Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Διαδικτυακά ψέματα που δεν πρόκειται (μάλλον) ποτέ να σταματήσουν



Δεν είναι δύσκολο να κάνει κάποιος μια διαδικτυακή φάρσα - μύθος - meme να γίνει viral. Θα πρέπει να είναι τόσο αξιόπιστη ώστε να είναι δυνατή, συνήθως σε συνδυασμό με κάποιο "Δείτε...!", "Αποκάλυψη!" κλπ Δείτε μερικές δημοφιλείς αναλήθειες που έχουν παραπλανήσει χιλιάδες.




Η απόδειξη είναι στις αγκαλιές

Ο μύθος: Η φωτογραφία που βλέπουμε πάνω τραβήχτηκε μυστικά, την εποχή του διάσημου "Happy Birthday" και αποδεικνύει τη διάσημη και παράνομη οικειότητα της Μέριλιν Μονρόε με του Κένεντι.

Η αλήθεια: Η φωτογραφία είναι μέρος του χαρτοφυλακίου της Alison Jackson. Είναι διάσημη για τις φωτογραφίες της με σωσίες διασημοτήτων.


Ο πανικός του PIN

Ο μύθος: "Αν κάποιος κλέφτης προσπαθήσει να σας κλέψει σε κάποιο ATM, πληκτρολογήστε ανάποδα τον κωδικό της κάρτας σας. Αν ο κωδικός είναι 1234, πληκτρολογήστε 4321. Μόλις το κάνετε, τα χρήματα θα βγουν, αλλά θα κολλήσουν στη σχισμή και η μηχανή θα ειδοποιήσει άμεσα την αστυνομία χωρίς να το ξέρει ο κλέφτης. Κάθε ΑΤΜ έχει αυτό το χαρακτηριστικό. Δεν μπορώ να το πιστέψω πως δεν το ήξερα!!"

Η αλήθεια: Έχουν γίνει προσπάθειες ώστε να εφαρμοστούν τέτοιοι κωδικοί στα ΑΤΜ αλλά ανεπιτυχώς. Το 2004, το νομοθετικό σώμα τους Κάνσας στις ΗΠΑ εισήγαγε ένα νομοσχέδιο που απαιτούσε αυτό ακριβώς το σενάριο, αλλά ποτέ δεν πέρασε. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου ανέλυσε τις δυνατότητες ενός κώδικα πανικού και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι απλά δε θα μπορούσε να λειτουργήσει. Η Επιτροπή θεώρησε ότι ένας τέτοιος κωδικός θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγαλύτερο κίνδυνο για το θύμα. Επιπλέον, λίγες τράπεζες υποστηρίζουν την ιδέα, που δεν θέλουν την ευθύνη κάτι τέτοιου.


Η φύση αγκαλιάζει το ποδήλατο ενός νεκρού αγοριού


Ο μύθος: Ένα αγόρι άφησε το ποδήλατό του δεμένο σε ένα δέντρο, όταν έφυγε για τον πόλεμο το 1914. Δεν επέστρεψε ποτέ, αφήνοντάς το στο δένδρο το οποίο απλά μεγάλωσε γύρω από το ποδήλατο.

Η αλήθεια: Ο Berkeley Breathed έγραψε ένα βιβλίο που βασίζεται στο διάσημο ποδήλατο. Το ποδήλατο ήταν δώρο σε ένα αγόρι, τον Don Puz, μετά από μια φωτιά στο σπίτι του. Το ποδήλατο δεν άρεσε στο παιδί. Έτσι, το άφησε στο δάσος του Vashon island της Πολιτείας της Ουάσινγκτον το 1954. Το δέντρο μεγάλωσε γύρω από αυτό.


Η τραγικά τυχερή ζωή της Anna Mae


Ο μύθος: Δείτε την ιστορία μιας γυναίκας που άγγιξε σχεδόν κάθε εθνική (των ΗΠΑ) τραγωδία του 20ου αιώνα και μετέπειτα. Ο Τιτανικός, το Χίντεμπουργκ, το Περλ Χάρμπορ, την 9η Σεπτεμβρίου κ.ά. Η δύσμοιρη Anna Mae Dickinson.

Η αλήθεια: Η μόνη καταγραφή αυτού του άρθρου είναι στην New York Intelligencer, η οποία δεν φαίνεται να υπάρχει. Δεν υπήρξε κανείς επιβάτης Ντίκινσον στο Τιτανικό, ούτε κάποιος "Alfred" (θείος της Anna Mae) μεταξύ των θυμάτων του Χίντεμπουργκ. Όσο για τη φωτογραφία, είναι πραγματική. Είναι η Grandma Moses, μια Αμερικανίδα καλλιτέχνις που ξεκίνησε την καριέρα της πολύ αργά στη ζωή της. Η δουλειά της ήταν εξαιρετικά δημοφιλής στη δεκαετία του 1950.


Η γιαγιά όλων των όγκων


Ο μύθος: Αυτή είναι μια εικόνα της 46χρονη Jane Todd Crawford. Το 1809, ταξίδεψε 60 μίλια πάνω στο άλογο της για να δείτε τον Dr. Ephraim McDowell ο οποίος αφαίρεσε έναν όγκο στις ωοθήκες βάρους 3,5 κιλών μέσω μιας τομής 9 ιντσών σε 25 λεπτά, χωρίς αναισθησία και αντισηπτικό. 25 ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση γύρισε με το άλογο στο σπίτι της και έζησε άλλα 33 χρόνια.

Η αλήθεια: Η ιστορία είναι αληθινή και καταγράφηκε από τον ίδιο τον Dr. McDowell σε μια έκθεση με τίτλο "Τρεις περιπτώσεις εκρίζωσης νοσούντων ωοθηκών", στο περιοδικό The Eclectic Repertory and Analytical Review, Medical and Philosophical. Το πρόβλημα είναι η ημερομηνία. Η φωτογραφία δεν υπήρχε το 1809. Ορισμένες δήθεν αξιόπιστες πηγές ισχυρίζονται πως αυτή είναι η Crawford και η επέμβαση έγινε το 1851. Αλλά η πλάκα στον τάφο της αναφέρει ότι η γυναίκα πέθανε το 1842. Επιπλέον, ο Δρ McDowell πέθανε το 1830. Στην φωτογραφία είναι πιο πιθανό να βλέπουμε κάποια άλλη γυναίκα αγνώστων στοιχείων.


Το πρώτο βήμα του μωρού


Ο μύθος: Ιδού, το πολύτιμο θαύμα της ζωής!

Η αλήθεια: Τα μωρά μπορούν και πηδάνε στις κοιλιές των μητέρων τους και τις χτυπάνε στους τελευταίους μήνες της κύησης. Αλλά ακόμη και μια πολύ λεπτή μητέρα έχει πολύ παχύ κοιλιακό τοίχωμα, η μήτρα και το λίπος της κοιλιάς δεν επιτρέπουν τέτοια λεπτομέρεια.


Ο αστροναύτης της εκκλησίας


Ο μύθος: Ο ισπανικός καθεδρικό ναό στη Σαλαμάνκα, χτίστηκε το 1700. Ένας αστροναύτης είναι σκαλισμένος στην τοιχοποιία, πιθανώς επειδή οι διαστημικοί ταξιδιώτες επισκέφθηκαν τη Γη στο παρελθόν.

Η αλήθεια: Υπάρχει ένας αστροναύτης λαξευμένος στην τοιχοποιία του ναού του 16ου αιώνα, αλλά τοποθετήθηκε εκεί το 1992, όταν το κτίριο βρισκόταν σε φάση αποκατάστασης.


Ο ταυρομάχος


Ο μύθος: Βλέπουμε τον ταυρομάχο Álvaro Múnera, αντιμέτωπος με τον ταύρο που έπρεπε να σκοτώσει. Αλλά είχε μια ξαφνική επιφοίτηση ότι οι ταυρομαχίες ήταν σκληρές και σταμάτησε στη μέση του αγώνα.

Η αλήθεια: Ο Álvaro Múnera ήταν ταυρομάχος και όντως είδε τις ταυρομαχίες ως κάτι απάνθρωπο. Η καριέρα του ως ταυρομάχος τελείωσε όταν ήταν μόλις 18, όταν ένας ταύρος τον τρύπησε με τα κέρατά του και τραυμάτισε το νωτιαίο μυελό του. Αλλά στην φωτογραφία δεν είναι ο Múnera, είναι ο Francisco Javier Sánchez Vara. Και δεν υποχώρησε στην ήττα. Ο Vara είναι σε desplante, το αντίθετο της ήττας ή της θλίψης. Είναι μια κίνηση κατά την οποία οι ταυρομάχοι παίρνουν ευάλωτη θέση ακριβώς μπροστά στον ταύρο, για να δείξουν ότι δεν τον φοβούνται.


Το σύμπαν διορθώνει το ταξίδι στο χρόνο με ένα θανατηφόρο αυτοκινητιστικό δυστύχημα


Ο μύθος: Το 1950, ένας άνδρας ντυμένος με βικτοριανό κοστούμι χτυπήθηκε από ένα αυτοκίνητο και σκοτώθηκε. Αργότερα Στο νεκροτομείο, βρέθηκαν στις τσέπες του ένας λογαριασμός για ένα άλογο, 70 δολάρια της βικτοριανής εποχής και παρόμοιες μάρκες του προηγούμενου αιώνα. Η επαγγελματική του κάρτα έγραφε "Rudolph Fentz". Μπόρεσαν και εντόπισαν τη χήρα κάποιου Rudolph Fentz, Jr. ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο πεθερός του βγήκε μια βόλτα ένα βράδυ το 1876 και δεν επέστρεψε ποτέ.

Η αλήθεια: Παρά το γεγονός ότι αναφέρεται ως ένα πραγματικό άλυτο μυστήριο καθ' όλη τη δεκαετία του 1970 και του '80, η ιστορία μπορεί να αναχθεί στον συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Jack Finney και σε μια ιστορία του που δημοσιεύθηκε το 1950 με τίτλο "I’m Scared". Ωστόσο, κάποιοι "πιστοί" εξακολουθούν να ελπίζουν, υποστηρίζοντας ότι μια ιστορία σε μια εφημερίδα με λεπτομέρειες για το "μύθο" του Fentz, δημοσιεύτηκε μήνες πριν την ιστορία του Finney και ότι οι ερευνητές έχουν βρει αποδείξεις του την αληθινού Fentz το 1800.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου