Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Πώς ένας γιατρός επινόησε το σοκολατούχο γάλα στη Τζαμάικα και το έφερε στην Ευρώπη

Ο σερ Χανς Σλόαν - πηγή

Το σοκολατούχο γάλα είναι ένα από τα λίγα πράγματα που ελάχιστοι μπορούν να αντισταθούν, όποια και αν είναι η ηλικία τους.



Δείτε ακόμη:
Τα πατατάκια δημιουργήθηκαν λόγω των παραπόνων ενός πελάτη για τις πατάτες ενός καταστήματος
Όταν η σοκολάτα ήταν φάρμακο

Οι περισσότεροι ξέρουν τον λαγό του Nesquik, αλλά αυτό που δεν ξέρουν είναι την ιστορία του σοκολατούχου γάλακτος και πώς αυτό έγινε βασικό.

Το 1660, γεννήθηκε στην Ιρλανδία ο γιατρός Χανς Σλόαν (Hans Sloane). Μεγάλωσε γοητευμένος από τον φυσικό κόσμο, και ως εκ τούτου έκανε πρακτική στη μελέτη τόσο της βοτανικής όσο και των ιατρικών επιστημών. Εξαιτίας του ενδιαφέροντός του για την ιατρική θα έπαιρνε πτυχίο από το Πανεπιστήμιο του Orange-Nassau στη Γαλλία. Σε ηλικία 25 ετών, επιλέχτηκε στην Βασιλική Εταιρεία, το παλαιότερο επιστημονικό ίδρυμα στον κόσμο.

Το έργο του στην βοτανική και την ιατρική δεν πέρασε απαρατήρητο και, το 1687, διορίστηκε γιατρός στον δούκα του Albemarle στην Τζαμάικα. Εκείνη την περίοδο της ζωής του στη Τζαμάικα θα επινοούσε το σοκολατούχο γάλα.

Ανακάλυψε ότι οι ιθαγενείς της Τζαμάικα κατανάλωναν ένα μείγμα σοκολάτας και νερού, αλλά, όταν το δοκίμασε, η γεύση του δεν άρεσε στον Σλόαν - απεναντίας, του προκάλεσε ναυτία. Αντί να πιει τη σοκολάτα με νερό, αποφάσισε ότι θα μπορούσε να βελτιώσει το ποτό κάνοντας κάποιες απλές αλλαγές. Πρώτον, θα χρησιμοποιούσε γάλα αντί για νερό. Μετά, θα πρόσθετε ζάχαρη, κάτι που το έκανε πολύ πιο γευστικό. Ο Σλόαν πίστευε ότι το ποτό δεν είχε απλά καλή γεύση, αλλά ήταν και υγιεινό. Εκτός από το ασβέστιο που υπάρχει στο γάλα, το σοκολατούχο γάλα περιέχει και αντιοξειδωτικά λόγω του κακάο (οι άνθρωποι δεν τα γνώριζαν αυτά την εποχή του Σλόαν). Η θέση του γιατρού ως γιατρό του έδωσε την ευκαιρία φέρει το ποτό στην Ευρώπη και να το γνωρίσει στην ήπειρο. Το μείγμα του θα κατέληγε στα φαρμακεία και η προώθησή του θα οδηγούσε σε ευρεία ζήτηση.

Η πρώτη σελίδα του "Voyage to Jamaica" του Σλόαν, 1725 - πηγή

Πολλοί θα πουν ότι ο σε Χανς Σλόαν δημιούργησε το σοκολατούχο γάλα, αλλά η αλήθεια είναι ότι πιθανότατα δεν ήταν ο πρώτος που συνδύασε σοκολάτα και γάλα.

Όπως αναφέρει ένα άρθρο στο Smithsonian, η σοκολάτα είναι γνωστή εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι Ευρωπαίοι γνώριζαν την ύπαρξή της ήδη από τη δεκαετία του 1500. Οι πιθανότητες ο Σλόαν να είναι ο πρώτος που σκέφτηκε να συνδυάσει το γάλα και τη σοκολάτα είναι αρκετά χαμηλές. Στην πραγματικότητα, ίσως οι Τζαμάικα ήταν εκείνοι που δημιούργησαν το μείγμα.

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα στην ιστορία, επειδή άλλοι ίσως ήταν οι πρώτοι που εφηύραν το σοκολατούχο γάλα, δεν σημαίνει ότι ο Σλόαν δεν πρέπει να πάρει πίστωση για το έργο του. Η δημιουργία του και η εισαγωγή του στις ευρωπαϊκές αγορές οδήγησε στη διάδοσή του. Ανεξάρτητα από το αν ήταν ή όχι ο εφευρέτης, ο Σλόαν ήταν αυτός που έφερε το ποτό στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου