Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Ένα μουσείο αφιερωμένο στους κρυμμένους θησαυρούς του πιο σεβαστού και ταλαντούχου Μογγόλου μοναχού

Άγαλμα του Dulduityn Danzanravjaa

Ήταν κρυμμένοι για πολλά χρόνια στην έρημο Γκόμπι



Δείτε ακόμη:
Το παλαιότερο βουδιστικό μοναστήρι στη Μογγολία
Το μουσείο των γρίφων στην Ουλάν Μπατόρ της Μογγολίας
Το Δέντρο Μητέρα: Ένα πνευματικό κέντρο του Σαμανισμού που είναι βουτηγμένο στο γάλα και την βότκα και καλύπτεται με μπλε κασκόλ

Η ιστορία του μουσείου που είναι αφιερωμένο στον Dulduityn Danzanravjaa, έναν από τους πιο σεβαστούς και ταλαντούχους μοναχούς της Μογγολίας, είναι σχεδόν τόσο δραματική όσο και αυτή του μοναχού. Τα πολύτιμα αντικείμενά του, όπως πολλά kangling (θιβετιανά φλάουλα φτιαγμένα από ανθρώπινο μηρό), ένα damaru (τύμπανο με δυο κεφαλές από δύο ανθρώπινα κρανία) και δύο kapala (κύπελλο φτιαγμένο από ανθρώπινα κρανία) είχαν ταφεί πριν από πολλά χρόνια σε απομακρυσμένες, μυστικές τοποθεσίες στην έρημο Γκόμπι.

Το damaru

Ο Danzanravjaa ήταν γνωστός ως ο "Λάμα της Γκόμπι". Γεννήθηκε το 1803 και αναγνωρίστηκε ως Λάμα στην ηλικία των 12 χρόνων. Πριν απ' αυτό, περιπλανιόταν στην Γκόμπι με τον αοιδό πατέρα του και τραγουδούσε για χρήματα.

Κούκλα που χρησιμοποιούσε ο Danzanravjaa σε σαμανιστηκές τελετές

Μεγαλύτερη φήμη του έδωσαν τα ποιήματά του στα οποία επέκρινε τα κοινωνικά δεινά που έβλεπε γύρω του. Ασκούσε επίσης την μαντεία, ζωγράφιζε και έγραφε για την ιατρική, τη φιλοσοφία και την αστρολογία. Ήταν ενεργός υποστηρικτής της δημόσιας εκπαίδευσης και δημιούργησε ένα δημοτικό σχολείο, μια βιβλιοθήκη και ένα μουσείο στο μοναστήρι όπου κατοικούσε. Επιπλέον, ο Danzanravjaa ήταν ταλαντούχος χορευτής και χορογράφος και ίδρυσε μια θεατρική εταιρεία που διοργάνωνε χορούς, θεατρικά έργα και όπερες για να προωθήσει τα δικαιώματα των γυναικών. Εν ολίγοις, ο Danzanravjaa ήταν ο απόλυτος αναγεννησιακός άνθρωπος και μνημονεύεται για την τεράστια συμβολή του σε όλους αυτούς τους τομείς.

Πίνακας που παρουσιάζει τον Tudev

Ο Danzanravjaa πέθανε το 1856 υπό αδιευκρίνιστες καταστάσεις. Πιστεύεται ότι δηλητηριάστηκε από κάποιον εχθρό του (είχε πολλούς). Με το τέλος της ζωής του, άρχισε η ιστορία του μουσείου με το όνομά του. Ένας από τους έμπιστους μαθητές του, ο Balchinchoijoo συγκέντρωσε όλα του τα υπάρχοντα, τα έβαλε σε κιβώτια και ενήργησε ως επιμελητής των λειψάνων του Danzanravjaa. Αυτός ο ρόλος μεταβιβάστηκε στους κληρονόμους του και ήταν καθήκον ενός απογόνου να τα προστατεύσει κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εποχής -εκείνη την εποχή, υπήρξε εκατοντάδες μοναστηριακά συγκροτήματα στη Μογγολία καταστράφηκαν.

Αστρονομικό όργανο που χρησιμοποιούσε ο Danzanravjaa

Ο απόγονος που είχε πλέον τα λείψανα, ονόματι Tudev, προετοίμασε προσεκτικά κάθε κιβώτιο και έστησε μέχρι και παγίδες για επιπλέον προστασία. Κάθε βράδυ έθαβε ένα κιβώτιο σε κάποια απομακρυσμένη τοποθεσία στην έρημο Γκόμπι και απομνημόνευε την τοποθεσία. Κατάφερε έτσι να θάψει 64 από τα σχεδόν 1.500 κιβώτια πριν ο στρατός καταστρέψει τα υπόλοιπα. Ανέφερε τις τοποθεσίες των θαμμένων θησαυρών μόνο στον κληρονόμο του, τον εγγονό του, Altangerel.

Το κεφάλι ενός δαίμονα

Όταν η Μογγολία απελευθερώθηκε από την κομμουνιστική κυριαρχία το 1990, ήταν πλέον ασφαλές για τον Altangerel να βρει τα κιβώτια και να δει τι είχε απομείνει από τα διάφορα αντικείμενα. Έτσι ξεθάφτηκαν 24 κιβώτια και τα λείψανα τοποθετήθηκαν στο μουσείο της πόλης Σάινσχαντ, το οποίο άνοιξε το επόμενο έτος.

Ένα από τα kapala

Ανάμεσα στα εκθέματα είναι τα κοστούμια που χρησιμοποιούσε ο Danzanravjaa στις θεατρικές παραγωγές του, τα kangling, το damaru και τα kapala, κάποια σαμανιστικά εργαλεία, δείγματα των χειρογράφων του και άλλα σύνεργα που διασώθηκαν από τα πολλά μοναστήρια που ίδρυσε.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου