Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Όταν η σοκολάτα ήταν φάρμακο

Ο Ποσειδώνας μεταφέρει τη σοκολάτα από το Μεξικό στην Ευρώπη, λεπτομέρεια από την προμετώπιδα του Chocolata Inda από τον Antonio Colmenero de Ledesma, 1644

Η σοκολάτα δεν ήταν πάντα αυτό που ξέρουμε σήμερα. Όταν έφτασε από την Αμερική στην Ευρώπη τον 17ο αιώνα ήταν μια σπάνια και μυστηριώδης ουσία, περισσότερο φάρμακο παρά τρόφιμο.Δείτε ακόμη:
Όταν το όπιο ήταν για τα νεογνά και η Bayer πουλούσε ηρωίνη

Τον 17ο αιώνα, οι Ευρωπαίοι που δεν είχαν ταξιδέψει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, δοκίμασαν για πρώτη φορά καφέ, ζεστή σοκολάτα και τσάι.

"Υγιεινές συμβουλές κατά της κατάχρησης των ζεστών λικέρ, ειδικότερα του καφέ, της σοκολάτας, του τσάι..." του Dr Daniel Duncan, Λονδίνο 1706

Αυτά τα ολοκαίνουρια προϊόντα, τα αφεψήματα των παράξενων καρπών και φύλλων, μετέφεραν το θαύμα και τους κίνδυνος μακρινών κόσμων. Στην αρχή είχαν ταξινομηθεί όχι σαν τρόφιμα, αλλά σαν φάρμακα. Στις συνιστώμενες δόσεις που προβλέπονταν από τους φαρμακοποιούς και τους γιατρούς είχαν ευχάριστη γεύση αλλά ήταν επικίνδυνα όταν τα χρησιμοποιούσε κανείς χωρίς συνταγή. Όταν δοκίμαζαν ζεστά ροφήματα οι Ευρωπαίοι συχνά βίωναν σωματική και ηθική σύγχυση που προκαλούνταν από την πικάντικη γεύση τους με απρόβλεπτες συνέπειες, οδηγώντας ακόμη και -όπως φημολογούνταν- στο θάνατο.

Το Curioso Tratado de la naturaleza y calidad del chocolate του Colmenero

Η σοκολάτα ήταν το πρώτο από τα τρία προϊόντα που εισήχθη στα φαρμακευτικά χρονικά στην Ευρώπη μέσω μιας ιατρικής έκθεση που δημοσιεύθηκε στη Μαδρίτη το 1631, το Curioso Tratado de la naturaleza y calidad del chocolate από τον Antonio Colmenero de Ledesma. Η σύντομη πραγματεία του Colmenero χρονολογείται από την εποχή που η Ισπανία ήταν ο κύριος εισαγωγέας της σοκολάτας. Σήμερα το βιβλίο του ταξινομείται στην ιατρική βιβλιογραφία.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο public domain review (αγγλικά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου