Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Ποιο ήταν το μοντέλο για το αγαλματίδιο των Όσκαρ;

Ο Emilio Fernández στην ταινία του 1959 The Soldiers of Pancho Villa - πηγή

Η επίσημη τοποθέτηση της Ακαδημίας είναι ότι "δεν χρησιμοποιήθηκε κανένα μοντέλο για το σχεδιασμό του", αλλά η φήμη υπάρχει εδώ και δεκαετίες.



Σύμφωνα με αυτήν την φήμη, ο Emilio "El Indio" Fernandez, ένας διάσημος Μεξικανός σκηνοθέτης και ηθοποιός, είναι το μοντέλο για το αγαλματίδιο.

Στα 1920, υπήρχε μια σφιχτή μεξικανική κοινότητα στο Χόλιγουντ. Εκείνη την εποχή, η ηθοποιός Dolores del Rio έβγαινε -και αργότερα παντρεύτηκε- τον Chief Art Director της MGM Cedric Gibbons, τον υπεύθυνο για τον σχεδιασμό του αγαλματιδίου των "φρέσκων" Βραβείων της Ακαδημίας. Όταν η del Rio έμαθε ότι ο Gibbons χρειαζόταν ένα μοντέλο, πρότεινε αμέσως τον φίλο της Emilio Fernandez, που τότε έψαχνε δουλειές. Μετά από κάμποσο καλόπιασμα, ο Fernandez συμφώνησε να ποζάρει γυμνός. Το σπαθί που κρατάει δεν είναι ένα οποιοδήποτε παλιό σπαθί αλλά "το σπαθί κάποιου σταυροφόρου". Η μπομπίνα του φιλμ πάνω στην οποία στέκεται το άγαλμα έχει πέντε ακτίνες που αντιπροσωπεύουν τους πέντε κλάδους της Ακαδημίας: ηθοποιοί, σκηνοθέτες, παραγωγοί, τεχνικοί και συγγραφείς.

Διαβάστε εδώ γιατί το αγαλματίδιο ονομάζεται Όσκαρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου