Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Ανδρόμετρο: ένα όργανο του 18ου αιώνα που μετρούσε το πόσο επιτυχημένη ήταν η ζωή κάποιου

Ο σερ Γουίλιαμ Τζόουνς - πηγή

Ήταν έργο του σερ Γουίλιαμ Τζόουνς στον οποίο πιστώνεται η εξέλιξη του τομέα των ινδοευρωπαϊκών σπουδώνΟ Sir William Jones ήταν ένας πολύ γνωστός μελετητής και γλωσσολόγος. Όταν αποφοίτησε από το Όξφορντ, εργάστηκε ως παιδαγωγός του ευγενούς John Spencer. Το 1774, όταν ο Spencer έφτασε στην ηλικία των 16, ο Τζόουνς του παρουσίασε το Andrometer, ένα χρονοδιάγραμμα που έπρεπε να ελέγχει κάθε τόσο για να βεβαιωθεί ότι η ηθική και πνευματική του ανάπτυξη ήταν σε καλό δρόμο.


Ο Τζόουνς του εξήγησε ότι "θα σου επιτρέπει να μετράς την αξία κάθε ατόμου αναζητώντας την ηλικία του στην κλίμακα, και έπειτα, συγκρίνοντας την με την άλλη πλευρά, θα βλέπεις σε ποιο βαθμό έχει φτάσει στις τέχνες, τις επιστήμες και άλλα προσόντα". Ο ίδιος ο Τζόουνς είχε παραδεχτεί ότι ο ίδιος ήταν λίγο πίσω στον "δρόμο του προς τη Δόξα", έχοντας σπαταλήσει πολύ χρόνο στις σπουδές του πάνω στις ξένες γλώσσες.

Αν και το Andrometer είχε ως σκοπό να είναι χιουμοριστικό με την υπερβολικά απλή και ανέφικτα φιλόδοξη διατύπωση του, ο Τζόουνς το θεωρούσε χρήσιμη υπενθύμιση για το τι να πράττει στην πραγματική ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου