιά και δε θα πρέπει να την πιέζουμε.

Γεννητικά όργανα
Είναι γνωστή σε όλους η δεισιδαιμονία, το πόσο «μιαρό πλάσμα» είναι μια γυναίκα που έχει την περίοδο της. Ένα απλό παράδειγμα. Δε θα πρέπει να μπει σε μελίσσι γιατί θα ψοφήσουν οι μέλισσες.

Πόδια
Αν κάποιος μπερδέψει τα πόδια του και πέσει τότε αυτό είναι ενέργεια κακού πνεύματος. Οπότε πρέπει να σηκωθεί, να φτύσει τρεις φορές και να κάνει τον σταυρό του.
Από παιδιά λέγαμε να μην περνάμε πάνω από κάποιον ξαπλωμένο γιατί θα μείνει κοντός ή θα του πάρουμε χρόνια από τη ζωή του. Για να «θεραπευτεί» το κακό πρέπει να περάσουμε πάλι από πάνω του αλλά με την ανάποδη φορά.
Τα παλιότερα χρόνια, αν κάποια γυναίκα περνούσε ανάμεσα από άντρες που καθόταν σε κύκλο τότε θα γεννούσε κορίτσι, πολύ δυσάρεστο ειδικά σε χωρικούς.

από το βιβλίο «Προλήψεις του Ελληνικού λαού και ερμηνεία αυτών» του Αθανασίου Χ. Μπούτουρα, εκδ. οίκος Ελευθερουδάκης Α.Ε., Αθήνα, 1931

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου