Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Grunge εφέ με 2 βήματα

Πάντα μου αρέσει ένα γρήγορο και με καλά αποτελέσματα tutorial. Σήμερα θα δούμε πως μπορούμε να έχουμε ένα πολύ καλό grunge εφέ με 2 απλά βήματα!

Πρόγραμμα: Adobe Photoshop CS3

Διάλεξα επίτηδες αυτή τη φωτογραφία του μπόμπιρα που είχα χρησιμοποιήσει και σε ένα παλιότερο tutorial (Γρήγορο ψευτο-HDR εφέ με το Adobe Photoshop 3) ώστε να είναι εμφανής οι διαφορές στα αποτελέσματα του κάθε τρόπου. Είναι εμφανές βέβαια, πως με τον άλλο τρόπο έχουμε πιο δραματικά αποτελέσματα.


Βήμα 1
Ανοίγουμε τη φωτογραφία και πατάμε το "D" στο πληκτρολόγιο μας, ώστε να έχουμε σίγουρα το μαύρο και το άσπρο στο foreground και background colour αντίστοιχα.
Τώρα θα προσθέσουμε ένα Gradient Mask Adjustment Layer πατώντας το μισό λευκό-μισό μαύρο κύκλο στην παλέτα των Layer. Επιλέγουμε αμέσως ok στο παράθυρο που ανοίγει.


Αυτό προσθέτει ένα νέο layer πάνω από τη φωτογραφία που ονομάζεται Gradient Mask και κάνει τη φωτογραφία να φαίνεται ασπρόμαυρη, χωρίς να είναι. Θα δούμε αμέσως γιατί δεν την έκανα ασπρόμαυρη.


Αλλάζουμε τώρα το Blend Mode του Gradient Mask Layer σε Overlay και χαμηλώνουμε το Opacity στο 50%.


Βήμα 2
Το δεύτερο βήμα είναι ακόμα πιο απλό.
Επιλέγουμε το layer της φωτογραφίας στην παλέτα των Layer και πάμε Filter -> Sharpen -> Smart Sharpen.
Αναλόγως το μέγεθος της φωτογραφίας, παίξτε λίγο με το Amount και το Radius.
Εγώ σ' αυτήν την φωτογραφία με διαστάσεις 500×375 px έδωσα στο Amount τιμή 100 και στο Radius τιμή 1.0. Για μεγαλύτερες φωτογραφίες αυξήστε το Amount, και το Radius, αλλά όχι περισσότερο από 1.5-2.0.


Και είμαστε έτοιμοι! Με δυο απλά βήματα προσθέσαμε ένα καλό grunge (σχεδόν HDR) εφέ σε μια φωτογραφία.


Περιμένω τις γνώμες σας και -γιατί όχι- και τις δικές σας φωτογραφίες και όχι μόνο από αυτό το tutorial αλλά και από παλιότερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου