Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

Ένα παράξενο γλυπτό σε μια πόλη της Λιθουανίας και ο μύθος που το ενέπνευσε


Το άγαλμα ενός φαντάσματος που φοράει κουκούλα και που βγαίνει από το νερό.



Η Κλάιπεντα (παλαιότερα Μέμελ) είναι ένα ιστορικό και σχετικά ήσυχο λιμάνι της Λιθουανίας στην Βαλτική. Από όταν αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε ιστορικά αρχεία το 1252, η πόλη ανήκε σε Τεύτονες Ιππότες, στο Βασίλειο της Πρωσίας, στην Γερμανική Αυτοκρατορία και στον σοβιετικό Κόκκινο Στρατό.

Χάρη στον ιστορικό της ρόλο ως ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια χωρίς πάγο στην ανατολική Βαλτική, η πόλη είναι σημαντική περιοχή για τη ναυσιπλοΐα, με μεγάλα ναυπηγεία και αλιευτικά λιμάνια. Τα πιο πρόσφατα χρόνια, στην πόλη φτάνουν κρουαζιερόπλοια και οι επισκέπτες απολαμβάνουν τις κοντινές παραλίες με λευκή άμμο και τα πολυάριθμα θέατρα, μουσεία, ιστορικούς χώρους και παραδοσιακά ζυθοποιεία της πόλης.

Χάρτη της πόλης στην παλιά πόλη - πηγή

Κατά γενική ομολογία, το πιο ασυνήθιστο θέαμα στην παλιά πόλη, για τους νέους τουρίστες τουλάχιστον, βρίσκεται στην προκυμαία. Εκεί, μια φιγούρα που μοιάζει με φάντασμα και που φοράει κουκούλα -κάτι που μοιάζει με Νάζγκουλ από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών- ξεπροβάλει από το νερό, κρατώντας ένα φανάρι στο ροζιασμένο χέρι του.

Το μπρούτζινο γλυπτό, γνωστό ως "Juodasis Vaiduoklis" (το Μαύρο Φάντασμα) υπάρχει από το 2010. Είναι έργο των Svajunas Jurkus και Sergejus Plotnikovas και έχει ύψος 2,4 μέτρα. Το μισό περίπου βρίσκεται πάνω από την προκυμαία, ενώ το άλλο μισό κάτω από το επίπεδό της. Εκτός από τα χέρια του, η κουκούλα είναι κενή, δημιουργώντας μια παράξενη φασματική παρουσία, παρά την έλλειψη χαρακτηριστικών του προσώπου.

Πολλοί νέοι επισκέπτες αναρωτιούνται τι μπορεί να σημαίνει το ανατριχιαστικό γλυπτό.


Το γλυπτό συνδέεται με έναν τοπικό μύθο, που δεν είναι τόσο τρομακτικός όσο θα περίμενε κανείς. Ο θρύλος χρονολογείται από το 1595, όταν ο Hans von Heidi, ένας από τους φρουρούς του κάστρου της πόλης, έκανε νυχτερινή περιπολία κοντά στο λιμάνι. Ξαφνικά, από το πουθενά, εμφανίστηκε μια φιγούρα με κουκούλα κοντά στην άκρη του νερού. Αντί να επιτεθεί στον ξαφνιασμένο φρουρό, τον ρώτησε τι γινόταν με τις προμήθειες σιτηρών και ξυλείας της πόλης. Ο von Heidi του είπε ότι η πόλη είχε επάρκεια σε προμήθειες. Το φάντασμα όμως τον προειδοποίησε ότι αυτό δε θα συνεχιζόταν για πολύ ακόμα. Τότε, εξαφανίστηκε.

Εκείνες τις μέρες, οι άνθρωποι πίστευαν τα λόγια των φαντασμάτων, των μαγισσών, των καλικαντζάρων και των γιγάντων. Έτσι, ο von Heidi ενημέρωσε τους προϊσταμένούς του για τη συνάντηση που είχε και η πόλη αύξησε τις προμήθειές της. Η χρονιά που ακολούθησε ήταν μια χρόνια πείνας και έλλειψης. Οι κάτοικοι της Κλάιπεντα επέζησαν χάρη στην προειδοποίηση από το φάντασμα.


από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου