Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Ένα μοντέλο του ηλιακού μας συστήματος στην γερμανική πόλη Γκέτινγκεν


Το Planetenweg Göttingen είναι ένα μοντέλο σε κλίμακα 1:2 δισεκατομμύρια και ξεκινάει από τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.



Δείτε ακόμη:
Το Κορίτσι με τις Χήνες
Το μοντέλο του ηλιακού μας συστήματος σε ένα ψαροχώρι της Σκωτίας
Το μεγαλύτερο μοντέλο του Ηλιακού μας συστήματος βρίσκεται στη Σουηδία

Το Γκέτινγκεν είναι μια μικρή πόλη στην Κάτω Σαξωνία της Γερμανίας, διάσημη για τα πανεπιστήμιά της -κυρίως για το πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν, το οποίο ιδρύθηκε το 1737- και τους επιφανής επιστήμονες που προήλθαν από αυτά. Η πόλη έχει μια μακρά ιστορία με την αστρονομία, η οποία υπήρξε ένα από τα ισχυρά της σημεία που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα, όταν γινόντουσαν παρατηρήσεις από έναν θόλο στο δημαρχείο τες πόλης.

Ο Ήλιος

Σήμερα, η πόλη φιλοξενεί τα Ινστιτούτα Μαξ Πλανκ για Βιοφυσική Χημεία, Πειραματική Ιατρική, Μελέτη Θρησκευτικής και Εθνικής Ποικιλίας, Δυναμικής και Αυτοοργάνωσης και μελέτης του Ηλιακού Συστήματος. Για να συνδεθεί αυτή η έρευνα με την πόλη, ο τοπικός σιδηροδρομικός σταθμός και το κέντρο της πόλης συνδέονται με ένα πλανητικό μονοπάτι με το μοντέλο του ηλιακού μας συστήματος.

Σε πρώτο πλάνο, η μικρή σφαίρα, ο Ερμής και πίσω, στο φόντο, ο Ήλιος

Το σύστημα απεικονίζεται σε χάλκινες στήλες σε κλίμακα 1:2 δισεκατομμύρια, τόσο σε μέγεθος όσο και σε απόσταση. Οκτώ μικροί πλανήτες κατά μήκος της διαδρομής οδηγούν τον παρατηρητή από τον Ήλιο, στο σιδηροδρομικό σταθμό, στον Πλούτωνα στο τέλος του μονοπατιού -το μονοπάτι εγκαταστάθηκε πριν ο Πλούτωνας χάσει την πλανητική του κατάσταση). Το 2006, η Διεθνής Αστρονομική Ένωση αποφάσισε να μη θεωρείται πλανήτης ο Πλούτωνας, αλλά μάλλον πλανήτης νάνος. Τον Ιούνιο του 2008 η ίδια Ένωση εισήγαγε τον όρο Πλουτωνοειδής για να περιγράψει τον Πλούτωνα και όλα τα υπόλοιπα σφαιρικά ουράνια σώματα που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα και είναι πολύ μικρά για να χαρακτηριστούν πλανήτες, αλλά αρκετά μεγάλα ώστε η βαρύτητα να τους έχει δώσει σφαιρικό σχήμα. Μέχρι το 2005 ο Πλούτωνας θεωρούνταν ο πιο μακρινός πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, μέχρι που ανακαλύφθηκε ένας άλλος πλανήτης νάνος πέρα από αυτόν που θεωρήθηκε ότι ήταν πιο μεγάλος από τον Πλούτωνα, η Έριδα.

Ο Ουρανός

Το μονοπάτι είναι εύκολα προσβάσιμο από τον κεντρικό σταθμό, όπου υπάρχει ένας μικρός χάρτης στον Ήλιο.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου