Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Η "άχρηστη μηχανή" με τη δική της προσωπικότητα


Μια "άχρηστη μηχανή" είναι μια συσκευή που έχει μια κάποια λειτουργία αλλά χωρίς κάποιον άμεσο σκοπό. Συσκευές που δεν έχουν καμία λειτουργία ή δυσλειτουργία δεν θεωρούνται "άχρηστες μηχανές".



Οι πιο γνωστές "άχρηστες μηχανές" είναι αυτές που αντλούν έμπνευση από το σχέδιο του Μάρβιν Μίνκσι (Marvin Minsky), ενός Αμερικανού γνωστικού επιστήμονα που ασχολήθηκε σε μεγάλο βαθμό με την έρευνα της τεχνητής νοημοσύνης (AI), στην οποία η μοναδική λειτουργία της συσκευής είναι να απενεργοποιείται μέσω του δικού της διακόπτη "off" όταν κάποιος την ενεργοποιεί.

Συνήθως περιλαμβάνει τη χρήση ενός πίνακα Arduino προγραμματισμένου με κάποιες βασικές εντολές -όπως για παράδειγμα, αν η μηχανή λειτουργεί, "κλείσε!"). Ο χρήστης του YouTube fritend1 έκανε ένα βήμα παραπέρα, δίνοντας στην "άχρηστη μηχανή" του λίγη προσωπικότητα.

Για την ιστορία, ο Ιταλός καλλιτέχνης Bruno Munari άρχισε να κατασκευάζει "άχρηστες μηχανές" (macchine inutili) στη δεκαετία του 1930.

Η έκδοση της "άχρηστης μηχανής" που έγινε διάσημη -βασικά, ένα κουτί με έναν απλό διακόπτη, ο οποίος, όταν είναι ενεργοποιημένος, εμφανίζεται ένα χέρι ή ένας μοχλός από το εσωτερικό του κουτιού, το οποίο απενεργοποιεί το μηχάνημα πριν εξαφανιστεί μέσα στο κουτί ξανά- φαίνεται να έχει εφευρεθεί από τον καθηγητή του MIT και πρωτοπόρο στην τεχνητή νοημοσύνη, Μάρβιν Μίνκσι, ενώ ήταν πτυχιούχος φοιτητής στο Bell Labs το 1952. Ο Μίνκσι χαρακτήρισε την εφεύρεσή του "το απόλυτο μηχάνημα" (ultimate machine), αλλά δεν έπιασε. Η συσκευή ονομάζεται και "Κουτί, Αφήστε Με Ήσυχο" (Leave Me Alone Box).



με πληροφορίες από: wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου