Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Καλοκαίρι 1964: Η Μάχη με τις Ξαπλώστρες


Είναι ένα σαββατοκύριακο στην παραλία του Μπράιτον της Αγγλίας το καλοκαίρι του 1964. Δυο αντιμαχόμενες υποκουλτούρες εφήβων, οι Mod και οι Rocker, βρίσκονται στον παραθαλάσσιο θέρετρο με τα σκούτερ και τις μοτοσικλέτες τους, αλλά είναι μόνο θέμα χρόνου πριν ξεκινήσει ένας ολοκληρωτικός πόλεμος μεταξύ τους.

Δείτε ακόμη, East Bay Dragons: Η συμμορία μαύρων με τις chopper στις Η.Π.Α. του 1950


Υποτίθεται ότι όλα ξεκίνησαν όταν ένας Mod έριξε ένα βότσαλο σε μια παρέα από Rocker που είχαν συγκεντρωθεί στην παραλία και μέσα σε δευτερόλεπτα, ξέσπασε ένας ανεξέλεγκτος καυγάς. Συμμορίες των Mod και των Rocker άρχισαν να τσακώνονται ανοιχτά, χρησιμοποιώντας τις ξαπλώστρες ως όπλα.


Οι μάχες διήρκεσαν δύο ημέρες, κατά μήκος της ακτής του Χέιστινγκς, κερδίζοντας έτσι τον τίτλο η "Δεύτερη μάχη του Χέιστινγκς" (η πρώτη ήταν μια μάχη Αγγλοσαξώνων - Νορμανδών τον Μεσαίωνα). Τελικά, επενέβη η αστυνομία και έγιναν εκατοντάδες συλλήψεις. Το σαββατοκύριακο είχε ξεκινήσει με τουρίστες και οικογένειες να συρρέουν στην ακτή, αλλά να "φεύγουν για να σώσουν τη ζωή τους", καθώς οι Mod και οι Rocker μετέτρεψαν την παραλία σε πεδίο μάχης.


Ποια ήταν η διαφορά αυτών των δύο υποκουλτούρων που έπρεπε να μαλώσουν με ξαπλώστρες και να καταστρέψουν το σαββατοκύριακο πολλών;

Από τη μία ήταν οι Rocker, θαυμαστές του Έλβις Πρίσλεϊ, φορούσαν δερμάτινα και καβαλούσαν μηχανές. Συνήθως ήταν μεγαλύτεροι ηλικιακά από τους Mod. Η υποκουλτούρα τους ήταν ριζωμένη στον τεντιμποϊσμό της δεκαετίας του 1950.


Από την άλλη ήταν οι Mod, οι οποίοι παρά το ότι ήταν ελάχιστοι αρχικά από τους Rocker, μέχρι το 1964 τους είχαν ξεπεράσει αριθμητικά. Φορούσαν κοστούμια, καβαλούσαν Vespa και Lambretta και άκουγαν soul και jazz. Οι μεγαλύτεροι και πιο σκληροί Rocker κοίταζαν τους νεότερους Mod, κοροϊδεύοντας τους για τα σκούτερ τους και το φανταχτερό στυλ τους.


Έτσι, μεταξύ των 3.000 νέων που μαζεύτηκαν εκείνο το Σαββατοκύριακο σε εκείνο το μέρος, υπήρχε πραγματική έχθρα που είχε ως αποτέλεσμα τρία μαχαιρώματα και την πλήρη υστερία των ΜΜΕ.

Οι εφημερίδες το παρουσίασαν με τίτλους όπως "καταστροφικές διαστάσεις" και χαρακτήρισαν τους Mod και τους Rocker ως "εσωτερικούς εχθρούς" στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι θα "επιφέρουν τη διάλυση του χαρακτήρα ενός έθνους".


Έχει αναφερθεί ότι τα ΜΜΕ χρησιμοποίησαν ψεύτικες συνεντεύξεις με υποτιθέμενους Rocker όπως ο "Mick the Wild One", για να αναφέρουν άπειρα συμβάντα τα οποία όμως δεν είχαν καμία σχέση με τη βία μεταξύ των Mod και των Rocker. Όταν οι εφημερίδες ξέμειναν από πραγματικές ιστορίες, δημοσίευσαν παραπλανητικά πρωτοσέλιδα με τη λέξη "βία" παντού στους τίτλους, έστω και αν στο άρθρο ανέφεραν ότι δεν υπήρξε καθόλου βία. Τα ΜΜΕ επανέφεραν τακτικά τις δύο κουλτούρες στη δημοσιότητα σχετικά με θέματα όπως η εγκυμοσύνη των εφήβων και τα ναρκωτικά.


από: messy nessy chic

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου