Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Το αστρονομικό ρολόι της Πάντοβα


Σε ένα από τα παλαιότερα ρολόγια του κόσμου που δουλεύουν ακόμα λείπει -κατά περίεργο τρόπο- το ζωδιακό σύμβολο του Ζυγού.



Το αστρονομικό ρολόι της Πάντοβα, που βρίσκεται στον πύργο του ρολογιού (La Torre dell'Orologio) στην Piazza dei Signori, κατασκευάστηκε το 1344 και είναι ένα από τα παλαιότερα ρολόγια στον κόσμο που λειτουργεί ακόμα. Ο σχεδιαστής του, ο Jacopo de’Dondi, έγινε τόσο διάσημος γι' αυτό το έργο που αργότερα, το οικογενειακό του όνομα, άλλαξε σε "Dondi dell'Orologio", δηλαδή "Dondi του ρολογιού".

Το ρολόι διαθέτει 24ωρο καντράν, οπότε ο δείκτης της ώρας κάνει μόνο μια πλήρη περιστροφή κατά τη διάρκεια της ημέρας -και όχι δύο- κινούμενος με τη μισή συνηθισμένη ταχύτητα και ξεκινώντας από τα δεξιά ("ώρα 0") και όχι από την κορυφή. Επίσης, το ρολόι χτυπά σημαίνει τις ώρες με μια καμπάνα από το 1 έως το 24. Το καντράν δείχνει την ημέρα του μήνα, την τρέχουσα φάση της Σελήνης, την κίνηση των πλανητών και τη θέση του Ήλιου στον ζωδιακό κύκλο.


Μετά από την καταστροφή του πρώτου ρολογιού στα τέλη του 14ου αιώνα, το 1423 κατασκευάστηκε ένα πιστό αντίγραφο, με μία εξαίρεση: Του έλειπε ένα από τα ζώδια, ο ζυγός. Υπάρχουν διάφορες ιστορίες γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό. Όμως, η πιο γνωστή θεωρεία αναφέρει ότι ο κατασκευαστής του παρέλειψε σκόπιμα το σύμβολο -το έμβλημα της δικαιοσύνης- επειδή δεν του δόθηκε το ποσό των χρημάτων που του είχαν υποσχεθεί. Μια άλλη εκδοχή της ιστορίας αναφέρει ότι το σύμβολο έλειπε και από το πρωτότυπο ρολόι και αυτό ως διαμαρτυρία του σχεδιαστή ενάντια στην κυριαρχία της οικογένειας Καρραρέζι (Carraresi), τους άρχοντες της πόλης.

Στην πραγματικότητα, το σύμβολο που λείπει προέρχεται από τη χρήση του προρωμαϊκού ζωδιακού συστήματος, στο οποίο οι αστερισμοί του σκορπιού και του ζυγού συνδέονταν. Τα δύο μισά του ζυγού θεωρούνταν τα νύχια του Σκορπιού. Οι κλίμακες έγιναν αργότερα. Όμως, ακόμα και σήμερα το όνομα των δύο πιο φωτεινών αστέρων του ζυγού είναι τα αραβικά ονόματα για το "βόρειο νύχι" και το "νότιο νύχι". Από και αν είναι, στην πραγματικότητα, κάποιοι λένε ότι το σημάδι του ζυγού βρίσκεται κρυμμένο κάπου στην Piazza dei Signori.


Το εσωτερικό του πύργου του ρολογιού είναι επισκέψιμο τις Παρασκευές και τα Σάββατα.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου