Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

Ο δικέφαλος σκύλος που δημιούργησαν Ρώσοι επιστήμονες κάποτε


Αν και είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι ο Σοβιετικός επιστήμονας Vladimir Demikhov όντως δημιούργησε ένα σκυλί με δύο κεφάλια, αυτές οι φωτογραφίες είναι η απόδειξη.



Αν κάποιος αποκαλέσει "τρελό επιστήμονα" τον Ρώσο γιατρό Vladimir Demikhov ίσως υπονομεύσει τα όσα έχει προσφέρει στην παγκόσμια ιατρική. Παρ' όλα αυτά, κάποια από τα πειράματά του είναι όντως τρελά. Εν προκειμένω -παρόλο που μπορεί να μοιάζει με μύθο, προπαγάνδα ή επεξεργασμένης φωτογραφίες- στη δεκαετία του 1950, ο Demikhov δημιούργησε έναν σκύλο με δύο κεφάλια.

Ακόμα και πριν δημιουργήσει τον δικέφαλο σκύλο, ο Demikhov ήταν ένας πρωτοπόρος στις μεταμοσχεύσεις. Μάλιστα, είναι ο ίδιος που επινόησε τον όρο. Αφού μεταμόσχευσε πολλά ζωτικά όργανα μεταξύ σκύλων (το αγαπημένο του πειραματόζωο) έβαλε σαν στόχο -εν μέσω πολλών αντιπαραθέσεων- να δει αν θα τα κατάφερνε να κάνει ένα βήμα πιο πέρα: Ήθελε να μεταμοσχεύσει το κεφάλι ενός σκύλου στο σώμα ενός άλλου.

Αρχίζοντας το 1954, ο Demikhov και οι συνεργάτες του έκαναν τέτοιες επεμβάσεις 23 φορές, με διάφορους βαθμούς επιτυχίας. Η 24η φορά, το 1959, δεν ήταν η πιο επιτυχημένη προσπάθεια, αλλά ήταν η πιο δημοσιευμένη. Μάλιστα, αυτή η προσπάθεια δημοσιεύτηκε με ένα άρθρο και φωτογραφίες στο περιοδικό LIFE. Πρόκειται για τον σκύλο με τα δύο κεφάλια που η ιστορία θυμάται περισσότερο.

Η βοηθός Maria Tretekova βοηθάει τον Ρώσο χειρούργος Dr. Vladimir Demikhov καθώς εκείνος ταΐζει ένα σκυλί με δύο κεφάλια που δημιούργησε τοποθετώντας το κεφάλι και τα δύο μπροστινά πόδια ενός κουταβιού στο πίσω μέρος του αυχένα ενός ώριμου Γερμανικού ποιμενικού.

Για την επέμβαση, ο Demikhov επέλεξε έναν ώριμο Γερμανικό ποιμενικό -που τον είπε Brodyaga, που σημαίνει "γύναιο" στα ρωσικά- και ένα μικρότερο σκυλί, που την ονόμασε Shavka. Ο Brodyaga θα ήταν ο ξενιστής, ενώ από την Shavka θα έπαιρνε το κεφάλι και τον λαιμό.

Ακρωτηρίασε το κάτω μέρος της Shavka, κρατώντας μόνο τα μπροστινά άκρα -διατηρώντας την καρδιά και τους πνεύμονές της συνδεδεμένους μέχρι το τελευταίο λεπτό πριν από τη μεταμόσχευση- και μια αντίστοιχη τομή στον λαιμό του Brodyaga -εκεί που θα μεταμόσχευε το άνω σώμα της Shavka-, το υπόλοιπο ήταν κυρίως αγγειακή επανόρθωση -εκτός από την τοποθέτηση των σπονδύλων των σκύλων με πλαστικές χορδές.

Χάρη στην εμπειρία της ομάδας, η επέμβαση κράτησε μόλις 3,5 ώρες. Μετά την επαναφορά του δικέφαλου σκύλου, και τα δύο κεφάλια μπορούσαν να ακούσουν, να δουν, να μυρίσουν και να καταπιούν. Αν και το μεταμοσχευμένο κεφάλι της Shavka μπορούσε να πίνει, δεν ήταν συνδεδεμένο με το στομάχι του Brodyaga. Οτιδήποτε έπινε έρεε μέσω ενός εξωτερικού σωλήνα στο πάτωμα.

Τελικά, ο δικέφαλος σκύλος έζησε μόνο για τέσσερις ημέρες. Αν δεν είχε καταστραφεί κατά λάθος μια φλέβα στην περιοχή του αυχένα, ίσως ζούσε περισσότερο από το μακροβιότερο ζωντανό σκύλο του Demikhov το οποίο έζησε 29 ημέρες.

Αν κανείς δεν λάβει υπόψη τους θανάτους των σκύλων, οι ηθικές επιπτώσεις του πειράματος του Demikhov είναι περίπλοκες. Αυτή η μεταμόσχευση, σε αντίθεση με άλλες που είχε κάνει ο Ρώσος επιστήμονες, δεν είχε εφαρμογή στην πραγματική ζωή.


Όσο εξωφρενικό και αν ακούγεται, η μεταμόσχευση κεφαλιού δεν ήταν κάτι το τόσο ριζοσπαστική στη δεκαετία του 1950. Ήδη, από το 1908, ο Γάλλος χειρουργός Δρ. Αλεξίς Καρέλ (Alexis Carrel) και ο συνεργάτης του, ο Αμερικανός φυσιολόγος Δρ Τσαρλς Κλοντ Γκούτρι (Charles Claude Guthrie), επιχείρησαν το ίδιο πείραμα. Ο δικός τους δικέφαλος σκύλος έδωσε υποσχέσεις, αλλά χειροτέρευσε γρήγορα και τελικά τον θανάτωσαν μετά από λίγες ώρες.

Σήμερα, ο Ιταλός νευροχειρουργός Sergio Canavero πιστεύει ότι, στο εγγύς μέλλον, οι μεταμοσχεύσεις κεφαλιού θα γίνουν πραγματικότητα. Συμμετέχει στην προσπάθεια, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Κίνα, όπου υπάρχουν λιγότεροι ιατρικοί και ηθικοί κανονισμοί. Ο Canavero δήλωσε πέρυσι, "Έχουν αυστηρό χρονοδιάγραμμα, αλλά η ομάδα στην Κίνα λέει ότι είναι έτοιμοι να το κάνουν". Όπως και να έχει, οι περισσότεροι στην ιατρική κοινότητα πιστεύουν ότι μια τέτοια μεταμόσχευση ανήκει στην σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου