Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Μια εκκλησία σκαλισμένη στα βράχια, γεμάτη από πέτρινα αγάλματα στο Πίτσο της Ιταλίας


Η Chiesetta di Piedigrotta, δηλαδή η εκκλησία της Piedigrotta, βρίσκεται στο μικρό λιμάνι Πίτσο (Pizzo ή Pizzo Calabro) της Καλαβρίας στη νότια Ιταλία, πάνω σε έναν απότομο βράχο με θέα στον κόλπο της Αγίας Ευφημίας (Golfo di Santa Eufemia ή Golfo di Sant'Eufemia, Lametikos Kolpos ή Vibonensis Sinus στα λατινικά) στην Τυρρηνική θάλασσα. Το φως φιλτράρεται στα γλυπτά που καλύπτονται από βρύα. Πρόκειται για μια σχεδόν απόκοσμη ατμόσφαιρα.





Ο θρύλος λέει για ένα πλοίο που έπεσε σε μια μεγάλη καταιγίδα τον 17ο αιώνα. Ο καπετάνιος και το πλήρωμά του έκαναν ό, τι μπορούσαν για να το οδηγήσουν, αλλά χωρίς τύχη. Το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να μαζευτούν κάτω από το κατάστρωμα και να προσεύχονται σε μια εικόνα της Santa Maria di Piedigrotta. Οι ναυτικοί υποσχέθηκαν ότι αν τους έσωζε τη ζωή, θα έχτιζαν μια εκκλησία προς τιμήν Της. Λίγες ώρες αργότερα, το πλοίο βυθίστηκε, αλλά το πλήρωμα έφτασε με ασφάλεια σε μια παραλία κοντά στο Πίτσο.


Δίπλα τους, ήταν μια καμπάνα και η εικόνα της Παναγίας στην οποία είχαν προσευχηθεί, τα οποία ερμήνευσαν ως σημάδι ότι έπρεπε να τηρήσουν την υπόσχεσή τους. Τοποθέτησαν την εικόνα σε μια μικρή σπηλιά που έσκαψαν στην τούφα.


Τον 19ο αιώνα, ο Angelo Barone, ένας ντόπιος καταστηματάρχης, αφιέρωσε τη ζωή του στο σπήλαιο και έχτισε εκεί μια μεγαλύτερη εκκλησία. Σκάλισε πέτρινες φιγούρες που απεικονίζουν τον Χριστό και τους Αγίους στις πέτρες. Εργάστηκε εκεί όλη τη ζωή του, και όταν πέθανε, ανέλαβε ο γιος του. Έκτοτε, τα αγάλματα απέμειναν στο έλεος του χρόνου και των βανδάλων.


Στη δεκαετία του 1960, ο Giorgio Barone, ένας απόγονος του Angelo Barone, επισκέφθηκε την περιοχή. Ήταν τόσο εντυπωσιασμένος από την -κατεστραμμένη- εκκλησία που αποφάσισε να την αποκαταστήσει, προσθέτοντας και νέα γλυπτά, συμπεριλαμβανομένου ενός ανάγλυφου του Πάπα Ιωάννη ΚΓ' μπροστά από τον Τζον Κένεντυ.


από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου