Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Το μπαλκόνι του Μουσολίνι


Το μέρος απ' όπου ο φασίστας δικτάτορας έκανε μερικές από τις πιο διάσημες ομιλίες του, συμπεριλαμβανομένης της κήρυξης πολέμου στη Βρετανία και τη Γαλλία.



Στον Μπενίτο Μουσολίνι -γνωστός δεινός ρήτορας- άρεσε να απευθύνεται στα πλήθη των οπαδών του. Αυτό, πολλές φορές το έκανε από ένα μπαλκόνι πάνω από την Πιάτσα Βενέτσια, μια δημόσια πλατεία στη Ρώμη, όπου συγκεντρώνονταν πλήθος Ιταλών για να ακούσουν τον Ντούτσε να μιλάει.



Από αυτό το μπαλκόνι ο φασιστής δικτάτορας έκανε μερικές από τις πιο διάσημες ομιλίες του που θα καθορίσουν την πορεία της ιστορίας, συμπεριλαμβανομένης της δήλωσης της ιταλικής αυτοκρατορίας το 1936 και της κήρυξης πολέμου στη Γαλλία και τη Βρετανία το 1940.


Η πλατεία έχει πάρει το όνομά της από το περίφημο παλάτι Παλάτσο Βενέτσια, που κυριαρχεί στη μία πλευρά της. Το γραφείο του Μουσολίνι βρισκόταν στο Sala del Mappamondo στο παλάτι καθ' όλη τη δεκαετία του 1930 και το μπαλκόνι από το γραφείο έβλεπε στην πλατεία ακριβώς.


Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Ιταλοί όντας ευαίσθητοι με αυτό το φασιστικό κεφάλαιο στην ιστορία τους, σφράγισαν το μπαλκόνι. Το ιστορικό ορόσημο εγκαταλείφθηκε πίσω από κλειστές κουρτίνες για δεκαετίες. Σήμερα, το παλάτι είναι εθνικό μουσείο με μια θαυμάσια συλλογή μεσαιωνικής τέχνης. Το μπαλκόνι είναι και πάλι ανοιχτό, όπως και το γραφείο του Μουσολίνι.

Σύμμαχοι στο μπαλκόνι το 1944 μετά από την κατάληψη της Ρώμης - πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου