Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Shoefiti: Ο μύθος για τα παπούτσια που κρέμονται σε ηλεκτροφόρα καλώδια


Τα παπούτσια είναι ένα βασικό είδος ανάγκης, αλλά μπορούν να φορεθούν και σαν στολίδι. Με κορδόνια ή χωρίς, γόβες ή αθλητικά είναι κάτι το οποίο δεν αποτελεί μυστήριο. Αλλά το να τα βλέπεις να κρέμονται από κάποιο ηλεκτροφόρο καλώδιο είναι μυστήριο.

Σε πολλά μέρη του κόσμου μπορεί να δει κανείς παπούτσια να κρέμονται από ηλεκτροφόρα καλώδια. Γιατί είναι εκεί; Μας λένε κάτι;



Θα ήταν εύκολο να μην μας επηρεάσει ένα ζευγάρι παπούτσια σε κάποιο καλώδιο, αλλά όταν το φαινόμενο γίνεται παγκόσμιο, τότε δεν μπορεί να αγνοηθεί και γίνεται σαφές ότι δεν είναι μια απλή φάρσα ανάμεσα σε φίλους. Ή μήπως είναι; Οι θεωρίες αφθονούν, αλλά ουσιαστικά δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία.

Η πιο διαδεδομένη θεωρία -και ίσως η πιο δυσοίωνη- είναι ότι τα παπούτσια που κρέμονται έχουν να κάνουν με δράση συμμοριών. Πιστεύεται πως τα παπούτσια σε καλώδια δείχνουν ότι ακριβώς από κάτω πουλάνε ναρκωτικά. Ή ότι κάποιος πέθανε εκεί ή κάποιος έκανε τον πρώτο του φόνο στο σημείο αυτό. Ή ότι σηματοδοτούν τα σύνορα μεταξύ αντίπαλων συμμοριών.


Ενώ πολλοί ισχυρίζονται πως αυτή είναι η αλήθεια, εξηγώντας ότι υπάρχουν παπούτσια που κρέμονται μπροστά από μέρη που πουλιέται κρακ, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ευσταθεί. Πάρα πολλά παπούτσια κρέμονται σε χώρους όπου δεν υπάρχουν συμμορίες, ούτε έμποροι ναρκωτικών, ούτε καν κάποιο κτίριο. Ούτε καν η αστυνομία δεν μπορεί να βρει καμία συσχέτιση ανάμεσα στα κρεμασμένα παπούτσια και την δραστηριότητα συμμοριών.


Θα μπορούσε να αποτελέσει κάποια ιεροτελεστία μετάβασης. Οι μαθητές τελειώνοντας μια σχολική χρονιά ή στην αποφοίτησή τους να πετούν τα παπούτσια τους για να το γιορτάσουν. Ή θα μπορούσε να είναι για κάποιο γάμο ή μια γέννηση. Από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι στρατιώτες έριχναν τις αρβύλες τους σε ηλεκτροφόρα καλώδια στο τέλος της βασικής εκπαίδευσης τους ή όταν αποστρατεύονταν.

Πολλοί στο διαδίκτυο το αποκαλούν "shoefiti". Υποτίθεται πως αν κάποιος πετάξει τα παπούτσια του, κάποιο παιδί που είναι άρρωστο θα γίνει καλά (Κολομβία), ή πως θα πάρει ένα νέο ζευγάρι (Βενεζουέλα), ή πως θα βρέξει κατά τη διάρκεια ξηρασίας (Ισπανία), ή για να τρομάζουν οι νυχτερίδες (Γουατεμάλα).


Όπως και να έχει, αν κάποια στιγμή σηκώσετε τα μάτια σας στον ουρανό και δείτε κανένα ζευγάρι παπούτσια να κρέμεται από κανένα καλώδιο, μην απορήσετε. Ποιος ξέρει... Ίσως κάποια μέρα, μπορεί να ρίξετε και εσείς κάποιο δικό σας ζευγάρι και να το προσθέσετε στα χιλιάδες που λικνίζονται στον αέρα.

9 σχόλια:

  1. ΤΖΜΛ το ξέρει η πλατεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα παπούτσια μου πετάξτε στο καλώδιο όταν λείψω
    Γιατί τη γενιά μου αγάπησα και ίσως ξαναγυρίσω

    ΤΖΜΛ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λοιπόν λοιπόν επειδή έτυχε να διαβάσω 3 άρθρα copy paste,αναγκάζομαι να σχολιάσω το εν λόγο φαινόμενο!
    Αρχικά ξεχάστε ότι διαβάσατε παραπάνω!! Σαν να μην τα είδατε ποτέ! Οι ασυναρτησίες πάνε και έρχονται από παράγραφο σε παράγραφο!

    Η ρίψη των παπουτσιών σε καλώδια δηλώνει την απώλεια ενός προσώπου της εν λόγο γειτονιάς(είτε έχει φύγει από την ζωή,είτε είναι φυλακή,είτε είναι στο εξωτερικό)και για τον λόγο που επιλέγονται τα παπούτσια είναι γιατί στην γειτονιά σου(ποσό μάλλον εάν είσαι φτωχός)σε ξεχωρίζουν από τα παπούτσια!Ειναι το υπόδημα που δεν το αλλάζεις ποτέ!

    Ανοησίες περί ναρκωτικών και συμμοριών είναι παραμυθάκια ξεκάθαρα βγαλμένα από την στομάχα ανθρώπων όπως αυτού του αρθρογράφου!

    Εάν δεν έχετε ζήσει σε τέτοιες γειτονιές καλύτερα να μην το παίζετε ξερόλες!

    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταρχάς να σε ευχαριστήσω που ασχολήθηκες και έγραψες.
      Όλα όσα αναφέρεις είναι ενδιαφέροντα, πόσο δε αν τα γνωρίζεις εκ των έσω -μιας και αυτό φαίνεται από τα γραφόμενά σου.
      Αλλά ξέρεις τι; Αποκαλώντας τους άλλους ξερόλες, και γενικά με όλο αυτό το "υφάκι", κάπου χάνεις τα όσα ενδιαφέροντα αναφέρεις.
      Και πάλι σε ευχαριστώ που ασχολήθηκες.

      Διαγραφή
  4. Η ανθρώπινη βλακεια δεν έχει όριο ότι του κατέβει του καθενός μας το κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα παπούτσια στα καλώδια σημαίνει ότι κάποιος εξανεμίστηκε (έκλασε) ακριβώς από κάτω και ταυτόχρονα του έφυγε και λίγη τσέρλα και λέρωσε το βρακί του. Αποτελεί έτσι σημείο αναφοράς της απρόβλεπτης ξεφτίλας του.
    Διότι αποτελεί πλέον τέχνη να ξεχωρίζεις αυτό που πρόκειται να βγει, αν είναι δηλαδή, στερεό, υγρό ή αέριο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή