Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Το κάστρο της γερμανικής πόλης Σβερίν


Είναι γνωστό ότι στην Γερμανία υπάρχουν πάρα πολλά παραμυθένια κάστρα, τα οποία έχουν εμπνεύσει κινηματογραφιστές και αφηγητές για γενιές. Υπάρχει όμως ένα κάστρο που ίσως είναι το πιο εντυπωσιακό όλων.



Το κάστρο Σβερίν (Schweriner Schloss, στα γερμανικά) είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα. Βρίσκεται στην πόλη Σβερίν, πρωτεύουσα του κρατιδίου του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας. Αποτελείται από 653 δωμάτια και δεκάδες μυτερούς πύργους. Βρίσκεται σε ένα νησί στη μέση της λίμνης Σβερίν. Σύντομα θα προστεθεί στη λίστα Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ενώ έχει χρησιμοποιήθηκε για τα γυρίσματα της ταινίας του 2017 "Kingsman: The Golden Circle".


Στο νησί της λίμνης υπάρχει φρούριο για πάνω από 1.000 χρόνια, αν και σύμφωνα με την ιστοσελίδα του κάστρου, η πρώτη μεγάλη οχυρωμένη δομή κατασκευάστηκε το 1160 από Γερμανούς ευγενείς που απομάκρυναν μια δυτικοσλαβική φυλή, τους Οβοτρίτες. Οι κόμηδες του Σβερίν δημιούργησαν μια σημαντική μεσαιωνική δυναστεία και ενώθηκαν με τους Δούκες του Μεκλεμβούργου τον 14ο αιώνα. Παρόλο που έχουν απομείνει ελάχιστες από τις δομές του 13ου και του 14ου αιώνα, το μεσαιωνικό παρελθόν του κάστρου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωσή του. Τον 19ο αιώνα, οι Δούκες του Μεκλεμβούργου-Σβερίν αποφάσισαν να μεταφέρουν την κατοικία του Δούκα στη λίμνη και προσπάθησαν να ανακαινίσουν το κάστρο που είχε περιέλθει σε άσχημη κατάσταση.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του κάστρου, η δεκαετία του 1840 ήταν δύσκολη περίοδος για τη γερμανική αριστοκρατία. Οι αριστοκράτες ήταν αποδυναμωμένοι από τον αντίκτυπο του πολέμου με τον Ναπολέοντα, καθώς και από τις κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές στην Πρωσία. Οι Μεγάλοι Δούκες ήθελαν να κάνουν μια τολμηρή δήλωση, επιβεβαιώνοντας τη δύναμη και την αριστοκρατική διαδοχή τους και δικαιολογώντας την κυριαρχία τους. Πώς θα το μπορούσαν να πετύχουν κάτι τέτοιο; Υπενθυμίζοντας στους ανθρώπους το ένδοξο μεσαιωνικό παρελθόν της οικογένειάς τους φυσικά.

Ο Μεγάλος Δούκας Φρειδερίκος-Φραγκίσκος Β' - πηγή

Το 1847, ο Μεγάλος Δούκας Φρειδερίκος-Φραγκίσκος Β' διέταξε την πλήρη ανακατασκευή της έδρας του Δούκα στο Κάστρο Σβερίν. Αντιπαθούσε πλήρως το ανακατεμένο μείγμα αρχιτεκτονικών στυλ των διαφορετικών κτηρίων που είχαν συσσωρευτεί με τα χρόνια και ήθελε να το "καθαρίσει". Άλλωστε, δεν επρόκειτο για την αποκατάσταση τής κατοικίας της παμπάλαιης οικογένειάς του, αλλά θα ήταν η ανακαίνιση μιας δυναστείας.

Για να πραγματοποιήσει το όραμά του, ο Μεγάλος Δούκας χρειαζόταν πρωτοποριακά μυαλά. Γι' αυτό, προσέγγισε μερικούς από τους καλύτερους αρχιτέκτονες της Πρωσίας -ένας εκ των οποίων ήταν ο Georg Adolph Demmler- και τους ανέθεσε να σχεδιάσουν το απόλυτο παραμυθένιο κάστρο. Τελικά, δημιούργησε μια ομάδα με τους πιο διάσημους αρχιτέκτονες της εποχής τους, με την οποία ήταν πεπεισμένος ότι ήταν σε καλό δρόμο για να δημιουργήσει ένα αριστούργημα.

Το όραμα του Μεγάλου Δούκα απαιτούσε κάτι πρωτοποριακό και μοντέρνο, αλλά έπρεπε επίσης να προσδίδει την υπενθύμιση του μεγάλου μεσαιωνικού παρελθόντος του κάστρο και της οικογένειάς του. Το στυλ του Demmler έτεινε προς τα νεοκλασικά μοντέλα που ήταν δημοφιλή στην Ευρώπη εκείνη τη στιγμή, αλλά ο Μεγάλος Δούκας ήταν ανένδοτος και ήθελε κάτι πιο χαρακτηριστικό και ασυνήθιστο. Για να εμπνευστεί, ο Φρειδερίκος-Φραγκίσκος Β' έστειλε τον Demmler διακοπές. Σύμφωνα με την σελίδα του κάστρου, ο αρχιτέκτονας ταξίδεψε στη Γαλλία, όπου επισκέφτηκε κάστρα σε όλη τη χώρα, σκιαγραφώντας τις ιδέες του.

Το Château de Chambord στην Γαλλία - πηγή

Τελικά, στις όχθες του ποταμού Λίγηρα, είδε το Σατώ ντε Σαμπόρντ (Château de Chambord). Εκεί ήταν η έμπνευση που έψαχνε.

Το σχέδιο του Demler επηρεάστηκε έντονα από αυτό που είδε στη Γαλλία και ενσωμάτωσε πολλά χαρακτηριστικά αναγεννησιακού στυλ. Αυτή η μοντέρνα κατασκευή είναι γνωστή ως νεοαναγεννησιακή αρχιτεκτονική και το Κάστρο Σβερίν είναι ένα από τα ωραιότερα παραδείγματα. Λίγο μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής το 1857, το κάστρο έγινε διάσημο αριστούργημα.

Όπως φαίνεται, ο Μεγάλος Δούκας κατάφερε να δημιουργήσει μια μοναδική κληρονομιά, να κάνει μια μεγάλη δήλωση για το ένδοξο παρελθόν της οικογένειάς του και, παρόλο που σήμερα οι Μεγάλοι Δούκες έχουν ξεθωριάσει την ιστορία, το Κάστρο Σβερίν παραμένει.


από: the vintage news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου