Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Το μοντέλο του ηλιακού μας συστήματος σε ένα ψαροχώρι της Σκωτίας


Οι επισκέπτες σε ένα μικρό ψαροχώρι της Σκωτίας έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν από τον Ήλιο μέχρι τον Πλούτωνα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα.



Δείτε ακόμη:
Το μοντέλο του ηλιακού συστήματός μας στην πολιτεία Μέιν των ΗΠΑ
Το ηλιακό μας σύστημα υπό κλίμακα στην έρημο της Νεβάδα
Μέχρι να διαβάσετε αυτό το θέμα έχετε διανύσει πάνω από 100.000 χιλιόμετρα
Μερικές όμορφες εικόνες του ηλιακού μας συστήματος

Οι χάλκινες πλάκες που έχουν τοποθετηθεί στο ψαροχώρι Anstruther, στη δημοτική περιοχή και ιστορική κομητεία Φάιφ (Fife‎), αποτελούν πραγματικό μοντέλο του ηλιακού μας συστήματος.


Στο ηλιακό μας σύστημα, ο Ήλιος απέχει περίπου 3,6 δισεκατομμύρια μίλια -κατά μέσο όρο- από τον Πλούτωνα. Στο Anstruther, η απόστασή μεταξύ των πλακών που αντιπροσωπεύουν τους πλανήτες είναι περίπου το 1/3 ενός μιλίου. Πρόκειται για κλίμακα 1:10.000.000.000.

Το Anstruther Model Solar System αποτελείται από 11 χάλκινες πλάκες τοποθετημένες σε αποστάσεις πραγματικής κλίμακας που αντιπροσωπεύουν τις αποστάσεις από τον Ήλιο μέχρι τους οκτώ πλανήτες και τους δύο πλανήτες νάνους του ηλιακού μας συστήματος. Πάνω στις πλάκες, που είναι τοποθετημένες σε κτίρια της οδού Shore κυρίως, υπάρχει σύντομη περιγραφή των πλανητών.


Υπό κλίμακα είναι όμως και οι εικόνες των πλανητών, οπότε κάποιοι απ' αυτούς μοιάζουν με... κηλίδες. Περιπλανώμενος κανείς λοιπόν σ' αυτό το μοντέλο, ίσως συνειδητοποιήσει πόσο μικρός είναι ο ίδιος -στο ευρύτερο διάστημα- αλλά και η Γη μας. Αυτήν ήταν άλλωστε η ιδέα της δημιουργίας του μοντέλου.


Το Anstruther Model Solar System, είναι το μοναδικό μοντέλο σε πραγματική κλίμακα του ηλιακού μας συστήματος στη Σκωτία και ήταν πνευματικό παιδί του Norman Patterson. Άνοιξε επισήμως στις 21 Ιουνίου του 2015, την μεγαλύτερη ημέρα του έτους, στο θερινό ηλιοστάσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου