Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Gömböc: Το μοναδικό τεχνητό αντικείμενο που βρίσκει μόνο του το σχήμα του


Ίσως και να έχετε δει κάτι φουσκωτές μπάλες -συνήθως είναι σαν κλόουν- οι οποίες, όπως και αν τις πετάξει κανείς, το σχήμα τους δεν αλλάζει ποτέ. Αυτό είναι το gömböc, που δημιουργήθηκε με μαθηματική θεωρία.



Δείτε ακόμη:
Ferrofluid: Ένα υγρό που όταν μαγνητίζεται δημιουργεί όμορφα σχήματα
Γυαλί σκληρότερο κι απ’ το ατσάλι
Το ελαφρύτερο υλικό του κόσμου είναι 99,9% αέρας
Τα 9 πιο θανατηφόρα ορυκτά, που εξόρυξε ποτέ ο άνθρωπος
Η πιο γνωστή φωτογραφία του πιο επικίνδυνου ραδιενεργού υλικού του Τσερνομπίλ ήταν selfie

Το gömböc είναι το μοναδικό τεχνητό σχήμα του κόσμου που διορθώνεται μόνο του. Αυτό σημαίνει ότι, ανεξάρτητα από το πώς θα το τοποθετηθεί σε μια επίπεδη επιφάνεια, θα βρει πάντα τον τρόπο να διατηρήσει το ίδιο σχήμα. Έχει σταθερή πυκνότητα και βάρος.

Ουγγρικό γραμματόσημο αφιερωμένο στο gömböc - πηγή

Πρόκειται για ένα κυρτό, τρισδιάστατο ομοιογενές σώμα το οποίο, όταν στηρίζεται σε μια επίπεδη επιφάνεια, έχει μόνο ένα σταθερό και ένα ασταθές σημείο ισορροπίας. Η ύπαρξή του θεωρήθηκε από τον Ρώσο μαθηματικό Vladimir Arnold το 1995 και αποδείχθηκε το 2006 από τους Ούγγρους επιστήμονες Gábor Domokos και Péter Várkonyi. Το σχήμα gömböc δεν είναι μοναδικό. Έχει αμέτρητες ποικιλίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι πολύ κοντά σε μια σφαίρα και όλες έχουν πολύ αυστηρή ανοχή σχήματος (περίπου 0,1/100 χιλιοστά). Η πιο διάσημη λύση έχει μια ακονισμένη κορυφή.

Το σχήμα αυτού του είδους χελώνας (Geochelone elegans) μοιάζει με το gömböc. Αυτή η χελώνα κυλά εύκολα χωρίς να στηρίζεται στα άκρα της - πηγή

Το σχήμα του βοήθησε να εξηγηθεί η δομή του σώματος ορισμένων χελωνών και η ικανότητά τους να επιστρέφουν σε θέση ισορροπίας αν τοποθετηθούν ανάποδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου