Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Gruta Casa de Pedra: το μεγαλύτερο στόμιο σπηλιάς του κόσμου


Με ύψος 172 μέτρα, το "Σπήλαιο Πέτρινο Σπίτι" στη Βραζιλία είναι το μεγαλύτερο στόμιο σπηλιάς στον κόσμο.



Η Βραζιλία δεν είναι ενδιαφέρουσα μόνο για την ακτογραμμή της ή τον Αμαζόνιο, αλλά διαθέτει εξίσου όμορφες και εκπληκτικές σπηλιές. Κάποιες από αυτές κατέχουν μάλιστα παγκόσμια ρεκόρ, όπως η Gruta Casa de Pedra, το μεγαλύτερο άνοιγμα σπηλαίου στον κόσμο. Το άνοιγμα είναι τόσο μεγάλο που μπορεί να χωρέσει άνετα τον Πύργο Τραμπ, έναν ουρανοξύστη 58 ορόφων.


Το Gruta Casa de Pedra βρίσκεται στο Parque Estadual Turístico do Alto Ribeira της Βραζιλίας (PETAR), μια περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς που είναι απλά εκθαμβωτική. Το πάρκο διαθέτει -εκτός από την ξεχωριστή πανίδα και χλωρίδα του- κρυσταλλικούς ασβεστόλιθους, ποτάμια και καταρράκτες, αμμόλοφους, περίεργους γεωλογικούς σχηματισμούς και παρθένες φυσικές λίμνες.



Το εθνικό πάρκο δημιουργήθηκε για να προστατευτεί η ορεινή περιοχή του καταπράσινου τροπικού δάσους του Ατλαντικού. Έχει περισσότερες από 350 σπηλιές -ελάχιστες είναι ανοιχτές στο κοινό-, καθιστώντας την περιοχή μία από τις μεγαλύτερες περιοχές με τόσα πολλά σπήλαια.



Το Casa da Pedra δεν είναι το πιο επισκέψιμο σπήλαιο στο πάρκο, αλλά το θέαμα αξίζει. Το στόμιο φωτίζει την κύρια αίθουσα του σπηλαίου, η οποία εκτείνεται σε μήκος πάνω από 9.500 πόδια. Ένας ποταμός διασχίζει ένα τμήμα του δαπέδου του σπηλαίου, ενώ οι απόκρημνες πλευρές είναι επενδεδυμένες με μεγάλους σταλακτίτες και σταλαγμίτες, ηλικίας εκατοντάδων ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου