Κανονικά, τόσο λεπτομερείς εικόνες σαν αυτήν την υπέρυθρη του Δία μπορούν να τραβηχτούν από τηλεσκόπια στο διάστημα ή πλανητικούς ανιχνευτές. Αυτή η εικόνα όμως τραβήχτηκε με μια ειδική κάμερα στο Subaru Telescope, δηλαδή από την επιφάνεια του πλανήτη μας.
Ο Ko Arimatsu του Japan Aerospace Exploration Agency χρησιμοποίησε το IRCS (Infrared Camera and Spectrograph) για να συλλάβει την εικόνα. Με τη χρήση adaptive optics (AO), για να διορθώσει τις αναταράξεις στην ατμόσφαιρα της Γης, ο Arimatsu μπόρεσε να καταγράψετε τις λεπτομέρειες του Δία με πολύ ακρίβεια.
Κοιτάζοντας αυτή την υπέρυθρη εικόνα του Δία, η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα (μια τεράστια καταιγίδα που είναι γνωστό ότι υπήρχε τουλάχιστον από τον 17ο αιώνα) φαίνεται ροζ-λευκή. Το μεγαλύτερο φεγγάρι του, ο Γανυμήδης, εμφανίζεται πάνω δεξιά. Αλλά επειδή κινούνταν σε σχέση με τον Δία, η εικόνα εμφανίζεται κουνημένη. Η εικόνα αποτελείται από τρεις ξεχωριστές χρωματικές εικόνες.
Το Subaru Telescope είναι η "ναυαρχίδα" των 8,2 μέτρων τηλεσκόπιο του National Astronomical Observatory της Ιαπωνίας, που βρίσκεται στο Mauna Kea Observatory στη Χαβάη. Πήρε το όνομά του από τις Πλειάδες, μία "ανοικτή συστροφή" αστέρων, δηλαδή ένα ανοικτό αστρικό σμήνος, που ανήκει στον αστερισμό του Ταύρου. Μέχρι το 2005, διέθετε το μεγαλύτερο μονολιθικό πρωτεύον κάτοπτρο του κόσμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου