Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Το νότιο σέλας και οι Περσείδες σε φωτογραφίες από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Σόου στο όριο της ατμόσφαιρας

Στο πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού φαίνεται ότι υπάρχει πάντα ένας λάτρης της φωτογραφίας: μετά την αποχώρηση του Ευρωπαίου αστροναύτη Πάολο Νέσπολι, που μετέδωσε δεκάδες φωτογραφίες της Γης, ένας αστροναύτης της NASA παίρνει τη θέση του πίσω από το φακό και αναρτά στο Διαδίκτυο πρωτοφανείς εικόνες.


Στην πρώτη από τις δύο φωτογραφίες του Ρον Γκάραν, που ελήφθη στις 15 Σεπτεμβρίου, το νότιο σέλας καλύπτει με μια φωτεινή κουρτίνα τη συννεφιασμένη Ανταρκτική.

Η απόκοσμη αυτή πράσινη λάμψη δημιουργείται από φορτισμένα σωματίδια που παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο, εκτινάσσονται προς τους πόλους και συγκρούονται με μόρια της ατμόσφαιρας.

Το βόρειο σέλας στην Αρκτική μπορεί να έχει φωτογραφηθεί από αναρίθμητους τουρίστες, λίγοι όμως έχουν μπορέσει να θαυμάσουν το φαινόμενο στην απομονωμένη Ανταρκτική -πόσο μάλλον από το Διάστημα.


Στη δεύτερη εικόνα, η αυγουστιάτικη βροχή των Περσείδων απαθανατίστηκε πάνω από το έδαφος της Κίνας στις 13 Αυγούστου. Στο κέντρο της φωτογραφίας, ένας διάττοντας αστέρας σχηματίζει μια φωτεινή γραμμή -είναι ένας κόκκος σκόνης που αναφλέγεται καθώς εισέρχεται στη γήινη ατμόσφαιρα.

Πέρα στον ορίζοντα, η ίδια η ατμόσφαιρα διακρίνεται να σχηματίζει ένα λεπτό στρώμα πάνω από την υδρόγειο, ενώ στα δεξιά ξημερώνει μια καινούργια μέρα.

Περισσότερες εικόνες είναι διαθέσιμες στο λογαριασμό του Ρον Γκάραν στο Google+.

Μπορείτε επίσης να απολαύσετε τις εικόνες του Πάολο Νέσπολι, Ιταλού αστροναύτη του Ευρωπαϊκού Διαστήματος, ο οποίος μετέδωσε μεταξύ άλλων αρκετές φωτογραφίες της Ελλάδας, πριν επιστρέψει τελικά στη Γη με την αλλαγή πληρώματος.

πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου