Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Μια ματιά στο πρώτο βιβλίο με φωτογραφίες από το 1843


Πρόσφατα η online εκπομπή Objectivity επισκέφτηκε το The Royal Society στο Λονδίνο για να δει το αντίγραφο που διαθέτει του "Photographs of British Algae: Cyanotype Impressions", ένα βιβλίο από 1843 της Αγγλίδας βοτανολόγου και φωτογράφου Anna Atkins που θεωρείται το πρώτο βιβλίο με φωτογραφίες.



Υπάρχουν μόνο 17 αντίγραφα του βιβλίου σε όλο τον κόσμο. Το αντίγραφο των 403 σελίδων του Royal Society πιστεύεται ότι είναι το μοναδικό της Atkins, μιας και τα άλλα διαθέτουν 389 σελίδες. Αντίγραφα διαθέτουν η Βρετανική Βιβλιοθήκη στο Λονδίνο, το Metropolitan Museum of Art στη Νέα Υόρκη και η New York Public Library.




Αντίγραφα του βιβλίου πουλήθηκαν έναντι 200.000 και 350.000 δολαρίων σε δημοπρασίες το 1996 και το 2004.

Οι φωτογραφίες στο βιβλίο δεν είναι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν με κάποια φωτογραφική μηχανή, αλλά μάλλον κυανοτυπίες (όπως υποδηλώνει και ο τίτλος). Η Atkins τοποθέτησε τα δείγματα απευθείας σε φωτογραφικό χαρτί και στη συνέχεια εξέθεσε το χαρτί στο φως, δημιουργώντας φωτογραφίες με τις σιλουέτες των φυκιών μόλις εμφάνισε το χαρτί.

Εξαιτίας αυτού του βιβλίου, πιστεύεται ότι η Atkins είναι η πρώτη γυναίκα που φωτογράφισε (μια άλλη γυναίκα που εμφανίζεται ως η πρώτη φωτογράφος είναι η Constance Fox Talbot).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου