Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Η πολιορκία του Waco: Ο Ντέιβιντ Κόρες υποσχέθηκε στους ακόλουθούς του τον παράδεισο...


... και τους έστειλε κατευθείαν στην κόλαση.



Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Waco, ο Ντέιβιντ Κόρες και οι Branch Davidians πέρασαν 51 αγωνιώδεις ημέρες που κατέληξαν σε μια τραγική φωτιά.

Ο Κόρες πίστευε ότι ήταν ο τελευταίος προφήτης του θρησκευτικού κινήματος Branch Davidians και είχε σταλεί ώστε να οδηγήσει τον λαό του στο μονοπάτι της ηθικής. Πίστευε ότι αυτός θα έφερνε το λόγο του Θεού στους οπαδούς του -και θα το έκανε με όλα τα μέσα, ακόμα κι αν αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να οδηγήσει τον λαό του στην πολιορκία του Waco.

Το πίστευε μέχρι την ημέρα που πέθανε -από το δικό του χέρι-, καθώς το βασίλειό του κατέρρεε γύρω του.

Ο Κόρες και οι Branch Davidians

Η πύλη στο συγκρότημα των Branch Davidians στο Mount Carmel

Ο γεννημένος Vernon Wayne Howell στις 17 Αυγούστου του 1959 στο Χιούστον του Τέξας, είχε μια δύσκολη ζωή πριν ακολουθήσει το εκκλησίασμα.

Η μητέρα του ήταν μόλις 14 χρονών όταν τον γέννησε και ο πατέρας του εξαφανίστηκε πριν καν γεννηθεί. Ο νέος φίλος της μητέρας του ήταν επιρρεπής σε εκρήξεις βίας και είχε πρόβλημα με το αλκοόλ, κάτι που σήμαινε ότι ο Ντέιβιντ πέρασε πολύ καιρό με τη γιαγιά του, που τον έστειλε σε ειδικό σχολείο λόγω της δυσλεξίας του.

Μοναχικός και μίζερος, εγκατέλειψε το γυμνάσιο στην ηλικία των 17 και εντάχθηκε στην εκκλησία της μητέρας του, την Εκκλησία Αντβεντιστών της Εβδόμης Ημέρας. Εκεί, ερωτεύτηκε την κόρη του πάστορα και χρησιμοποίησε έναν στίχο της Βίβλου για να πείσει τον πατέρα της ότι ο Θεός ήθελε το κορίτσι να είναι η σύντροφός του. Ο πάστορας τον απέβαλε από το εκκλησίασμα.

Συνέχισε να ψάχνει κάποιο είδος πνευματικής σχέσης, οπότε στην ηλικία των 21 μετακόμισε στο Waco του Τέξας και έγινε μέλος των Branch Davidians.

Ένας απελπισμένος αγώνας για δύναμη στο Mount Carmel

Το Mount Carmel

Η Θρησκευτική οργάνωση Branch Davidians ιδρύθηκε από τον Μπέντζαμιν Ροντέν (Benjamin Lloyd Roden) και λατρευόταν σε ένα εκκλησιαστικό συγκρότημα γνωστό ως Mount Carmel (το Όρος Κάρμηλος είναι οροσειρά στο Ισραήλ, που εκτείνεται δυτικά από τη θάλασσα της Γαλιλαίας μέχρι τη Μεσόγειο θάλασσα και αναφέρεται στο βιβλίο του Σολομώντα Άσμα Ασμάτων, ενώ σχετίζεται και με τον Προφήτη Ηλία και τον Προφήτη Ελισαίο).

Όταν το 1978 πέθανε ο Ροντέν, η σύζυγός του, Λόις (Φρανσουά Ωγκύστ Ρενέ Ροντέν/ François-Auguste-René Rodin), ανέλαβε την ηγεσία της εκκλησίας και έγινε προφήτης της ομάδας. Αν και η Λόις ήταν 65 χρονών κατά την άφιξη του Κορές, πολλοί ακόλουθοι πίστευαν ότι η χήρα είχε σεξουαλική σχέση μαζί του, κάτι που του έδωσε τη δυνατότητα να ανέλθει πολύ γρήγορα στις τάξεις της εκκλησίας. Αν οι φήμες ήταν αλήθεια ή όχι, δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι ο Κορές ήταν σε ανοδική πορεία. Σύντομα, η Λόις επέτρεψε στον Κορές να κηρύττει τα μηνύματά του. Αυτό προκάλεσε απορία σε πολλούς, και όχι μόνο επειδή μερικά μέλη της εκκλησίας αντιμετώπιζαν προβλήματα με τις ιδέες του.

Το πρόβλημα ήταν ο γιος της Λόις, ο Τζορτζ Ροντέν. Θεωρούσε τον εαυτό του ως το νόμιμο κληρονόμο του Mount Carmel και της εκκλησίας και είχε την πρόθεση να αναλάβει μετά το θάνατο των γονιών του. Όμως, με το κήρυγμα του Κορές, υπήρξε ξαφνικά ένας νέος υποψήφιος για την κορυφαία θέση της εκκλησίας. Οι σχέσεις των δύο αντρών χειροτέρεψαν. Ο Κορές ισχυρίστηκε ότι ο Θεός ήθελε να αποκτήσει παιδί με την Λόις, μια ιδέα που εξόργισε τον Τζορτζ. Σύντομα, ο αγώνας για την εξουσία άρχισε να φθείρει την εκκλησία και οι ακόλουθοι αναγκάστηκαν να διαλέξουν πλευρό.

Όταν ο Ροντέν ανέλαβε, ανάγκασε τον Κορές και τους οπαδούς του να φύγουν από το Mount Carmel υπό την απειλή όπλου.

Ο εξόριστος Vernon Howell γίνεται ο Ντέιβιντ Κορές

Το κοινόβιο των Branch Davidians έξω από το Waco, πριν από την επίθεση, το 1993

Μη μπορώντας να επιστρέψει στο συγκρότημα, ο Κορές πήγε τους οπαδούς του στην πόλη Palestine (Παλαιστίνη) του Τέξας, όπου άρχισε να διδάσκει το δικό του μήνυμα και να στρατολογεί νέους οπαδούς. Και τα κατάφερε μια χαρά. Προσελκύει πιστούς όχι μόνο από τις Η.Π.Α., αλλά και από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, ακόμη και από το Ισραήλ.

Γινόταν όλο και πιο εμφατικός, κηρύσσοντας ένα παράξενο και δραματικό ευαγγέλιο. Σε μια επίσκεψή του στο Ισραήλ, είχε ένα όραμα που τον έπεισε ότι ήταν η σύγχρονη ενσάρκωση του προφήτη Κύρου. Αλλά αυτό δεν ήταν η πιο ασυνήθιστη πεποίθησή του. Εξόριστος από τους Branch Davidians, οδηγήθηκε όλο και πιο πολύ σε αυταπάτες και άρχισε να ισχυρίζεται ότι ο Θεός του είχε παραχωρήσει περίεργες δυνάμεις. Η μοίρα του, ήταν σίγουρος, θα ήταν μαρτυρική.

Είχε πειστεί, μέσω συνομιλιών με τον Θεό, ότι το Mount Carmel ήταν ο χώρος του βασιλείου του Δαβίδ και ότι πρέπει να επιστρέψει. Έτσι, άλλαξε το όνομά του από Vernon Howell σε Ντέιβιντ Κορές (David Koresh) -David από τον βασιλιά Δαβίδ και Koresh από το το βιβλικό όνομα του Κύρου του Μεγάλου- και άρχισε να σχεδιάζει την επιστροφή του.

Ο Κορές επιστρέφει στο Mount Carmel και ο Ροντέν προσπαθεί να αναστήσει τους νεκρούς

Ο Κορές με μέλη των Branch Davidians. Στα δεξιά, μια από τις συζύγους και τα παιδιά του

Συμπτωματικά, την εποχή που ο Κορές σχεδίαζε την επανεμφάνισή του στο Mount Carmel, οι Branch Davidians έχαναν την πίστη στον Τζορτζ Ροντέν.

Μετά από την φυγή του αντιπάλου του και το θάνατο της μητέρας του, ο Ροντέν είχε επανασχεδιάσει το Mount Carmel όπως το ήθελε εκείνος, ξαναβαφτίζοντάς το σε "Rodenville" και ενεργώντας γενικά τυραννικά. Μέχρι τη στιγμή που επέστρεψε ο Κορές, οι οπαδοί του Ροντέν ήταν έτοιμοι να επαναστατήσουν.

Ο Ροντέν, πανικοβλημένος από την επανεμφάνιση του εχθρού του, προχώρησε σε δραστικά μέτρα για να εξασφαλίσει την πίστη του εκκλησιάσματός του. Επίσης, προκάλεσε τον Κορές σε έναν απίστευτο διαγωνισμό: όποιος μπορούσε να αναστήσει τους νεκρούς, θα ήταν ο πνευματικός ηγέτης των Branch Davidians.

Όμως, ο Κορές είχε άλλα σχέδια. Όταν ο Ροντέν ξέθαψε και προσευχόταν πάνω από το πτώμα μιας γυναίκας που ήταν θαμμένη για 20 χρόνια, ο Κορές μιλούσε με τις αρχές του Waco, καθώς πίστευε ότι θα ενδιαφέρονταν να μάθουν για την παράνομη εκταφή του Ροντέν. Οι αρχές πράγματι ενδιαφέρθηκαν, αλλά δεν είχαν σκοπό να εισβάλουν σε μια οπλισμένη κοινότητα χωρίς αποδείξεις. Αργότερα, ο Κορές ισχυρίστηκε ότι αυτό που συνέβη στη συνέχεια ήταν απλά το αποτέλεσμα της έντιμης προσπάθειάς του να φτιάξει φωτογραφικά στοιχεία για την αστυνομία. Όμως, περιέργως, δεν μπήκε στον κόπο να κουβαλάει μια φωτογραφική μηχανή όταν επέστρεψε στο Mount Carmel.

Είχε όμως μαζί του καμουφλάζ, έναν χάρτη εισβολής και πολλά όπλα. Συναντήθηκε με έναν παρόμοια οπλισμένο Ροντέν και ξέσπασε μάχη. Έπεσαν πυροβολισμοί και ο Ροντέν τραυματίστηκε -όχι θανάσιμα. Η αψιμαχία θα περνούσε στην ιστορία ως ένα προειδοποιητικό σημάδι και ένας πρόδρομος της πολιορκίας του Waco.

Όταν ο Κορές και οι οπαδοί του τέθηκαν σε δίκη για την επίθεση, δεν ήταν η πρώτη φορά που το δικαστήριο έβλεπε τους Branch Davidians. Ο Ροντέν είχε προσπαθήσει να διαμαρτυρηθεί αρκετά χρόνια νωρίτερα, όταν ισχυρίστηκε σε μια δίκη ότι Κορές είχε βιάσει και είχε κάνει πλύση εγκεφάλου στη μητέρα του.

Αν και ο Κορές και οι οπαδοί του τελικά αθωώθηκαν στη δίκη, η αντιπαλότητα δεν έχασε την έντασή της.

Η διαμάχη έλαβε τέλος τον επόμενο χρόνο, όταν ο Ροντέν κατηγορήθηκε για δολοφονία όταν σκότωσε με ένα τσεκούρι τον συγκάτοικο του Wayman Adair. Πίστευε ότι ο νεκρός ήταν μισθωμένος δολοφόνος από τον Κορές. Ο Ροντέν δεν κρίθηκε ένοχος και αυτό γιατί οι ένορκοι τον έκριναν παράφρονα και τον έστειλαν σε ψυχιατρικό νοσοκομείο.

Με το δρόμο προς την ηγεσία τελικά καθαρό, ο Κορές διεκδίκησε το Mount Carmel.

Ο Κορές ηγείται των Branch Davidians

Πάκτορες του ATF ενώ έχουν αποκλείσει δρόμους που οδηγούν στο κοινόβιο

Τελικά, όντας στην κατάλληλη θέση του προφητικού βασιλείου του, ο Κορές άρχισε να θεσπίζει νέους κανόνες για τους οπαδούς του και εγκατέλειψε τους παλιούς -ειδικά όσους είχαν να κάνουν με το νόμο.

Ενθάρρυνε τους γάμους μεταξύ ανδρών και πολλών γυναικών, καθώς και γάμους με ανήλικα κορίτσια, και είχε σεξουαλικές σχέσεις, όχι μόνο με τη σύζυγό του, αλλά και με την 13χρονη αδερφή της συζύγου του. Όταν έκαναν την εμφάνισή τους αναφορές για κακοποίηση παιδιών στις εφημερίδες, έγινε έρευνα στο Mount Carmel. Ο Κορές κάλυψε την κακοποίηση αναθέτοντας ψεύτικους συζύγους σε όλες τις γυναίκες και λέγοντας στα παιδιά να μην αναφέρουν τι συνέβαινε μέσα στους τοίχους του συγκροτήματος.

Επί τρία χρόνια, ο Ντέιβιντ Κορές διοικούσε το βασίλειό του, διδάσκοντας τα αμφιλεγόμενα μηνύματά του και ενθαρρύνοντας τις ανησυχητικές πρακτικές του. Για τον έξω κόσμο, το Mount Carmel παρέμενε ένα φρούριο γεμάτο μυστήρια.

Τότε, στις 28 Φεβρουαρίου του 1993, το Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives (ATF, Γραφείο για το Αλκοόλ, τον Καπνό και τα Όπλα) εισέβαλε στο συγκρότημα.

Την προηγούμενη μέρα, οι αρχές είχαν την πληροφορία ότι ο Κορές κακοποιούσε παιδιά, ασχολούνταν με την πολυγαμία και αποθήκευε παράνομα όπλα μέσα στα τείχη της ένωσης. Υπήρξαν αναφορές για πυροβολισμούς από αυτόματα όπλα που προήλθαν από το Mount Carmel, καθώς και ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι μέσα στο συγκρότημα υπήρχε ένα εργαστήριο μεθαμφεταμίνης.

Ο γαμπρός του Κορές, ένας ντόπιος υπάλληλος του ταχυδρομείου, τον είχε ενημερώσει για την επιδρομή, όταν ένας δημοσιογράφος του ζήτησε οδηγίες για το Mount Carmel ενώ εκείνος βρισκόταν καθ' οδόν. Ο Κορές μπόρεσε να προετοιμαστεί. Ζήτησε από τους άνδρες να οπλιστούν και από τις γυναίκες και τα παιδιά να βρουν καταφύγιο.

Αν και υπήρχε μια πιθανότητα ειρηνικής διαπραγμάτευσης, χωρίς αιματοχυσία, λίγοι περίμεναν ένα ήσυχο τέλος -ειδικά, δεδομένης της βίαιης ιστορίας της ένωσης. Όπως κάνει ο στρατός, όλοι οι πράκτορες του ATF έγραψαν τον τύπο του αίματος τους στα χέρια τους, ώστε να διευκολυνθεί η μετάγγιση αίματος σε περίπτωση που κάποια πληγή απειλούσε τη ζωή τους.

Μέχρι και σήμερα, υπάρχει μια ασυμφωνία σχετικά με το πως ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί. Οι πράκτορες του ATF υποστηρίζουν ότι απλά πυροβόλησαν ως απάντηση σε πυροβολισμούς που προήλθαν από το εσωτερικό της ένωσης. Οι επιζώντες της Branch Davidians υποστηρίζουν ότι οι πρώτες βολές προήλθαν από τους πράκτορες του ATF. Μερικοί έχουν προτείνει ότι η πρώτη βολή ήταν τυχαία και προήλθε από έναν πράκτορα του ΑΤF, κάτι που προκάλεσε τον πυροβολισμό από έναν άλλο πράκτορα του ΑΤF.

Ό,τι και να συνέβη, ο πυροβολισμός πυροδότησε την πολιορκία του Waco. Που θα τελείωνε μετά από 51 ημέρες σε πλήρη καταστροφή.

Η πολιορκία

Ένα τεθωρακισμένο καταστρέφει τη στέγη του γυμναστηρίου, 19 Απριλίου 1993

Όταν απέτυχε το ATF -τέσσερις πράκτορές του και πέντε οπαδοί έπεσαν νεκροί- κάλεσαν το FBI.

Ο Κορές και μερικοί άλλοι οπαδοί είχαν δώσει τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε διάφορα τοπικά Μ.Μ.Ε. καθώς το ATF προχωρούσε.Μόλις όμως έφτασε το FBI, κόπηκαν όλες οι επικοινωνίες με το Mount Carmel. Ο μόνος τρόπος να έχει κάποιος από την ένωση επικοινωνία με τον έξω κόσμο ήταν μέσω μιας ομάδας 25 διαπραγματευτών του FBI.

Σε γενικές γραμμές, οι διαπραγματευτές κατάφεραν να καταλήξουν σε μια συμφωνία με τον Κορές. Δήλωσαν ότι θα μπορούσε να μεταδώσει ένα μήνυμα στο εθνικό ραδιόφωνο, αρκεί να άφηνε ελεύθερους τους Branch Davidians. Το FBI θεωρούσε τα μέλη της ένωσης ομήρους, παγιδευμένους κάτω από τα ξόρκια του Κορές, οι οποίοι δεν ήταν πρόθυμοι να συμμετάσχουν στην πολιορκία του Waco. Όμως, μόλις ο Κορές έκανε την εκπομπή του, αρνήθηκε να απελευθερώσει τους οπαδούς του.

Ο Κορές έδωσε αποσπάσματα από βίντεο, που γυρίστηκαν μέσα στο Mount Carmel, για να πείσει το FBI ότι οι Branch Davidians ήταν ευτυχισμένοι και υγιείς. Στη συνέχεια, έστειλε βίντεο στο FBI ως απόδειξη ότι τα μέλη της εκκλησίας του δεν ήταν όμηροι, αλλά ήταν κόσμος που διέμενε οικειοθελώς. Εμφανίστηκε ο ίδιος στα βίντεο, παρουσιάζοντας τα -φαινομενικά- χαρούμενα παιδιά του και τις "συζύγους" του στους διαπραγματευτές. Παρά τα βίντεο, το FBI έγινε όλο και πιο επιφυλακτικό και επιθετικό, πιστεύοντας ότι ο μόνος τρόπος για να βγουν όλοι έξω με ασφάλεια ήταν δια της βίας.

Ακόμη και οι διαπραγματευτές κλονίστηκαν. Οι τακτικές τους δε λειτουργούσαν. Οι ηγέτες του FBI φοβούνταν ότι όσο συνεχιζόταν η κατάσταση και όσα περισσότερα μάθαινε το κοινό για την ένωση, τόσο πιο συμπονετικοί πολίτες θα εμφανίζονταν για τον Κορές και τους Branch Davidians.

Οι επικεφαλής του FBI ανησυχούσαν για το πόσο επίδραση είχε ο Κορές στο ποίμνιό του. Επανέλαβαν επανειλημμένα την ανησυχία τους για τις ομοιότητες μεταξύ των Branch Davidians και των ανδρών και των γυναικών που είχαν πεθάνει στο Τζόουνσταουν [Jonestown, γνωστό και ως Αγροτικό Πρόγραμμα του Ναού του Λαού (Peoples Temple Agricultural Project), αγροτική εγκατάσταση που δημιουργήθηκε στη βόρεια Γουιάνα, από τη θρησκευτική σέχτα Ναός του Λαού με επικεφαλής τον Τζιμ Τζόουνς. Στις 18 Νοεμβρίου του 1978, 909 άνθρωποι πέθαναν στον Τζόουνσταουν, οι 907 από τους οποίους με την λήψη κυανίδιου]. Όμως, ο Κορές αρνούνταν οποιοδήποτε σχέδιο μαζικής αυτοκτονίας.

Ο ζοφερός επίλογος της πολιορκίας του Waco και η καταστροφή του Mount Carmel

Το Mount Carmel στις φλόγες κατά τη διάρκεια της πολιορκίας

Με το πέρασμα των ημερών, τουλάχιστον 21 παιδιά απελευθερώθηκαν από το Mount Carmel και τα ανέλαβε το FBI. Μέσα από συνεντεύξεις που διεξήγαγαν το FBI και οι Texas Rangers, οι αρχές συνειδητοποίησαν ότι τα παιδιά κακοποιούνταν για χρόνια, όχι μόνο τόσο πρόσφατα όσο και οι πρώτες αναφορές.

Εκνευρισμένος από την αποκάλυψη, ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ, Janet Reno, ενέκρινε το αίτημα του FBI να προβεί σε επίθεση.

Στις 19 Απριλίου του 1993, 51 ημέρες ημέρες απ' όταν το ATF μπήκε στο Mount Carmel, το FBI επιτέθηκε. Χρησιμοποίησαν στρατιωτικά οχήματα για να ανοίξουν τρύπες στα τείχη των κτηρίων, μέσω των οποίων έριξαν δακρυγόνα. Όταν οι πολιορκημένοι άρχισαν να πυροβολούν τους πράκτορες, το FBI απάντησε με χειροβομβίδες και περισσότερα δακρυγόνα. Λίγες ώρες μετά τα δακρυγόνα, ξέσπασαν τρεις πυρκαγιές σε διάφορα σημεία του συγκροτήματος και συνέβη μια έκρηξη.

Η πυρκαγιά έγινε πηγή διαμάχης: μια έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης του 2000 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ίδιοι οι Branch Davidians έβαλαν τις φωτιές, ενώ ορισμένοι επιζώντες ισχυρίστηκαν ότι οι φωτιές ξεκίνησαν τυχαία, ως αποτέλεσμα της επίθεσης του FBI.

Παρά τις πυρκαγιές και τα δακρυγόνα, μόνο 35 Branch Davidians έφυγαν από το συγκρότημα με δική τους βούληση. 76 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 5 παιδιών, πέθαναν μέσα στους τοίχους από εισπνοή καπνού, εγκαύματα, την κατάρρευση του κτηρίου ή από πυροβολισμούς.

Στο τέλος της πολιορκίας, το FBI αποκάλυψε ότι ο Κορές είχε βρεθεί νεκρός. Προφανώς, είχε αυτοκτονήσει.

16 Αυγούστου 2017: ότι απομένει σήμερα μετά την πολιορκία από το κοινόβιο

Αν και οι επιθέσεις του FBI ήταν καλά τεκμηριωμένες, πολλά παραμένουν άγνωστα για το τι συνέβη στο Mount Carmel κατά τη διάρκεια της πολιορκίας. Οι πυρκαγιές, ειδικότερα, παραμένουν ένα μυστήριο, αλλά το μεγαλύτερο ερώτημα για πολλούς είναι τι είπε ο Κορές στους οπαδούς του.

Γιατί δεν τους άφησε να φύγουν, ακόμα και όταν διακυβεύονταν οι ζωές τους; Πώς από τη διαπραγμάτευση με το FBI πέρασε στο να αρνηθεί να αφήσει τους οπαδούς του από ένα φλεγόμενο κτήριο; Και τέλος, αυτοκτόνησε ο Κορές; Ή μήπως τον σκότωσε κάποιος από τους οπαδούς του γιατί δεν μπορούσε να ανέχεται άλλο την κατάσταση;


Η πολιορκία του Waco και τα ερωτηματικά που τη συνοδεύουν στοιχειώνουν την φαντασία. Η επίθεση στο Mount Carmel αποτέλεσε αντικείμενο ντοκιμαντέρ, όπως το "Waco: Madman or Messiah" του 2008, και την μίνι σειρά της Paramount "Waco" του 2018 με τον Τέιλορ Κιτς (X-Men) στον ρόλο του Ντέιβιντ Κορές.

Όμως, η πολιορκία του Waco άφησε και σκοτεινή κληρονομιά. Οι βομβιστές της Οκλαχόμα Σίτι, Τίμοθι Μακβέι (Timothy McVeigh) και Τέρι Νίκολς (Terry Nichols), εξοργίστηκαν από αυτό που αντιλήφθηκαν ως αδικαιολόγητη κυβερνητική υπερβολή και ανέφεραν την επίθεση στους Branch Davidians ως πηγή έμπνευση πίσω από την βομβιστική επίθεσή τους. Η βομβιστική επίθεση της Οκλαχόμα Σίτι είχε στόχο το Ομοσπονδιακό κτίριο Alfred P. Murrah στο κέντρο της Οκλαχόμα Σίτι στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ και διεξήχθη στις 19 Απριλίου του 1995. Ήταν η πιο καταστροφική τρομοκρατική ενέργεια σε αμερικανικό έδαφος μέχρι τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Η έκρηξη στην Οκλαχόμα Σίτι κόστισε 168 ανθρώπινες ζωές, συμπεριλαμβανομένων 19 παιδιών ηλικίας κάτω των 6 ετών, και τον τραυματισμό πάνω από 680 ατόμων. Η έκρηξη κατέστρεψε μερικώς ή ολοσχερώς 324 κτίρια σε ακτίνα 16 οικοδομικών τετραγώνων, καταστράφηκαν (από το ωστικό κύμα ή από την φωτιά) 86 αυτοκίνητα και θρυμματίστηκαν υαλοπίνακες σε 258 κτίρια της γύρω περιοχής. Η βόμβα εκτιμάται ότι προκάλεσε ζημιές ύψους τουλάχιστον $652 εκατομμυρίων.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου