Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Στις δεκαετίες του 1960 και του '70 ένας τύπος μάζευε σαΐτες από τους δρόμους της Νέας Υόρκης


Ο Χάρρυ Έβερεττ Σμιθ έτρεχε στους δρόμους ώστε να μαζέψει κάποια σαΐτα που είχε εντοπίσει και να την σώσει πριν πατηθεί από κάποιο διερχόμενο αυτοκίνητο. Κάποιος φίλος του τον θυμάται να βλέπει μια σαΐτα στον αέρα και να τρέχει ξωπίσω της εντελώς αλλόφρονα. Από το 1961 μέχρι και το 1983, αυτός ο εκκεντρικός συλλέκτης μάζεψε εκατοντάδες σαΐτες από τους δρόμους της Νέας Υόρκης.



Δείτε ακόμη:
Μια σαΐτα που έκανε ρεκόρ ύψους και πώς να την φτιάξεις
Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός σαΐτας και ένα βιβλίο με οδηγίες για την κατασκευή τους
Η μεγαλύτερη σαΐτα που κατασκευάστηκε ποτέ!
Αερομαχία με ... σαΐτες


Αναφερόμαστε σε μια εποχή που τα παράθυρα των ουρανοξυστών του Μανχάταν άνοιγαν, οι αποσπασμένοι επιχειρηματίες γινόντουσαν δημιουργοί σαϊτών και τις έβλεπαν να πέφτουν από μεγάλα ύψη.



Σκεφτείτε όμως, θα μπορούσε κανείς να φτιάξει μια τέτοια συλλογή σήμερα; Σήμερα, που όλοι έχουν γείρει πάνω από ένα smartphone...


Ο Σμιθ ήταν σημαντικό μέλος της γενιάς μπιτ (beat generation), εικαστικός καλλιτέχνης, σκηνοθέτης και μουσικολόγος, που έκανε παρέα με ανθρώπους όπως ο ποιητής Άλλεν Γκίνσμπεργκ, ο τρομπετίστας της τζαζ, συνθέτης και τραγουδιστής Ντίζι Γκιλέσπι και ο μουσικός της τζαζ, συνθέτης και σαξοφωνίστας Τσάρλι Πάρκερ. Πέρασε ένα μέρος της δεκαετίας του '70 με ομάδες Ιθαγενών Αμερικανών (με απλά λόγια, οι Ινδιάνοι), καταγράφοντας τα τραγούδια της φυλής Kiowa. Πάντα όμως, ταυτόχρονα, συνέλεγε. Στο ευρύ φάσμα των -περίεργων- συλλογών του υπήρχαν ουκρανικά πασχαλινά αυγά, κρεβατάκια γατών και θρυμματισμένα δοχεία μπύρας.


Στα 1980, δώρισε μεγάλο μέρος της συλλογής του -τακτοποιημένο σε κουτιά- στο National Air and Space Museum του Smithsonian στην Ουάσιγκτον. Μυστηριωδώς, το περιεχόμενο των κιβωτίων κάποια στιγμή χάθηκε.


Όταν ο Σμιθ πέθανε στις 27 Νοεμβρίου του 1991, ο διευθυντής των αρχείων του ζήτησε από το μουσείο να στείλει τη συλλογή με τις σαΐτες στο Anthology Film Archives, όπου βρίσκονταν και οι υπόλοιπες ταινίες του. Εμφανίστηκε μόνο ένα κουτί, που περιείχε 251 σαΐτες. Η τύχη των υπόλοιπων είναι αβέβαιη. Ένας φίλος του Σμιθ θυμάται ότι ο καλλιτέχνης είχε γεμίσει 12 κουτιά με τα σαΐτες.



Το Anthology εξέδωσε ένα βιβλίο (Paper Airplanes: The Collections of Harry Smith: Catalogue Raisonné, Volume I, 27 Οκτωβρίου 2015) με τις σαΐτες που του παραδόθηκαν. Σε πολλές από τις σαΐτες υπάρχουν ιδιόχειρα σημειώματα του Σμιθ, στα οποία καταγράφεται η τοποθεσία απ' όπου τις μάζεψε.

από: messy nessy chic

1 σχόλιο: