Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2019

11 παράξενες παραδόσεις των Χριστουγέννων απ' όλο τον κόσμο

Mari Lwyd, το χριστουγεννιάτικο κρανίο αλόγου που γυρνάει από πόρτα σε πόρτα μεταξύ των Χριστουγέννων και της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς στην Ουαλία


Όλοι γνωρίζουμε τα ελληνικά έθιμα των Χριστουγέννων. Όμως, τι γίνεται με παραδόσεις σε άλλα μέρη του κόσμου; Παραδόσεις όπως αυτή των Σουηδών που βλέπουν την ίδια εκπομπή με τον Ντόναλντ Ντακ κάθε χρόνο, ή των Ιαπώνων που τρώνε KFC. Δείτε μερικές παραδόσεις των Χριστουγέννων από όλο τον κόσμο.



Σουηδία - Ο Ντόναλντ Ντακ
Κάθε χρόνο, στις 3 μ.μ. την Παραμονή των Χριστουγέννων, η μισή περίπου Σουηδία παρακολουθεί μια ειδική εκπομπή της Walt Disney από το 1958 με τίτλο "From All of Us to All of You". Γνωστή στα σουηδικά ως "Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul,", ο τίτλος μεταφράζεται ως "Ο Ντόναλντ Ντακ και οι Φίλοι του Σας Εύχονται Καλά Χριστούγεννα" (Donald Duck and His Friends Wish You a Merry Christmas). Η εκπομπή είναι γνωστή ως Kalle Anka. Από το 1959, κάθε 24 Δεκεμβρίου, η εκπομπή προβάλλεται στο κανάλι TV1, το κύριο δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι της χώρας, χωρίς διακοπή για διαφημίσεις. Πρόκειται για ένα από τα τρία πιο δημοφιλή τηλεοπτικά γεγονότα κάθε χρόνο, ενώ οι ατάκες των κινουμένων σχεδίων έχουν γίνει διάλεκτος στην σουηδική γλώσσα.
Ο Jeremy Stahl του Slate, ο οποίος είχε επισκεφτεί τη χώρα τα Χριστούγεννα με την μέλλουσα σύζυγό του, ανέφερε, "Έμεινα έκπληκτος όχι μόνο από την παμπάλαια εκπομπή, αλλά και από το πόσο σοβαρά είχε η οικογένεια όλη την εκπομπή. Κανείς δε μιλούσε, εκτός από να πουν τις αγαπημένες ατάκες των χαρακτήρων". Οι άλλες εορταστικές εκδηλώσεις της Παραμονής των Χριστουγέννων περιστρέφονται γύρω από την εκπομπή -πότε τρώνε για παράδειγμα- και ότι, "Για πολλούς Σουηδούς, υπάρχει κάτι ανακουφιστικό όταν γνωρίζει ότι κάθε χρόνο υπάρχει μία ώρα, μια μέρα, όταν θα καθίσει μαζί με όλη την οικογένειά του και απλά θα είναι μαζί".

Βενεζουέλα - Πηγαίνουν με ρόλερ στη Θεία Λειτουργία της Παραμονής των Χριστουγέννων
Στο Καράκας, την πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, υπάρχει μια μακραίωνη παράδοση να πηγαίνουν με πατίνια στη Θεία Λειτουργία της Παραμονής των Χριστουγεννιάτικη. Ο θρύλος λέει ότι το βράδυ, τα παιδιά ξαπλώνουν με ένα κομμάτι κορδόνι δεμένο στα δάχτυλα των ποδιών τους, ενώ το άλλο άκρο του σχοινιού βγαίνει έξω από το παράθυρο. Το επόμενο πρωί, όταν οι σκέιτερ περνάν από νωρίς, τραβάν το σχοινί δυνατά για να ειδοποιήσουν τα παιδιά ότι είναι ώρα να σηκωθούν και να βάλουν τα πατίνια τους. Κροτίδες συνοδεύουν τον ήχο των καμπάνων της εκκλησίας και όταν η Θεία Λειτουργία τελειώσει, συγκεντρώνονται για φαγητό, μουσική και χορό. Το έθιμο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Ιαπωνία - Τρώνε KFC την Παραμονή των Χριστουγέννων
Τα Χριστούγεννα δεν είναι μεγάλη γιορτή στην Ιαπωνία -μόνο το 1% των Ιαπώνων εκτιμάται ότι είναι Χριστιανοί. Και όμως, ένας κουβάς "Christmas Chicken" από τα KFC είναι το δημοφιλέστερο γεύμα στις 24 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με το BBC, 3,6 εκατομμύρια οικογένειες γιόρτασαν με αυτόν τον τρόπο το 2016.
Όλα ξεκίνησαν το 1974 με μια εκστρατεία μάρκετινγκ -"Kurisumasu ni wa kentakkii" (Κεντάκι για τα Χριστούγεννα). Σύμφωνα με το Smithsonian, μια ομάδα ξένων δεν μπορούσε να βρει χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα και επέλεξε τα KFC. Η εταιρεία το είδε ως μια πολύ καλή ευκαιρία μάρκετινγκ και διαφήμισε το πρώτο της χριστουγεννιάτικο γεύμα -κοτόπουλου και κρασί έναντι 10 δολαρίων, το οποίο ήταν αρκετά ακριβό για τα μέσα της δεκαετίας του '70. Σήμερα, το δείπνο των Χριστουγέννων περιλαμβάνει κέικ και σαμπάνια και κοστίζει περίπου 40 δολάρια. Πολλοί παραγγέλνουν τα γεύματά τους πολύ νωρίτερα για να αποφύγουν τις ουρές. Όσοι αργήσουν, μπορούν να περιμένουν μέχρι και δύο ώρες.

Ουκρανία - Διακοσμούν το δέντρο με (ψεύτικες) αράχνες και ιστούς


Σύμφωνα με την ουκρανική λαογραφία, υπήρχε μια φτωχή οικογένεια, που η χήρα μητέρα δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά να στολίσει το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Μια νύχτα, καθώς όλοι κοιμόντουσαν, μια αράχνη των Χριστουγέννων διακόσμησε το δέντρο με έναν πανέμορφο, λαμπερό ιστό. Οι ακτίνες του ήλιου άγγιξαν τον ιστό, μετατρέποντάς τον σε ασήμι και χρυσό. Από εκείνη την ημέρα, τίποτα δεν έλλειπε από την οικογένεια και ο κόσμος διακοσμεί τα δέντρα με λαμπερές αράχνες και ιστούς.

Γουατεμάλα - La Quema del Diablo, "Καίγοντας τον Διάβολο"
Κάθε 7 Δεκεμβρίου, αρχής γενομένης από τις 6 μ.μ. ακριβώς, οι κάτοικοι της Γουατεμάλας ανάβουν φωτιές για να "κάψουν τον διάβολο" και να ξεκινήσουν τις ημέρες των Χριστουγέννων. Η παράδοση έχει ιδιαίτερη σημασία στην Πόλη της Γουατεμάλας λόγω της σύνδεσής της με τη γιορτή της Άμωμης Σύλληψης, η οποία τιμά τον πολιούχο της πόλης. Η παράδοση εξελίχθηκε από το άναμμα απλών φωτιών κατά τη διάρκεια της Αποικιοκρατίας, στην καύση μιας διαβολικής φιγούρας για την κάθαρση για την γιορτή της Παναγίας. Τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί και οι διάβολοι piñatas στις εορταστικές εκδηλώσεις. Σήμερα, υπολογίζεται ότι ανάβουν περίπου 500.000 φωτιές μέσα σε μια ώρα.

Καταλονία - Caganer, η χριστουγεννιάτικη φιγούρα που αφοδεύει


Μια συνηθισμένη φιγούρα στις σκηνές της Γέννησης στην Καταλονία, το caganer είναι μια αντρική φιγούρα με κατεβασμένα τα παντελόνια του μέχρι τα γόνατά του και γυμνά τα οπίσθιά του, έτοιμος να αφοδεύσει. Φοράει -τυπικά- ένα λευκό πουκάμισο και ένα barretina, ένα παραδοσιακό καταλανικό καπέλο. Πιθανότατα εμφανίστηκε αρχικά στις σκηνές της Γέννησης στις αρχές του 18ου αιώνα, οι οποίες στην περιοχή αντιπροσωπεύουν ποιμενικές σκηνές με απεικονίσεις της αγροτικής ζωής. Το caganer εμφανίζεται συχνά πίσω από ένα δέντρο ή κάποιο κτίριο σε φάτνες. Στα καταλανικά, caganer σημαίνει κυριολεκτικά "αυτός που αφοδεύει". Κανείς δεν είναι βέβαιος για τη σημασία του, αν και μια θεωρία είναι ότι αντιπροσωπεύει την καλή τύχη και την επιθυμία για ευημερούσα νέα χρονιά, μιας και η αφόδευση μπορεί να ερμηνευτεί ως γονιμοποίηση της γης. Μια άλλη θεωρία είναι ότι αντιπροσωπεύει την σκανδαλιά που έχουμε όλοι μας. Τέλος, ίσως αντιπροσωπεύει απλώς την ταπεινότητα και την ανθρωπιά.

Ουαλία - Mari Lwyd, ή "Gray Mare"
Mari Lwyd, ή "Gray Mare", αποκαλείται μια φιγούρα που μοιάζει με άλογο και μου πάει από πόρτα σε πόρτα μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στην Ουαλία. Τυπικά, είναι κατασκευασμένο από κρανίο αλόγου, ένα λευκό σεντόνι και είναι διακοσμημένο με πολύχρωμες κορδέλες και καμπάνες. Παρόλο που συνδέεται συχνά με τα Χριστούγεννα, το Mari Lwyd είναι στην πραγματικότητα μια προχριστιανική πρακτική και ορισμένες πόλεις στην Ουαλία επιλέγουν άλλες μέρες, όπως οι Απόκριες ή η Πρωτομαγιά. Ωστόσο, τα Χριστούγεννα είναι η πιο δημοφιλής εποχή για το Mari Lwyd.

Αυστρία και γερμανόφωνες αλπικές περιοχές - Κράμπους


Στην Αυστρία, ενώ τα καλά παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία τον St. Nicholas να τα ανταμείψει με δώρα και γλυκά, όσα βρίσκονται στην λίστα με τα άτακτα ζουν υπό τον φόβο του Κράμπους. Μισός δαίμονας και μισός κατσίκια, ο Κράμπους είναι ένας "κακός Santa", μια διαβολική φιγούρα που προέρχεται από τις παγανιστικές γιορτές του χειμερινού ηλιοστασίου. Αργότερα, έγινε μέρος των χριστιανικών παραδόσεων παράλληλα με τον εορτασμό του St. Nicholas. Κατά τη διάρκεια του Krampusnacht, δηλαδή τη Νύχτα του Κράμπους, ακριβώς πριν από την Ημέρα του St. Nicholas, οι ενήλικες ντύνονται σαν δαίμονες και αρχίζουν να τρέχουν -υπάρχει το Krampuslauf, που κυριολεκτικά σημαίνει "Run Krampus".

Ισλανδία - Η Yule Cat
Η Ισλανδία έχει τη δική της τρομακτική φιγούρα των Χριστουγέννων, την γάτα Yule, η οποία παραμονεύει στο χιόνι και περιμένει να καταβροχθίσει όποιον δεν έχει πάρει νέα ρούχα για να φορέσει τα Χριστούγεννα. Στις ισλανδικές αγροτικές κοινωνίες, οι εργοδότες συχνά επιβράβευαν τα μέλη των νοικοκυριών τους με νέα ρούχα και παπούτσια από δέρμα προβάτου κάθε χρόνο για να τους ενθαρρύνουν να εργάζεται σκληρότερα για τα επερχόμενα Χριστούγεννα. Μέχρι σήμερα, οι Ισλανδοί εξακολουθούν να θεωρούν σημαντικό να φορούν νέα ρούχα την Παραμονή των Χριστουγέννων όταν αρχίζουν οι εορτασμοί. Ουσιαστικά, η γάτα Yule τιμωρεί τους τεμπέληδες και τους τρώει. Σύμφωνα με μερικές ιστορίες, η γάτα τρώει μόνο τα τρόφιμα και τα δώρα τους, όχι τους ανθρώπους.

Γροιλανδία - Δείπνο και λίπος φάλαινας
Παρόλο που οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο συχνά προετοιμάζουν παραδοσιακά γεύματα για τα Χριστούγεννα, στη Γροιλανδία το κάνουν οι άνδρες. Το βασικό πιάτο είναι το "mattak", λωρίδες από λίπος φάλαινας, καθώς και το "kiviak", σάρκα του πτηνού άλκη που έχουν ταφεί σε δέρμα φώκιας για αρκετούς μήνες και το οποίο καταναλώνεται μόλις αρχίσει να αποσυντίθενται. Για επιδόρπιο έχουν χριστουγεννιάτικο πόριτζ γαρνιρισμένο με βούτυρο, κανέλα και ζάχαρη.

Ιταλία - Μπεφάνα, η μάγισσα των Χριστουγέννων


Όπως και ο Κράμπους της Αυστρίας, η Χριστουγεννιάτικη μάγισσα της Ιταλίας, η Μπεφάνα, είναι τρομακτική. Έχει ρόζους και γαμψή μύτη μιας τυπικής μάγισσας. Και όμως, κάθε 5 Ιανουαρίου, στα καλά παιδιά, αφήνει δώρα και γλυκά. Φυσικά, αφήνει και κάρβουνο στα άτακτα. Σύμφωνα με το μύθο, αρπάζει τα ιδιαίτερα κακά παιδιά και τα πάει στο σπίτι της στον ανθρωποφάγο σύζυγό της. Η Ιταλία τιμά την Μπεφάνα κάθε χρόνο με γιορτές, με πάγκους στην αγορά, λοταρίες, παιχνίδια και βραβεία. Επίσης, τα παιδιά γράφουν γράμματα στη Μπεφάνα, όπως και στον Άγιο Βασίλη.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου