Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Οι ιστορίες των λογότυπων 8 κινηματογραφικών στούντιο


Μόλις αρχίσει οποιαδήποτε ταινία, αν και δεν είναι γενικός κανόνας, εμφανίζεται το λογότυπο του στούντιο που την γύρισε.

Δείτε την ιστορία μερικών απ' αυτά (με κλικ στον τίτλο μπορείτε να δείτε όλα τα λογότυπα της κάθε εταιρίας).



MGM (λογότυπο στην αρχή)
Το λιοντάρι της Goldwyn Picture Corporation ήταν σχέδιο του Howard Dietz το 1917 και βασίστηκε στη μασκότ του πανεπιστημίου της Κολούμπια στο οποίο σπούδασε. Όταν η Goldwyn Pictures συγχωνεύτηκε με την Metro Pictures Corporation και την Louis B. Mayer Pictures το 1924, το στούντιο κράτησε το λογότυπο με τη νέα επωνυμία, Metro-Goldwyn-Mayer Pictures ή απλά MGM.

Επτά λιοντάρια έχουν χρησιμοποιηθεί για το λογότυπο. Ο Slats ήταν κατά τη διάρκεια του βωβού κινηματογράφου. Ο πρώτος βρυχηθμός που ακούστηκε ήταν του Jackie το 1928. Ο Telly και ο Coffee χρησιμοποιήθηκαν πολύ λίγο. Ο Tanner χρησιμοποιήθηκε στην Χρυσή Εποχή του Χόλιγουντ. Ο George χρησιμοποιήθηκε από το 1956 μέχρι το 1958. Σήμερα χρησιμοποιείται ο Leo.

Πάνω από το κεφάλι του λιονταριού υπάρχει η φράση "Ars Gratia Artis", που στα λατινικά σημαίνει "Η Τέχνη για την Τέχνη".


Universal Pictures


Αν και το λογότυπο της Universal Pictures έχει αλλάξει πολύ, πάντα είχε μια υδρόγειο σαν κεντρικό χαρακτηριστικό. Η πρώτη έκδοση του λογότυπου εμφανίστηκε στην ταινία του βωβού κινηματογράφου "By the Sun's Rays" και γύρω από τη Γη υπήρχαν δακτίλιοι σαν του Κρόνου με το τίτλο "Universal Films—The Trans-Atlantic Film Co." το 1914.

Το λογότυπο άλλαξε σημαντικά στα '20 και '30. Ένα αεροπλάνο, που γυρνούσε γύρω από τη Γη, άφηνε πίσω του καπνό που μετατρέπονταν στο όνομα του στούντιο. Στα τέλη του '30 με αρχές του '40, προστέθηκαν λαμπερά αστέρια στη στροβιλιζόμενη Γη, ενώ στα '60, σε μια έγχρωμη έκδοση του λογότυπου προστέθηκαν ημιδιαφανή δακτύλιοι.

Το 1997, ο συνθέτης Jerry Goldsmith συνέθεσε τα σαλπίσματα για το λογότυπο. Το νέο λογότυπο εμφανίστηκε πρώτη φορά στην ταινία The Lost World: Jurassic Park, στο οποίο η Γη εμφανιζόταν την ανατολή. Το λογότυπο καθώς και τα σαλπίσματα ενημερώθηκαν για τα 100 χρόνια του στούντιο το 2012. Σήμερα στο λογότυπο, η υδρόγειος γυρίζει στο ηλιοβασίλεμα.


DreamWorks


Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο Τζέφρι Κάτζενμπεργκ και ο Ντέιβιντ Γκέφεν ίδρυσαν τα DreamWorks Studios το 1994. Ο Σπίλμπεργκ ήθελε ένα λογότυπο που να θυμίζει τη Χρυσή Εποχή του Χόλιγουντ και φαντάστηκε έναν άνδρα να ψαρεύει από το φεγγάρι. Είπε την ιδέα του στον καλλιτέχνη Robert Hunt, ο οποίος του πρότεινε αντί για άνδρα να βάλουν ένα αγόρι. Ο Σπίλμπεργκ συμφώνησε και ο Χαντ χρησιμοποίησε τον γιο του ως μοντέλο. Προστέθηκαν τα αρχικά SKG, από τα επίθετα των ιδρυτών (Spielberg, Katzenberg, Geffen), ενώ τα σαλπίσματα είναι του συνθέτη John Williams.


Warner Bros.


Η Warner Brothers Pictures ιδρύθηκε από τους Πολωνούς μετανάστες αδερφούς Albert, Harry, Sam και Jack Warner (το πατρικός τους ήταν Wonskolaser) το 1923, πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου τους φιλμ, My Four Years in Germany. Το πρώτο λογότυπο δεν είχε καμία σχέση με την ασπίδα που ξέρουμε σήμερα. Στην κορυφή ήταν μια εικόνα του κτιρίου του στούντιο στο Burbank της Καλιφόρνια. Στο κάτω μέρος ήταν τα αρχικά WB.

Το 1929, για να δείξουν ότι οι ταινίες τους έχουν ήχο, η Warner Bros. μοιράστηκε το λογότυπο με την Vitaphone. Το 1934 μια ασπίδα που αιωρούνταν στον ουρανό με τα αρχικά WB έκανε την εμφάνιση της. Ο Jack Warner πούλησε τον έλεγχο της Warner Bros στην Seven Arts, Inc., και το στούντιο μετονομάστηκε σε Warner Bros.-Seven Arts το 1967. Το λογότυπο άλλαξε για λίγο. Τα αρχικά έγιναν W7 μέσα στην ασπίδα.

Μεταξύ του 1972 και του 1984, το στούντιο χρησιμοποίησε ένα τυποποιημένο λογότυπο, με ένα κόκκινο ή άσπρο W μέσα σε μαύρο κύκλο, δημιουργία του θρυλικού γραφίστα Saul Bass (σήμερα είναι το λογότυπο της Warner Music Group.) Σήμερα, η Warner Bros. χρησιμοποιεί μια εικόνα του στούντιο στο Burbank με τη μελωδία του "As Time Goes By" από την ταινία Casablanca.


Columbia Pictures


Το λογότυπο της Columbia Pictures έχει αλλάξει πολλές φορές από την ίδρυση του στούντιο το 1924. Στην αρχική εκδοχή του εμφανιζόταν μια Ρωμαία που κρατούσε μια ασπίδα στο αριστερό της χέρι και ένα δεμάτι με σιτάρια στο δεξί. Το 1928, η Ρωμαία αντικαταστάθηκε από μια γυναίκα ντυμένη με την αμερικανική σημαία που κρατούσε δάδα. Πιστεύεται ότι μοντέλο ήταν η Evelyn Venable, η ηθοποιός που θα αργότερα θα ήταν η φωνή της Μπλε Νεράιδας στον Πινόκιο του Ντίσνεϊ. Στα τέλη της δεκαετίας του '30, η γυναίκα, η Torch Lady όπως ονομαζόταν, τοποθετήθηκε σε ένα βάθρο και η αμερικανική σημαία αντικαταστάθηκε με ένα απλό μπλε φόρεμα. Στη δεκαετία του '80, το σώμα της γυναίκας αλλάχτηκε για να μοιάζει με τις καμπύλες ενός μπουκαλιού Coca-Cola, μιας και η εταιρεία αγόρασε το κινηματογραφικό στούντιο το 1982.

Το 1992, η Columbia Pictures ανέθεσε στον καλλιτέχνη Michael J. Deas να επανασχεδιαστεί το λογότυπό της. Προσέλαβε την γραφίστρια Jenny Joseph ως μοντέλο και δημιούργησε μια ελαιογραφία κατά τη διάρκεια ενός μεσημεριανού διαλείμματος της.

Το αρχικό σχέδιο του Deas ενισχύθηκε και αλλάχτηκε όλα αυτά τα χρόνια, αλλά εξακολουθεί να είναι παρόμοιο με το λογότυπο της Columbia Pictures που γνωρίζουμε σήμερα.


Twentieth Century Fox


Ο καλλιτέχνης και ειδικός στα ειδικά εφέ Emil Kosa, Jr. (ο ίδιος που ζωγράφισε τα απομεινάρια του Αγάλματος της Ελευθερίας στο αρχικό Planet of the Apes το 1968) σχεδίασε το Art Deco λογότυπο για την 20th Century Fox όταν το 1935 ενώθηκαν η Fox Film Corporation και η Twentieth Century Pictures. Ο Alfred Newman, ο μουσικός διευθυντής της United Artists τότε, συνέθεσε τα σαλπίσματα το 1933, δυο χρόνια πριν την ένωση. Αργότερα και ο ίδιος πήγε στην Twentieth Century Fox.


Walt Disney Pictures


Η Walt Disney Pictures δεν είχε κάποιο στάνταρ λογότυπο μέχρι το 1985. Αντ' αυτού, είχε διάφορους τρόπους γραφής των λέξεων "Walt Disney Presents". Στα τέλη του '70 και στις αρχές του '80, το στούντιο είχε έναν Μίκυ από νέον στην αρχή των ταινιών.

Το "Μαγικό Κάστρο", το άσπρο κάστρο που εμφανίζεται μέσα από ένα μπλε φόντο με διάφορες εκδοχές του "When You Wish Upon a Star" από τον Πινόκιο, εμφανίστηκε το 1985. Το 2006 εμφανίστηκε μια πολύ λεπτομερής εκδοχή του κάστρου και του φόντου. Το ανανεωμένο λογότυπο είχε την φράση "When You Wish Upon a Star" (Όταν εύχεσαι σε ένα αστέρι), αλλά προστέθηκε ένα τρένο, κυματιστές σημαίες, πυροτεχνήματα και η Tinkerbell που δημιουργεί ένα πανό γύρω από το κάστρο της Σταχτοπούτας.


Paramount Pictures


Οι Αδόλφος Ζουκόρ, Τζέσε Λουίς Λάσκι και Γουίλιαμ Χόντκισον ίδρυσαν την Paramount Pictures (αρχικά ονομαζόταν Famous Players Film Company) το 1912. Το λογότυπο της, που πλέον είναι γνωστό ως "Majestic Mountain" (το μεγαλοπρεπές βουνό) είναι το παλαιότερο λογότυπο στο Χόλιγουντ. Ο μύθος λέει ότι το βουνό είναι από ένα σκίτσο του Χόντκισον της οροσειράς Ben Lomond στην πατρίδα του τη Γιούτα, ενώ ήταν σε συνάντηση με τον Ζουκόρ. Το αρχικό λογότυπο είχε 24 αστέρια γύρω από το βουνό. Τα αστέρια εκπροσωπούσαν τους 24 αστέρες του κινηματογράφου που είχαν συμβόλαιο με την Paramount Pictures εκείνη την εποχή. Σήμερα, υπάρχουν 22 αστέρια στο λογότυπο. Ο Michael Giacchino συνέθεσε τα σαλπίσματα για την 100η επέτειο του στούντιο το 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου