Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

Η αιματοβαμμένη πολιορκία στο Ruby Ridge του Αϊντάχο

Από τα αριστερά προς τα δεξιά: Η Sara Weaver, ο Kevin Harris και ο Sammy Weaver
 
Όταν το 1992, ο Randy Weaver συνελήφθη να πουλά παράνομα όπλα, οι ομοσπονδιακοί πράκτορες σχεδίαζαν να τον συλλάβουν στο σπίτι του στο Ruby Ridge του Αϊντάχο. Εκείνος όμως είχε άλλα σχέδια...



Η φωνή ενός έφηβου διαπέρασε το ήσυχο δάσος του Αϊντάχο. "Πυροβολήσατε τον Striker, σκυλιά!". Σύντομα, αντήχησαν και άλλοι πυροβολισμοί. Και όταν καθάρισε ο καπνός, υπήρχαν τρεις νεκροί: ο σκύλος Striker, ο 14χρονος Sammy Weaver και ο αναπληρωτής δικαστικός αστυνομικός (U.S. Marshals Service) William Degan. Έτσι ξεκίνησε το περιβόητο περιστατικό στο Ruby Ridge τον Αύγουστο του 1992.

Η αντιπαράθεση μεταξύ της οικογένειας Weaver και των ομοσπονδιακών είχαν ξεκινήσει λίγα χρόνια νωρίτερα, όταν ο πατέρας του Sammy, Randy, συνελήφθη επειδή πούλησε παράνομα δύο κοντόκανα κυνηγετικά όπλα σε έναν μυστικό πληροφοριοδότη της ATF [Γραφείο για το Αλκοόλ, τον Καπνό, τα Όπλα και τα Εκρηκτικά (Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives, BATFE)]. Μετά από μια ασυνεννοησία σχετικά με τις ημερομηνίες της δίκης, ο Randy δεν εμφανίστηκε ποτέ στο δικαστήριο. Έτσι, οι ομοσπονδιακοί πήγαν στη μικροσκοπική καλύβα του στο Αϊντάχο στην κορυφή του Ruby Ridge, όπου ζούσε με τη σύζυγό του, Vicki, και τα παιδιά τους.

Από τις ανταλλαγές πυρών, δε σκοτώθηκαν μόνο ο Striker, ο Sammy και ο Degan, αλλά και η Vicki. Το δε περιστατικό στο Ruby Ridge χαράχτηκε ως η μεγαλύτερη κληρονομιά των αντικυβερνητικών κινημάτων στις Η.Π.Α.

Πριν από το περιστατικό στο Ruby Ridge
 

Η οικογένεια Weaver το 1989, πριν από το περιστατικό. Ο Randy φοράει ένα μπλουζάκι με το αντισημιτικό μήνυμα, "Just Say No to ZOG" ("Σιωνιστική Κατεχόμενη Κυβέρνηση" ή "Σιωνιστική Οργανωμένη Κυβέρνηση")
 
Όταν το 1983, ο Randy και η Vicki Weaver έφυγαν από τις πεδιάδες της πολιτείας καταγωγής τους την Αϊόβα για τους λόφους και τα δάση του Αϊντάχο, είχαν αρκετούς λόγους να το κάνουν. Βαθιά θρησκευόμενοι και οι δυο ήθελαν να διδάξουν οι ίδιοι τα παιδιά τους στο σπίτι (που ήταν παράνομο στην Αϊόβα) για να τα προστατεύσουν από τον "κοσμικό ανθρωπισμό". Επιπλέον, είχαν φτάσει να πιστεύουν σε κινήματα που προειδοποιούσαν ενάντια στην υπερβολή της κυβέρνησης και ενθάρρυναν την ένοπλη αντίσταση.

Επίσης, πίστευαν ότι, σύντομα, ο κόσμος θα τελείωνε.

Έχοντας μελετήσει κηρύγματα του Αμερικανού βαπτιστή πάστορα, τηλεευαγγελιστή και συντηρητικού ακτιβιστή, Τζέρι Φάλγουελ, και διαβάζοντας βιβλία όπως το "The Late Great Planet Earth" του Αμερικανού ευαγγελιστή συγγραφέα (έγραψε μια σειρά από δημοφιλή αποκαλυπτικά βιβλία όπου υποστήριζε ότι η Αποκάλυψη ή ο Χρόνος του Τέλους -συμπεριλαμβανομένης της Αναρπαγής των Πιστών μπορούσε να συμβεί ήδη από την δεκαετία του 1980- ήταν επικείμενη επειδή τα τρέχοντα γεγονότα εκπλήρωναν τη Βιβλική προφητεία) και τηλεοπτικού παρουσιαστή, Χαλ Λίντσεϊ, οι Weaver αποφάσισαν να πάρουν την τύχη στα χέρια τους. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές ότι η Vicki είχε οράματα στην μπανιέρα στα οποία ο Θεός της έλεγε να πάει την οικογένειά της στη Δύση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ από την Washington Post το 1995, ο Randy πίστευε ότι "οι Γραφές" οδήγησαν την οικογένειά του στο Ruby Ridge, ένα απομονωμένο μέρος, έκτασης περίπου 81 τετ. μέτρων, νότια των καναδικών συνόρων. Το ζευγάρι -μαζί με τα παιδιά τους την Sara, τον Samuel (Sammy) και την Rachel-, καθώς και ένας νεαρός ονόματι Kevin Harris που είχαν πάρει μαζί τους από έφηβο, ζούσαν σε μια μικρή, διώροφη καλύβα.
 


Μακριά από την κοινωνία, ακολουθούσαν θρησκευτικές ιδεολογίες που επέβαλε η Vicky. Στην είσοδο της ιδιοκτησίας τους έβαλαν μια μεγάλη πινακίδα, η οποία έγραφε, "Every Knee Shall Bow To Yashua Messiah" ("Όλοι πρέπει να γονατίζουν μπροστά Ιησού", φωτογραφία πάνω), ενώ η Vicki απαγόρευσε στην οικογένεια να τρώνε "ακάθαρτο" φαγητό.

Μαζί με την μεγαλύτερη κόρη τους, Sara, όποτε είχαν περίοδο, έμεναν χωριστά από τους άντρες του σπιτιού, σε ένα παρακείμενο μικρό υπόστεγο.
 
Κρυμμένοι στο Ruby Ridge, οι Weaver έμεναν μακριά από τα βλέμματα των περιέργων. Στα τέλη όμως της δεκαετίας του 1980, ο Randy τράβηξε την προσοχή της κυβέρνησης.

Το πρόβλημα του Randy Weaver με το νόμο
 

Είπαν λανθασμένη ημερομηνία δίκης στον Weaver και ότι μπορεί να έχανε το σπίτι του αν έχανε την δίκη

Ο Randy και η Vicki έβλεπαν τους εαυτούς τους ως λευκούς "αποσχιστικούς". Εξαιτίας αυτού, ο Randy παρακολούθησε το ετήσιο συνέδριο των Αρίων Εθνών στο Αϊντάχο αρκετές φορές, όπου, το 1986, γνώρισε έναν πληροφοριοδότη του ATF, τον Kenneth Fadeley.

Εκείνη την εποχή, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έψαχνε τρόπους για να διεισδύσει σε ομάδες που υποστήριζαν την λευκή υπεροχή. Έτσι, όταν το 1989, ο Weaver είπε στον Fadeley ότι γνώριζε τον επικεφαλής μιας αποσχιστικής ομάδας των Άριων Εθνών με έδρα τη Μοντάνα, τράβηξε την προσοχή του. Ακόμη, ο Weaver του είπε ότι ήταν στριμωγμένος οικονομικά και -πιστεύοντας ότι ο Fadeley ήταν έμπορος όπλων- πρόσφερε τη βοήθειά του.

Ελπίζοντας να πιέσει τον Weaver να γίνει πληροφοριοδότης, ο Fadeley του ζήτησε να του προμηθεύσει δύο κοντόκανα κυνηγετικά όπλα, τα οποία όντως ο Weaver του πούλησε έναντι 300 δολαρίων. Μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 1990, ένας πράκτορας του ATF ήρθε αντιμέτωπος με τον Weaver και άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να αποφύγει τη δίωξη αν βοηθούσε σε μια έρευνα.

Όμως, ο Weaver αρνήθηκε να γίνει "καρφί".

Τον Ιανουάριο του 1991 του απαγγέλθηκαν κατηγορίες και του είπαν να πάει στο δικαστήριο για τη δίκη του. Λόγω όμως ενός λάθους ενός δικαστικού λειτουργού, ο Weaver ενημερώθηκε ότι η ημερομηνία της δίκης θα ήταν τον Μάρτιο. Στην πραγματικότητα, η δίκη έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο. Αν και είναι πιθανό να μην εμφανιζόταν ποτέ στη δίκη, και μόνο το γεγονός ότι δεν παρέστη, οδήγησε σε έκδοση εντάλματος σύλληψής του.

Το περιστατικό στο Ruby Ridge
 

Η Sara Weaver σε μια κούνια έξω από την καλύβα στο Ruby Ridge. Την εποχή της πολιορκίας ήταν 16 χρονών

Για περισσότερο από ένα χρόνο, οι ομοσπονδιακοί πράκτορες προβληματίζονταν στο να βρουν τον καλύτερο τρόπο σύλληψης του Randy Weaver. Η κατάσταση περιπλεκόταν από την παρουσία παιδιών στο Ruby Ridge, τα 14 όπλα που είχε η οικογένεια και τη βεβαιότητα των πρακτόρων ότι ο Randy και η Vicki θα αντιστέκονταν βίαια.

Αφότου το ATF ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τον σύζυγό της τον Ιούνιο του 1990, η Vicki είχε γράψει μια σειρά από εμπρηστικές επιστολές. Σε μια από αυτές έγραφε, "Δεν μπορούμε να κάνουμε συμφωνίες με τον εχθρό". Σε μια άλλη, προειδοποιούσε, "Ζήσουμε ή πεθάνουμε, δε θα υποκύψουμε στις κακές εντολές σου". Επιπλέον, όλη η οικογένεια είχε υπογράψει μια επιστολή που έλεγε ότι δε θα εγκαταλείψουν ποτέ το "βουνό" τους.

Έτσι, το ATF παρακολουθούσε και περίμενε. Μέχρι τον Αύγουστο του 1992, οι πράκτορες είχαν πραγματοποιήσει περίπου 20 αποστολές επιτήρησης της οικογένειας (η οποία, τον Οκτώβριο του 1991, μεγάλωσε και άλλο με τη γέννηση του μωρού Elisheba). Εν τω μεταξύ, ακόμη και τα παιδιά των Weaver μπορούσαν να αισθανθούν ότι κάτι είχε αλλάξει. Είχαν μείνει στο Ruby Ridge για 18 μήνες, έβλεπαν συνεχώς ελικόπτερα από πάνω και ενώ, υπάρχουν αναφορές ότι, μια μέρα, ο Harris και η Sammy έπεσαν πάνω σε μια κάμερα στο δάσος.

Στα τέλη Αυγούστου, οι ομοσπονδιακοί αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μια τελική αποστολή αναγνώρισης στο Ruby Ridge πριν τελικά συλλάβουν τον Randy.
 

Ο μάρσαλ William Degan που σκοτώθηκε την πρώτη ημέρα στο Ruby Ridge

Το πρωί της 21ης ​​Αυγούστου, οι μάρσαλ William F. Degan, Larry Cooper και Arthur Roderick ξεκίνησαν για το Ruby Ridge. Γύρω στις 10:15 το πρωί, πλησίασαν τόσο κοντά στην καλύβα που τράβηξαν την προσοχή των σκύλων της οικογένειας, οι οποίοι άρχισαν να γαβγίζουν.

Δύο από τα σκυλιά ήταν αλυσοδεμένα και έτσι δεν μπορούσαν να τους κυνηγήσουν. Το τρίτο όμως, ο Striker, τους κυνήγησε. Τον ακολούθησαν στο δάσος ο 14χρονος Sammy, ο Harris και ο Randy.

Αργότερα, ο Randy υποστήριξε ότι ήλπιζε ότι ο σκύλος μυρίστηκε ελάφια, καθώς οι προμήθειές τους είχαν εξαντληθεί. Όμως, σε ένα σημείο στο δάσος -που ονομάζεται "Y"-, ο Randy έπεσε πάνω στους τρεις μάρσαλ. Ένας από αυτούς φέρεται να φώναξε, "Ακίνητος, Randy". Ο Randy τον έβρισε και φώναξε στον Sammy να πάει σπίτι. Όμως ο γιος του του απάντησε, "Έρχομαι, μπαμπά".
 

Το πρώτο θύμα στο Ruby Ridge, ο Striker

Αργότερα, η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι ήταν ο Harris που πυροβόλησε πρώτος, σκοτώνοντας τον Degan. Οι ένορκοι όμως στη δίκη του Harris και του Weaver κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ήταν ο μάρσαλ Roderick που πυροβόλησε πρώτος, ο οποίος σκότωσε τον Striker. Τότε λέγεται ότι ο Sammy φώναξε, "Πυροβολήσατε τον Striker, σκυλιά!".

Στο χάος που ακολούθησε, τόσο ο Sammy Weaver όσο και ο Kevin Harris άνοιξαν πυρ εναντίον των πρακτόρων. Η συμπλοκή οδήγησε στον θάνατο του Sammy και του μάρσαλ Degan. Το περιστατικό στο Ruby Ridge είχε ξεκινήσει.

Το τέλος του περιβόητου περιστατικού
 

Κατά τη διάρκεια του περιστατικού, συγκεντρώθηκαν διαδηλωτές για να υποστηρίξουν τους Weaver

Την επομένη του θανάτου του Sammy και του Degan, ξεκίνησε σοβαρά η πολιορκία στο Ruby Ridge. Πιστεύοντας ότι επρόκειτο να εμπλακούν με μια ισχυρή αντικυβερνητική ομάδα, το FBI έστειλε μια ομάδα διάσωσης ομήρων με δεκάδες ελεύθερους σκοπευτές και κομάντο. Η κοιλάδα κοντά στο Ruby Ridge άρχισε να μοιάζει με στρατιωτικό καταυλισμό. Εκατοντάδες ομοσπονδιακοί και αστυνομικοί της πολιτείας είχαν στήσει παντού σκηνές, ενώ υπήρχαν παντού ελικόπτερα και θωρακισμένα οχήματα.

Εν τω μεταξύ, μια ομάδα αντικυβερνητικών διαδηλωτών συγκεντρώθηκε κοντά στη βάση του Ruby Ridge για να διαμαρτυρηθεί για την παρουσία των αρχών.

Η οικογένεια Weaver δεν γνώριζε για την όλο και επικίνδυνα αυξανόμενη κατάσταση. Είχαν περισυλλέξει τον Sammy από το δάσος και θρηνούσαν τον χαμό του. Στη συνέχεια, καθώς οι ελεύθεροι σκοπευτές του FBI πήραν τη θέση τους στο βουνό με εντολή να πυροβολήσουν όποιον ένοπλο ενήλικα έβλεπαν, ο Randy Weaver βγήκε από την καλύβα θέλοντας να δει τον Sammy, τον οποίο είχαν βάλει σε ένα παρακείμενο υπόστεγο. Καθώς τον πλησίαζαν ο Harris και η Sara, ακούστηκε ένας πυροβολισμός από το δάσος. Ο Randy έπεσε και κουλουριάστηκε, είχε πυροβοληθεί και είχε τραυματιστεί.

Καθώς οι τρεις τους έτρεχαν πίσω προς την καλύβα, εμφανίστηκε στην πόρτα η Vicky με το 10 μηνών μωρό τους αγκαλιά. Μόλις συνειδητοποίησε τι είχε συμβεί, άρχισε να ουρλιάζει για να επιστρέψουν στο σπίτι. Καθώς οι άλλοι τρεις επέστρεφαν βιαστικά στο σπίτι, ακούστηκε ένας ακόμη πυροβολισμός. Αυτήν την φορά, ήταν η Vicky που χτυπήθηκε.

Η Vicky ήταν νεκρή, ενώ πλέον είχε τραυματιστεί και ο Harris. Επί εννιά ημέρες -όσο κράτησε δηλαδή το περιστατικό- όλη η χώρα παρακολουθούσε το τι συνέβαινε στο Ruby Ridge και, τελικά, οι Harris και ο Weaver παραδόθηκαν.

Η κληρονομιά του περιστατικού
 

Πλάνο από την κυβερνητική παρακολούθηση όπου φαίνεται η Vicky λίγο πριν τον θάνατό της

Στον απόηχο του περιστατικού, οι Randy Weaver και Kevin Harris δικάστηκαν για το θάνατο του μάρσαλ Degan και τελικά, αθωώθηκαν. Όταν δε η οικογένεια υπέβαλε αξιώσεις αποζημίωσης, η κυβέρνηση συμφώνησε να πληρώσει 3,1 εκατομμύρια δολάρια.

Το περιστατικό στο Ruby Ridge επισκιάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την πιο αιματηρή πολιορκία του Waco, κατά την οποία ομοσπονδιακοί εισέβαλαν σε ένα θρησκευτικό συγκρότημα που ανήκε στους Branch Davidians στο Waco του Τέξας, σκοτώνοντας 76 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων, τα 25 ήταν παιδιά. Και τα δύο περιστατικά χρησιμοποιήθηκαν από τον εγχώριο τρομοκράτη Timothy McVeigh ως δικαιολογία για τη βομβιστική επίθεση σε ομοσπονδιακό κτίριο στην Οκλαχόμα Σίτι στις 19 Απριλίου 1995.

Έκτοτε, τόσο το περιστατικό στο Ruby Ridge, όσο και η πολιορκία του Waco, έχουν αναφερθεί ότι πυροδότησαν την αύξηση των αντικυβερνητικών εξτρεμιστών σε όλες τις Η.Π.Α.

Παρ' όλα αυτά, κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν παραδεχθεί ότι διέπραξαν αδικήματα στο Ruby Ridge. Ένας αξιωματούχος του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναγνώρισε ότι ο Weaver "δεν ενοχλούσε κανέναν" και ο τότε διευθυντής του FBI Louis J. Freeh παραδέχτηκε στην κατάθεσή του στο Κογκρέσο ότι το Ruby Ridge ήταν "μια σειρά από τρομερά ελαττωματικές επιχειρήσεις επιβολής του νόμου με τραγικές συνέπειες".

Για τον Randy Weaver όμως, που έχασε τον γιο του και τη σύζυγό του, δεν ήταν τόσο απλά τα πράγματα. "Δεν έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ", είπε κάποτε δακρυσμένος.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου