Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Η πισίνα του Φραγκλίνου Ρούζβελτ στον Λευκό Οίκο βρίσκεται κάτω από την Αίθουσα Τύπου

Η πισίνα το 1962

Οι εικόνες του Εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου ο οποίος στέκεται στο πόντιουμ και δέχεται ερωτήσεις δημοσιογράφων είναι καθημερινές στις τηλεοπτικές οθόνες. Κάτω λοιπόν από το πάτωμα της Αίθουσας Τύπου βρίσκεται μια αχρησιμοποίητη πισίνα μήκους 50 ποδιών, όπου οι πρόεδροι Ρούζβελτ, Χάρυ Τρούμαν και Τζον Κένεντι απολάμβαναν την καθημερινή βουτιά τους.



Η Αίθουσα Τύπου του Λευκού Οίκου

Η πισίνα του Λευκού Οίκου κατασκευάστηκε το 1933, χάρη σε μια εκστρατεία εύρεσης κεφαλαίων της New York Daily News για τη βοήθεια του προέδρου Ρούζβελτ που έπασχα από πολιομυελίτιδα. Ο FDR -από τα αρχικά του- κολυμπούσε τακτικά σε πισίνες για θεραπεία στην πατρίδα του, απολαμβάνοντας την άσκηση που του έδινε το κολύμπι. Η πισίνα κατασκευάστηκε στα παλιά πλυντήρια, στη δυτική αίθουσα, μεταξύ του Λευκού Οίκου και της Δυτικής Πτέρυγας.


Το Μουσείο του Λευκού Οίκου αναφέρει: "Οι τοξωτές οροφές και τα ψηλά παράθυρα περιβάλλουν την ορθογώνια πισίνα. Οι γαλλικές πόρτες ανοίγουν προς τον Κήπο των Ρόδων (σ.σ. του Λευκού Οίκου). Η πισίνα του προέδρου ήταν μια σύγχρονη βιτρίνα τεχνολογίας, με υποβρύχιο φωτισμό, αποστειρωτές και τα τελευταία gadgets. Για αρκετά χρόνια, την χρησιμοποίησε πολλές φορές την ημέρα. Ο Τρούμαν κολυμπούσε συχνά -με τα γυαλιά του".


Όταν ο JFK ανέλαβε καθήκοντα, η πισίνα του Λευκού Οίκου ήταν διακοσμημένη με μια τεράστια τοιχογραφία του Bernard Lamotte, μια σκηνή της Καραϊβικής με ήρεμη θάλασσα και ιστιοφόρα. Μέχρι τη στιγμή που ανέλαβε ο Λύντον Τζόνσον, στους τοίχους υπήρχαν μαγιό όλων των μεγεθών, έτσι ώστε όποιος φιλοξενούμενος ήθελε, μπορούσε να βουτήξει.


Σαράντα χρόνια μετά την κατασκευή της, ο Νίξον -ο οποίος προτιμούσε το μπόουλινγκ από το κολύμπι- αποφάσισε να μετατρέψει την παλιά πισίνα σε αίθουσα ακροάσεων, για να διευκολύνει την αναπτυσσόμενη τεχνολογία και την αυξανόμενη ζήτηση για τηλεοπτικές ειδήσεις. Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε χώρος που να είχε σχεδιαστεί επίσημα για τις ενημερώσεις τύπου, οι συνεντεύξεις γινόντουσαν στους διαδρόμους και τα γραφεία του Λευκού Οίκου.

Η πισίνα το 1948

Ως εκ τούτου, ο Νίξον αποστράγγισε την πισίνα και τοποθέτησε το πάτωμα. Άφησε όμως μια καταπακτή κοντά στο πόντιουμ, ώστε να επιτρέπεται η πρόσβαση σε αυτήν. Η εγκαταλειμμένη πισίνα εξακολουθεί να υπάρχει και έχει αποδειχθεί δημοφιλής στις περιηγήσεις στο κτίριο. Σήμερα, έχει εγκατασταθεί μια μικρή σκάλα στην καταπακτή.

Ο Bernard Lamotte και οι τοιχογραφία του το 1962

Όσοι κατέβουν εκεί κάτω, θα βρουν την παλιά πισίνα γεμάτη με υπολογιστές και άλλο εξοπλισμό επικοινωνίας. Αλλά, παρά το κλείσιμό της, μετά από τόσες δεκαετίες, μυρίζει ακόμα χλώριο.

Για την ιστορία, η Αίθουσα Τύπου του Λευκού Οίκου ονομάζεται επισήμως "James S. Brady Press Briefing Room". Ονομάστηκε έτσι το 2000, προς τιμήν του Τζέιμς Μπρέιντι, του Γραμματέα Τύπου που είχε πυροβοληθεί και έμεινε παράλυτος κατά την απόπειρα δολοφονίας του Ρόναλντ Ρίγκαν ο 1981.

από: urban ghosts media

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου