Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Το άγαλμα ενός πρίγκιπα που αποσυντίθεται και που κάποτε κρατούσε την καρδιά του στο χέρι του


Το άγαλμα, που βρίσκεται στην εκκλησία Saint-Étienne στην κοινότητα Μπαρ-λε-Ντυκ (Bar-le-Duc) στην βορειοανατολική Γαλλία, στην ιστορική και πολιτιστική περιοχή της Λωρραίνη, είναι η φιγούρα του Ρενέ του Σαλόν (René de Chalon), πρίγκιπα της Οράγγης, βαρόνο της Μπρέντα και κυβερνήτη της Ολλανδίας, Ζηλανδίας, Ουτρέχτης και Γκέλντερς.



Δείτε ακόμη:
Η περίεργη ιστορία της Παρθένου με το Πέπλο

Ο πρίγκιπας πέθανε στην ηλικία των 25 κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Σαιν Ντιζιέ (Saint-Dizier) το 1544. Αντί να τον απαθανατίσουν με το τυπικό, ηρωικό τρόπο, η σύζυγός του (ή ο ίδιος, ή και οι δύο πιθανώς) να φαίνεται ως "όχι μια τυποποιημένη μορφή, αλλά ένας σκελετός σε κανονικό μέγεθος, με λωρίδες στεγνού δέρματος που θα κρέμονται σε ένα άδειο κουφάρι, του οποίου το δεξιό χέρι θα βρίσκεται στον άδειο θώρακά του, ενώ το αριστερό χέρι θα κρατάει ψηλά την καρδιά του, σε μια μεγάλη χειρονομία".

Ο Ρενέ ντε Σαλόν - πηγή

Το άγαλμα, σαν σάπιο σώμα, γεμάτο με εκτεθειμένους μύες και λωρίδες δέρματος που κρέμονται πάνω του, χρησίμευσε και ως λειψανοθήκη και κάποτε κρατούσε την πραγματική καρδιά του πρίγκιπα -σε ένα δοχείο σε σχήμα καρδιάς- στο απλωμένο χέρι του.


Γνωστό ως "transi" (το Πτώμα), το αποσυντεθειμένο σώμα ήταν μια αναγεννησιακή μορφή στην οποία η διαδικασία της αποσύνθεσης και του θανάτου εμφανίζονταν σαφώς ως η "μετάβαση" από το γήινο σώμα στην αποσύνθεση.


Το άγαλμα δημιουργήθηκε το 1547 από τον Γάλλο Λιζιέ Ρισιέ (Ligier Richier), μαθητή του Μικελάντζελο. Είναι από λευκό μάρμαρο και θεωρείται ένα από τα ωραιότερα και πιο μακάβρια του είδους στον κόσμο. Σήμερα, το γλυπτό δεν έχει την καρδιά του Ρενέ ντε Σαλόν, η οποία πιστεύεται ότι εκλάπη κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου