Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Τα διάφορα κουστούμια του Manneken Pis


Στη συμβολή των οδών Rue de l'Étuve και Eikstraat στην καρδιά των Βρυξελλών στο Βέλγιο, βρίσκεται ένα διάσημο ορόσημο, το Manneken Pis. Πρόκειται για ένα μικρό χάλκινο άγαλμα ενός γυμνού αγοριού που ουρεί σε μια κρήνη. Αν και υπάρχουν πολλά παρόμοια γλυπτά σε όλο τον κόσμο, χιλιάδες τουρίστες συρρέουν κάθε μέρα για να τραβήξουν μια φωτογραφία του συγκεκριμένου.



Ένας λόγος για τον οποίο το επισκέπτονται τόσοι πολλοί είναι... η τεράστια γκαρνταρόμπα του. Το άγαλμα ντύνεται με διάφορα κοστούμια αρκετές φορές κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με ένα πρόγραμμα που έχει αναρτηθεί στα κάγκελα γύρω από το σιντριβάνι. Η γκαρνταρόμπα του αποτελείται από εκατοντάδες διαφορετικά κουστούμια, πολλά από τα οποία προβάλλονται σε μόνιμη έκθεση στο μουσείου της πόλης. Μια μη κερδοσκοπική ένωση, η "The Friends of Manneken-Pis" (Φίλοι του Manneken-Pis), διαχειρίζεται και επιλέγει μεταξύ των κοστουμιών από τα εκατοντάδες σχέδια που υποβάλλονται κάθε χρόνο.

Το άγαλμα ντυμένο σαν Αφρικανός αγρότης "ουρεί" γάλα. Ή ατραξιόν είχε οργανωθεί από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για να επιστήσουν την προσοχή στο γεγονός πως το γάλα αποτελεί σημαντική θρεπτική πηγή στην Αφρική

Το άγαλμα με στολή Ούγγρου ουσσάρου για τον εορτασμό της 6μηνης προεδρίας της Ε.Ε. της Ουγγαρίας

Αν και αυτή η ατραξιόν είναι του 20ού αιώνα, η περιστασιακή χρήση κοστουμιών χρονολογείται σχεδόν απ' όταν δημιουργήθηκε το γλυπτό. Το παλαιότερο κουστούμι που εκτίθεται στο μουσείο της πόλης είναι από τον 17ο αιώνα. Η αλλαγή γίνεται με μια πολύχρωμη τελετή και συχνά συνοδεύεται από μουσική μπάντα. Πολλά από τα κοστούμια αντιπροσωπεύουν τις εθνικές ενδυμασίες των διαφόρων εθνικοτήτων τουριστών που έρχονται στις Βρυξέλλες.

Το άγαλμα ντυμένο σαν στρατιώτης από την Διεθνή Αμνηστία το 2004 για τα παιδιά στρατιώτες

Το 2006 για τους εορτασμούς των 250ων γενεθλίων του Μότσαρτ

Υπάρχουν αρκετοί μύθοι σχετικά με το άγαλμα, αλλά ο πιο γνωστός είναι για τον Δούκα Godfrey III του Leuven. Το 1142, τα στρατεύματα του δίχρονου δούκα μάχονταν εναντίον των στρατευμάτων των Berthouts, κύριοι του Grimbergen. Τα στρατεύματα έβαλαν το βρέφος σε ένα καλάθι και το κρέμασαν σε ένα δέντρο για να τους ενθαρρύνει. Σύμφωνα με το μύθο, το μωρό ούρησε τα στρατεύματα των Berthouts, τα οποία έχασαν τελικά τη μάχη.

Με στολή Ρώσου κοσμοναύτη η οποία ήταν δωρεά των μελών μιας Διεθνούς Διαστημικής αποστολής

Ντυμένο σαν κατασκευαστής οργάνων

Ένας άλλος μύθος αναφέρει ότι τον 14ο αιώνα, οι Βρυξέλλες ήταν υπό πολιορκία από μια ξένη δύναμη, η οποία προσπάθησε να ανατινάξει τα τείχη της πόλης με εκρηκτικά. Ένα μικρό αγόρι, ονόματι Julianske, έτυχε να τους κατασκοπεύει τη στιγμή που τα προετοίμαζαν. Όταν οι επιτιθέμενοι έφυγαν, ούρησε στο αναμμένο φιτίλι και έσωσε την πόλη.

Με στολή τζούντο

Ντυμένο με στολή Δόκιμου της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (US Air Force)

Μια άλλη ιστορία (που συχνά λέγετε στους τουρίστες) μιλάει για έναν πλούσιο έμπορο ο οποίος, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης του στην πόλη με την οικογένειά του, έχασε τον αγαπημένο γιο του. Ο έμπορος έφτιαξε γρήγορα μια ομάδα για να τον βρει και τελικά ο μικρός βρέθηκε να ουρεί σε ένα μικρό κήπο. Ο έμπορος, ως δώρο ευγνωμοσύνης προς τους κατοίκους που τον βοήθησαν κατασκεύασε το σιντριβάνι.

Την Παραμονή των Χριστουγέννων

Το γλυπτό που βρίσκεται τώρα στη θέση είναι έργο του Jerome Duquesnoy. Ωστόσο, υπήρχε ένα παρόμοιο πέτρινο γλυπτό που χρονολογούνταν από τα μέσα του 15ου αιώνα, ίσως και από το 1388. Το άγαλμα είχε κλαπεί αρκετές φορές και τελικά χάθηκε. Αντικαταστάθηκε από το χάλκινο άγαλμα το 1619.

από: amusing planet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου