Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

Storsjöodjuret, το σουηδικό μυθικό τέρας της λίμνης


Ο αντίπαλος της Νέσι.



Η λίμνη Λοχ Νες στη Σκοτία δεν είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό μέρος με μυθικό τέρας. Στη Σουηδία υποστηρίζουν ότι έχουν και αυτοί ένα μυθικό, υδάτινο τέρας. Το Storsjöodjuret, ένα πλάσμα του υποβρύχιου κόσμου λέγεται ότι ζει στα βάθη της λίμνης Storsjön και το οποίο αποτελεί σημαντικό μέρος της σουηδικής λαϊκής παράδοσης για αιώνες.

Όπως το Τέρας του Λοχ Νες και το Champ της λίμνης Σαμπλαίν στη Βόρεια Αμερική (βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ των ΗΠΑ -στις πολιτείες του Βερμόντ και της Νέας Υόρκης- και του Καναδά -όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της-, στην καναδική επαρχία του Κεμπέκ), το Storsjöodjuret έχει περιγραφεί ως ένα τέρας με καμπούρα και μακρύ λαιμό και ουρά. Έχει γκρίζο-καφέ δέρμα με κίτρινο υπογάστριο, κεφάλι σκύλου και το μήκος του κορμιού του κυμαίνεται μεταξύ 10 και 42 ποδών (3 με 13 μέτρα) -σύμφωνα με όσους ισχυρίζονται ότι το έχουν δει...

Όπως συμβαίνει και με τη Νέσι, που κάποιοι λένε ότι είναι στην πραγματικότητα ένας πλησιόσαυρος, μια δημοφιλής θεωρία υποστηρίζει ότι το Storsjöodjuret αποτελεί απομεινάρι των προϊστορικών χρόνων. Κατά τη διάρκεια της Εποχής των Παγετώνων, όπως λένε, το ζώο παγιδεύτηκε στη λίμνη και κατάφερε να επιζήσει μέχρι σήμερα.

Ο Frösö Runestone από τα μέσα του 11ου αιώνα. Στον θρύλο του 1635, το Storsjöodjuret λέγεται ότι είναι το φίδι που απεικονίζεται στον βράχο - πηγή

Ο θρύλος του Storsjöodjuret είναι σημαντικός για τη μακροζωία του. Η παλαιότερη καταγεγραμμένη αναφορά του χρονολογείται από το 1635, όταν ο εφημέριος Morgens Pedersen απαθανάτισε το πλάσμα σε ένα μύθο που περιγράφει δύο καλικάντζαρους της τοπικής λαϊκής παράδοσης (τα τρολ) που παρασκεύαζαν ένα αφέψημα το οποίο δημιουργεί "ένα περίεργο ζώο με μαύρο σώμα φιδιού". Σε μια επίσκεψη του 1878, ένας μηχανικός είδε κάτι να στρέφει το λαιμό του πέρα από την επιφάνεια του νερού. Το περιέγραψε ως ένα "κεφάλι φιδιού που ήταν μεγαλύτερο από αυτό που μπορούσε να στηρίξει ο λαιμός".

Με τα χρόνια, εκατοντάδες άνθρωποι ισχυρίζονται ότι έχουν εντοπίσει το Storsjöodjuret στη λίμνη. Το μυθικό τέρας είναι τόσο γνωστό στη Σουηδία που το 1986, το διοικητικό συμβούλιο της επαρχίας Jämtland δήλωσε το Storsjöodjuret απειλούμενο είδος. Το καθεστώς προστασίας όμως αφαιρέθηκε το 2005, έτσι -όπως συμβαίνει με τον Μεγαλοπόδαρο (Bigfoot) στο Τέξας των ΗΠΑ- το κυνήγι αυτού του υποθετικού τέρατος είναι -τεχνικά- ένα παιχνίδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου